Saobraćaj

Pogrešan smer: Počelo postavljanje novih znakova upozorenja 2

Foto: Facebook/Goran Vesić

18. 9. 2023. / 15.19

Pogrešan smer: Počelo postavljanje novih znakova upozorenja

Bez obzira na već postojeće znakove i nove koji će biti uočljiviji, većina vozača koja vozi u pogrešnom smeru „čini to namerno jer učestvuje u nekim igrama izazova“, ocenjuje ministar Goran Vesić

Zbog sve učestalijih slučajeva vožnje u suprotnom smeru i nakon nekoliko sabraćajnih nesreća, počelo je postavljanje dodatnih saobraćajnih znakova na ulazima na auto-puteve.

"Doneli smo odluku da postavimo još jedan znak kako bi vozači bili dodatno upozoreni da voze pogrešnim smerom, iako svuda već sada postoji jasna signalizacija postavljena u skladu sa zakonom“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić  za TV Prva.

Ovi znakovi se, objašnjava, razlikuju od standardnih po tome što su većih dimenzija i na njima, uz obeležje za jednosmeran pravac, stoji i jasna poruka da se vozi u suprotnom smeru: "STOP. POGREŠAN SMER“.

Zbog čega vozači ulaze u suprotan smer?

Bez obzira na već postojeće znakove i nove koji će biti uočljiviji, većina vozača koja vozi u pogrešnom smeru "čini to namerno jer učestvuje u nekim igrama izazova“, ocenjuje ministar.

Prema tome bi vozač, ukoliko namerno skrene u pogrešan smer, "trebalo da bude optužen za umišljeno ubistvo ili nanošenje teških telesnih povreda“, dok postoje i slučajevi kada vozači ulaze u suprotan smer zbog loše signalizacije, rekao je za portal "Vremena“ direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Pročitajte još Vožnja u kontra smeru: Slučajnost ili smrtonosni izazov

Ovo potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koji kažu da je od početka septembra u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo osam osoba, od čega su tri nesreće izazvali vozači automobila koji su prešli u kolovoznu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.

"Da stvar bude još gora, mnogi vozači ne vezuju pojas, posebno na auto-putevima, a sudar na auto-putu Miloš Veliki koji je izazvao vozač Punta koji je skrenuo u suprotnu traku, je poslednji takav primer zašto bi uvek trebalo da vezujemo pojas, naglasio je Okanović. Da žena iz Hjundaija koja je išla u susret Puntu nije bila vezana, "ne bi ni preživela, kao ni suvozač iz drugog automobila“, ocenio je on.

Trajnije rešenje

No, dodatni saobraćajni znaci biće samo privremeno rešenje. Vesić je najavio i da je u planu novi projekat prema kome će svi auto-putevi biti pokriveni kamerama budući da sada kamere postoje samo na nekima od njih.

Novi sistem će funkcionisati tako što će vozači na displejevima dobijati upozorenje da se dešava da neko vozi suprotnim smerom na auto-putu, objašnjava Vesić i dodaje da bi vozači tako mogli unapred da dobiju informacije o eventualnim udesima.

"To je proces koji će trajati godinama jer treba da uradimo projekte, da nabavimo opremu na tenderima, da uradimo softverska rešenja… u svakom slučaju to će se dogoditi i već sam izdao nalog da se pripremaju projekti", rekao je Vesić.

A.E/Prva.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu