Hronika

Vožnja u kontra smeru: Slučajnost ili smrtonosni izazov 2

Foto: Printscreen: RTV Mag Obrenovac

4. 9. 2023. / 19.11

Vožnja u kontra smeru: Slučajnost ili smrtonosni izazov

Na putevima Srbije je poginulo osam osoba od početka septembra. Čak tri nesreće dogodile su se zbog vožnje u kontra smeru. Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da se ovakve nezgode dešavaju zbog loše singnalizacije ili namerno, što može biti suicid, vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, izazov na društvenim mrežama, želja za dokazivanjem

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u prva tri dana u ovom mesecu u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo osam osoba. Pet žrtava je poginulo istog dana, 3. septembra.

Tri nesreće, uključujući i čeoni sudar na auto-putu Miloš Veliki, izazvali su vozači automobila koji su prešli u kolovoznu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.

Zbog čega se dešava da vozači ulaze u suprotan smer, razgovarali smo sa direktorom Komiteta za bezbednost saobraćaja Damirom Okanovićem.

"Ljudi ulaze u suprotan smer slučajno – zbog loše signalizacije i namerno – što je pitanje da li je suicid, vožnja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, izazov na društvenim mrežama, želja za dokazivanjem“, objašnjava za portal "Vremena“ Okanović.

Jučerašnji sudar automobila marke "Hjundaji" i "Fijat Punto"na auto-putu Miloš Veliki kod Surčina sada je jedan od najgledanijih videa na Tik Toku, a tabloidi ne prestaju da se bave nagađanjem šta je vozača Punta nateralo da vozi u kontra smeru.

Jedan od korisnika na Tik Toku objavio je snimak vožnje vozača Punta na kome u usporenoj i zumiranoj verziji vidi kako vozač sve vreme drži mobilni telefon u rukama i snima lajv za ovu društvenu mrežu.

@sith2014 #fyp #viral #fypシ #tiktok #meme #accident #srbija ♬ original sound – Sith2023

Ukoliko je vozač zaista namerno ušao u suprotan smer, Okanović smatra da to krivično delo ne bi trebalo da se tretira kao saobraćajna nesreća, već pokušaj ubistva.

"Može da se desi da čovek pogreši ukoliko signalizacija nije dobra, ali ukoliko je signalizacija dobra i ukoliko to namerno uradi, treba da bude optužen za umišljeno ubistvo ili nanošenje teških telesnih povreda“.

Što se tiče namere, kaže, da nikoga ne možemo sprečiti da vozi suprotnim smerom, ali da auto-putevi moraju da budu bolji.

"Auto-putevi moraju da budu takvi da vozač nipošto ne može slučajno da uđe u suprotan smer. Mora da bude obeleženo saobraćajnom signalizacijom, da vozač ne pogreši, da to ne bude slučajno“.

Vezujte pojas, čak i na auto-putu

Prema poslednjim informacijama medija, u ovom udesu vozač Punta je preminuo na licu mesta jer je ostao zaglavljen u zapaljenom automobilu. Suvozač je nakon nesreće prevezen na odeljenje reanimacije u Urgentni centar. Žena koja je bila za volanom Hjundaija prevezena je u Kliničko-bolnički centar Zemun.

U toku je bila totalna obustava saobraćaja u smeru iz Obrenovca ka Beogradu. Na lice mesta su odmah izašli vatrogasci, policija, kao i Hitna pomoć.

"Ono što smo videli juče je još jedan razlog zašto uvek treba da vezujemo pojas. Čak i na autoputu. Da ova žena u sudaru nije bila vezana, ne bi ni preživela, kao ni suvozač iz drugog automobila“, upozorava Okanović.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu