Dijalog između Beograda i Prištine

Petar Stano: Vučić i Kurti odmah da dođu u Brisel 2

Portparol Evropske komisije: Potrebno je hitno rešenje za tablice

Foto: Eu Commission

18. 11. 2022. / 14.13

Petar Stano: Vučić i Kurti odmah da dođu u Brisel

Od 21. novemvra bi trebalo da počne druga faza odluke kosovske Vlade o preregistraciji vozila na tablice „Republike Kosovo“, tokom koje će vlasnici vozila sa srpskim tablicama biti kažnjavani sa 150 evra. Predsednik Srbije i premjer Kosovo bi pre toga trebalo da se sastanu i uz posredstvo EU pokušaju da nađu izlaz iz napete situacije

Evropska unija je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da "veoma brzo“, do 21. novembra, dođu u Brisel i dogovore se kako da se prevaziđe jedna od najtežih situacija od 2013. godine, saopštio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Od 21. novemvra bi trebalo da počne druga faza odluke kosovske Vlade o preregistraciji vozila na tablice "Republike Kosovo“, kada će se vlasnici vozila sa srpskim tablicama biti kažnjavani sa 150 evra.

Kada je reč o eksalaciji situacije između Beograda i Prištine, EU nastavlja sa posredničkom ulogom u pregovorima, i "raduje se evropskom ponašanju koje vodi evropskom rešenju".

Dvadeset modaliteta za zablice vlade u Prištini

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je da je Kosovo izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku poslalala pismo koje sadrži 20 načina za rešavanje pitanja registarskih tablica u skladu sa zakonima Kosova i da će objavito odgvor EU kada bude stigao.

"U kontaktu smo sa Lajčakom, danas smo mu i pismeno poslali kako mi vidimo razvoj od sledeće nedelje i u narednim mesecima, a kada se dogovorimo, to ćemo objaviti. Postoji 20 modaliteta i svaki je prihvatljiv (za Prištinu)", istakao je Bisljimi.

Objasnio je i da je u Brisel pre neki dan bila pozvana samo kosovska strana, pa ako se oni dogovore o tablicama, da će Lajčak onda otputovati u Srbiju i pokušati da postigne sličan dogovor.

O ZSO nema šta da se dogovara

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je izjavio, osim da se "proteklih dana vodi informacioni rat protiv srpskog naroda“, da "nemamo mi šta više da pregovaramo o Zajednici srpskih opština“, jer da je sve dogovoreno pre 10 godina.

Uz makar odlaganje preregistracije, formiranje ZSO je uslov da se Srbi vrate u kosovske institucije koje su iz protesta napustili,  izutev Parlamenta u Prištini u koji su se već vratili, nakon što su bili izašli.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu