Kosovo

Priština: Srpski poslanici ipak ponovo u kosovskom parlamentu 2

Parlament Kosova: Novi srpski poslanici

Foto: Kosovoski parlament

17. 11. 2022. / 17.56

Priština: Srpski poslanici ipak ponovo u kosovskom parlamentu

Srpska lista je saopštila da ponovni ulazak njihovih poslanika u kosovoski parlament ni na koji način ne ugrožava izlazak Srba iz kosovskih institucija

Novih devet poslanika Srpske liste i jedan novi poslanik iz Građanske inicijative SPO danas su otišli u kosovski parlament u Prištini da zamene stare poslanike koji su, posle odluke da Srbi izađu iz svih kosovoskih institucija, bili vatili svoje mandate, javlja portal RTS-a.  Oni su u skladu sa kosovskim zakonom položili zakletve, tehnički verifikovali mandate u Skupštini Kosova i onda je napustili.

Prethodno Srpska lista srpskoj jvnosti ništa nije rekla o svojoj nameri, ali su svakako morali da se o tome dogovore sa kosovskim institucijama, koje su bili napustili, a premijer Aljbin Kurti je u najmanju ruku o tome bio obavašten

Naknadno je Srpska lista saopštila: "Današnjom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

I dalje: "Ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava“.

I onda opet malo o narodnim izdajnicima: "Na kraju, želimo da naglasimo da je naš cilj da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima“.

Prethodni poslanici Srpske liste u kosovskoj Skupštini 7. novembra su ovoj instituciji vratili svoje mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz svih kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji srpskih u kosovske tablice sa oznakom "Republika Kosovo“.

M.N./RTS/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu