Parlamentarni izbori

Ivica Dačić: Konstitutivna sednica Skupštine naredne nedelje 2

Spreman za vladanje: Ivica Dačić

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

18. 7. 2022. / 17.30

Ivica Dačić: Konstitutivna sednica Skupštine naredne nedelje

Završene su „konsultacije o formiranju nove Vlade“ parlamentarnih partija sa predsednikom Srbije. Budući premijer se još uvek ne naslućuje, a nazire se nastavak saradnje dosadašnje vladajuće koalicije. Konstitutivna sednica Skupštine biće održana naredne nedelje, gotovo četiri meseca posle održavanja vanrednih paramentarnih izbora

"Konsultacije o formiranju nove Vlade“ lidera parlamentarnih partija sa predsednikom Sbije Aleksandrom Vučićem na Andrićevom vencu su završene. Iz svih, do sada, opozicionih partija stižu uveravanja da neće ulaziti u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Mimo konsultovanja sa Vučićem u svojstvu predsednika države, dosadašnji koalicioni partneri su vodili pregovore sa Vučićem kao šefom SNS-a o formiranju nove Vlade, pa se čini da on, što se koalicionih partnera, neće menjati dosadašnji tim.

O predsedniku/predsednici buduće Vlade Vučić se ni u jednom svojstvu nije izjasnio, a i druge detalje o sastavu Vlade drži u tajnosti. U nastupu na televiziji Pink pre četiri dana je rekao da se "o dva od četiri kandidata“ za šefa Vlade "ni sa kim nije konsultovao“, da niko ne zna ko mu je na umu.

Konstitutivna sednica Skupštine sledeće nedelje

Predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je u ponedeljak da će konstitutivna sednica novog saziva Parlamenta biti održana sredinom ili krajem sledeće nedelje. Rok za formiranje parlamenta ističe 4. avgusta, a vanredni parlamentarni izbori su održani još 3. aprila.

Dačić je posle konsultacija sa Vučićem u svojstvu predsednika države o kandidatu za premijera rekao da je lista koju predvodi SPS spremna za nastavak saradnje SNS-om.

"Smatramo da delimo zajedničke političke ciljeve kada je reč o budućnosti Srbije. Spremni smo na saradnju i nastavićemo konsultacije narednih dana“, dodao je Dačić. Objasnio je da je sa Vučićem, valjda kao šefom SNS-a, SPS postigao visok nivo saglasnosti o međusobnim odnosima i nastavku saradnje u narednom periodu, pa je lista koju predvodi SPS spremna da bude "deo političke jedinstvenosti i stabilnosti u Srbiji“.

Posle slabijih rezutata SNS-a na vanrednim parlamentarnim izborima i, na talasu rata u Ukrajini, veoma dobrog rezutata SPS-a, cena Socijalista je svakako porasla.

SNS je sa SPS-om formirao vlast u Beogradu koja ima tesnu većinu u Gradskoj skupštini.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu