Komentar

Ćaskanje sa Predsednikom: Konsultanti na Andrićevom vencu 2

"Konsultacije" sa predsednikom: Delegacijaa Zavetnika na Andrićevom vencu

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

17. 7. 2022. / 8.52

Ćaskanje sa Predsednikom: Konsultanti na Andrićevom vencu

Audijencije kod Aleksandra Vučića povodom formiranja nove Vlade koje su u toku nisu nikakve „konsultacije“. Niko, što se Ustava i Zakona o predsedniku Republike tiče, nije u obavezi da ga pita za mišljenje, njemu se saopštava kada neko obezbedi većinu za formiranje Vlade, a on potom mora da postupi po Ustavu. Ko to ne učini, ni na koji način ne omalovažava ustavni poredak

Konsultovati se sa nekim znači pitati za mišljenje ili savet. Komplikovanije: to je interpersonalni odnos između nekoga kome je potreban savet ili pomoć sa nekim ko poseduje potrebnu ekspertizu i veštine.

To jest: konsultuješ se sa nekim čije mišljenje ceniš o rešenju nekog problema, plana, recepta za kuvanje…

Ko se na Andrićevom vencu onda konsultuje sa kime? Biće da Vučić mišljenje većine svojih posetilaca poštuje onoliko, koliko oni poštuju njegovo, pa će se u skladu sa tim zamisliti nad onim što su mu ovi konsultanti rekli kada se kao predsednik Srpske napredne stranke bude cenjkao oko raspodele resora i funkcija. Ili je on Veliki konsultatnt po čije su mišljenje lideri parlamentarnih partija došli?

Ove "konsultacije o novoj Vladi“ na Andrićevom vencu spadaju u repertoar političke farse, pogotuvu kada je šef države istoremeno i šef partije. Učešće u njoj, kada se predsednik države ponaša kako se ponaša Vučić, daje legitimitet slici ustavnog poretka Republike u kojoj je neustavno delovanje Predsednika svakodnevna praksa.

Nazivanjem audijencije na Andrićevom vencu u sklopu formiranja Vlade nekakvim "konsultacijama“ pridonosi se prihvatljivosti sveodlučujućeg Vučića, to jest neustavnosti njegovog delovanja, zloupotrebi predsedničke funkcije.

Ko sa Vučićem hoće da se "konsultuje“, dogovara se, kupuje i prodaje na tezgi zvanoj "formiranje Vlade“, može to sa njim kao predsednikom Srpske napredne stranke da čini u Palmira Toljatija 5, sedištu SNS-a.

Sasvim je, naravno, u redu da lideri parlamentranih partija posle izbora, ako žele, odu u Andrićev venac broj 1 i predsedniku Republike kažu šta misle o njegovom predsednikovanju ili kako zamišljaju blisku budućnost Srbije ili šta već smatraju za shodno. Ko želi, može, ali ne mora, i za neki savet da ga pita.

Ali je besmisleno da se te organizovane postizborne posete predsedniku Republike, ma ko to bio, unisono nazivaju "konsultacijama o novoj Vladi“, kada je teško zamisliti da se tu bilo ko sa bilo kime oko nečega "konsultuje“.  Niko na osnovu važećeg Ustava i Zakona o predsedniku Republike, u kojima ni reči nema o nekakvim "konsultacijama“, nije u obavezi da Predsednika pita za njegovo mišljenje o formiranju Vlade. Ko u tome ne učestvuje, ni na koji način ne omalovažava ustavni poredak.

Ovu, u suštini dobru praksu, bi, na primer, trebalo nazvati: saopštavanje predsedniku Republike namera o formiranju nove Vlade.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu