Društvo

MUP: Srpski Amber alert sistem zvaće se „Pronađi me!“ 2

Foto: amberalert.rs

31. 8. 2023. / 16.33

MUP: Srpski Amber alert sistem zvaće se „Pronađi me!“

Građani bi o nestanku maloletnog lica trebalo da budu obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić održao je sastanak radne grupe za uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica, poznatog u Americi kao Amber Alert, prenosi N1.

Na sastanku su razmotreni do sada preduzeti koraci na uspostavljanju ovog sistema koji će u Srbiji nositi naziv "Pronađi me!“.

Stevandić je istakao da je MUP izradio Instrukciju o postupanju policijskih službenika u slučaju prijave nestanka maloletnog lica i načinu hitnog obaveštavanja javnosti, koja definiše jasne i precizne korake aktiviranja i funkcionisanja sistema, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, kako je ukazao, počeo je rad na izradi platforme za hitno obaveštavanje javnosti.

Stevandić je precizirao da bi građani o nestanku maloletnog lica, prema do sada dogovorenim kriterijumima, trebalo da budu obaveštavani putem SMS poruke, prekidom televizijskih i radio emisija, kao i kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Radnu grupu za uvođenje sistema "Pronađi me!“ formirao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u februaru. U njenom sastavu nalaze se predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra“.

Koliko je sistem uspešan?

Devetogodišnja Amber Hagerman iz Teksasa je 1996. godine oteta i ubijena. Ubica se nikada nije pronašao.

Od njenog ubistva trajala je porodična borba da Amber Alert sistem zaživi. Do 2005. godine je uspostavljen u Americi.

Prema podacima Evropskog centra za nestalu decu iz 2019. godine, 97 procenata uspešnosti doneo je novi sistem pri pronalaženju dece.

Prema izveštaju američkog Nacionalnog centra za nestalu decu iz 2021. godine, 254 puta je sistem pokrenut u Americi, a 252 puta su deca vraćena kući.

U Srbiji je prošle godine, prema zvaničnoj statistici, prijavljeno 1523 nestanaka dece, a 1518 je pronađeno.

Ubistvo Tijane Jurić u julu 2014. godine, bilo je povod da se u Srbiji pokrene kampanja za uvođenje Amber Alerta – prave se video sportovi, piše se institucijama da se sistem uvede, objašnjava se kako sistem funkcioniše u drugim zemljama.

Više od milion ljudi je do sada podržalo kampanju.

A.E/N1/amberalert.eu/missingkids.org

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu