Vesti

Mića na vetrometini: Krivična prijava protiv Milorada Grčića 2

Neće se predati bez borbe: Milorad Grčić

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

15. 4. 2022. / 11.57

Mića na vetrometini: Krivična prijava protiv Milorada Grčića

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića. U prijavi stoji da je nesavesnim postupanjem i prekoračenjem ovlašećenja naneo državi štetu veću 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem

Piše: M.N.
Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović tvrdi da je Grčić obmanuo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vladu i nadležno ministarstvo kada je rekao da je EPS spremna za zimsku sezonu, pa je na taj način ugrozio energetsku, a time i državnu, bezbednost Srbije i naneo štetu veću od 500 miliona evra, čime je doveden u opasnost i državni budžet.

Iz Ministarstva stižu optužbe da se Grčić lažno izjašnjavao pozitivno o spremnosti proizvodnih kapaciteta EPS-a za predstojeću zimsku sezonu. Grčić je, piše u krivičnoj prijavi, tvrdio da je Srbija energetski bezbedna i da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova Kolubare završani planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja.

Dodaje se da nijedan organ u vladi nije dobijao informacije o problemima u snabdevanju ugljem, a prvi put su informacije dostavljene kada se dogodio kolaps 12. decembra.

U svom oproštajnom pismu nakon što je bio primoran da podnese ostavku na mesto v.d. direktora EPS-a Grčić je ranije napisao: "Ako gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast".

Rat između tehničke ministarke i bivšeg v.d. direktora se tako nastavlja sa neizvesnim ishodom.

Da Milorad Grčić nije postao "generalni“ zbog kompetencije, najbolje znaju Aleksandar Vučić i ekipa, pisao je glavni urednik "Vremena" Filip Švarm. Zato su ga godinama i držali u v.d. statusu. Naime, Grčić je slika i prilika transformatora za direktno uključivanje EPS-a u naprednjačku stranačku mašineriju. Ima tu svega, od uhljebljenja kadrova, preko povlaštenih biznisa, do trgovine uticajem.  Onaj kolaps bio je samo neizbežna nuspojava u ovoj vrsti poslovanja.

M.N./FoNet/Nova S

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu