Dijalog između Beograda i Prištine

Krizni menadžment u Briselu: Sastanak Vučića i Kurtija o prevazilaženju krize 2

Novi satanak u starom sastavu: Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak, Žozep Borelj i Aleksandar Vučić

Foto: FoNet/Evropski savet

21. 11. 2022. / 7.34

Krizni menadžment u Briselu: Sastanak Vučića i Kurtija o prevazilaženju krize

Na predsednika Srbije i premijera Kosova EU i SAD zajedničkim snagama vrše pritisak da se dogovore o preregistraciji tablica, povratku Srba u kosovske institucije i formiranju Zajednice srpskih opština. Obojica su u Brisel otputovali bez velikih očekivanja da će biti postignut dogovor

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj će se danas sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Sa njima će razgovarati prvo odvojeno, a zatim će se održati zajednički sastanak, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

U fokusu dijaloga, u kome posreduje specijalni predstavnik EU Miroslava Lajčaka, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarske tablice i povratak Srba u kosovske institucije.

Aleksandar Vučić je pred odlazak u Brisel izjavio da "nije optimističan“ po pitanju ishoda ovih razgovora.

Podrška iz Vašingtona

Podrška ovom kriznom menadžmentu u Briselu stiže i iz Vašingtona. SAD se nadaju da će Beograd i Priština  uz podršku specijalnog predstavnika Evropske unije postići dogovor u narednim danima, saopštio je Stejt department.

Sjedinjene Države su saglasne sa EU da su nedavni događaji na Kosovu zabrinjavajući i da su ugrozili važan napredak postignut u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija, te da sve strane moraju preduzeti korake kako bi smanjile tenzije i osigurali mir i stabilnost.

Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote pripadnika međunarodnih mirovnih snaga na terenu, naveo je Stejt department.

Odlaganje kažnjavanja za jedan dan

Kosovska policija je saopštila da će umesto danas, 21. novembra, kako je bilo najavljeno, sa kažnjavanjem vlasnika vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu, koji ih nisu preregistrovali na RKS tablice, početi 22. novembra, piše portal KoSSev. Kazna iznosi 150 evra.

Srbi na Kosovu su najavili da se kažnjavanju neće povinovati, jer da imaju pravo da voze sa srpskim tablicama, u čemu imaju podršku iz Beograda.

Kosovska policija tvrdi da je 1. novembra, kada je počeo proces preregistracije, vlasnicima vozila sa nelegalnim tablicama izrekla oko 1740 opomena i uputila ih da se obrate Centru za registraciju vozila.

Stanovništvo na severu "nije preterano zainteresovano" za preregistraciju vozila na "RKS" (Republika Kosovo) tablice, prenosi Kossev pisanje medija na albanskom. "Od početka procesa nelegalne registarske oznake je za ‘RKS’ tablice zamenilo 26 vozača", navodi MUP Kosova.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu