Pandemija

Kovid: Ponovo obavezne maske i testiranje u zdravstvenim ustanovama 2

Foto: Unsplash

18. 9. 2023. / 20.24

Kovid: Ponovo obavezne maske i testiranje u zdravstvenim ustanovama

Pacijenti neće moći da ulaze u bolnice i ostale zdravstvene ustanove bez maske, a uslov za hospitalizaciju je testiranje na virus

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida je na današnjoj sednici u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ donela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova.

Jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Pročitajte još Zabranjene posete na Onkologiji zbog korone, zaraženo 40 pacijenata

Određeno je obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uvedena je i zabrana poseta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana naprave procenu epidemiološke situacije i daju predlog mera, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida, Radna grupa je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.

A.E/FoNet

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu