Društvo

Zabranjene posete na Onkologiji zbog korone, zaraženo 40 pacijenata 2

18. 9. 2023. / 11.59

Zabranjene posete na Onkologiji zbog korone, zaraženo 40 pacijenata

Nošenje maski je obavezno, a za sve koji čekaju prijem na operativno lečenje neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata, piše RTS 

Posete u Institutu za onkologiju i radiologiju su od petka zabranjene, jer je za dve nedelje kod 40 pacijenata i desetoro zaposlenih potvrđen korona virus. Nošenje maski je obavezno, a za sve koji čekaju prijem na operativno lečenje neophodan je PCR test ne stariji od 72 sata, piše RTS. 

Pooštrene epidemijske mere sprovedene su jer se u toj ustanovi leči oko 13.000 pacijenata.

U Kliničkom centru su za portal "Vremena" rekli da će se oni ponašati u skladu sa epidemiološkom situacijom, kao i to da čekaju preporuke radne grupe koje će poštovati.

Godišnje u Srbiji od malignih bolesti oboli oko 40.000 ljudi, a nažalost više od 20.000 izgubi svake godine tu bitku.

Nova dnevna bolnica

Umesto na hodniku, kako se to do sada dešavalo, onkološki pacijenti će ubuduće hemioterapiju primati u novoj dnevnoj bolnici Instituta za onkologiju, u prostoru nekadašnje biblioteke. Na terapiju dnevno dolazi više stotina pacijenata. Oni koji čekaju prijem na operativno lečenje moraju imati pi-si-ar test, a posete su zabranjene, nakon što je koronavirus potvrđen kod 40 pacijenata i desetoro zaposlenih.

Biblioteka Instituta za onkologiju i radiologiju pretvorena je u dnevnu bolnicu, pošto je ovoj zdravstvnoj ustanovi bio neophodan dodatni prostor za lečenje onkoloških pacijenata. Direktor doktor Milan Žegarac kaže da su, pored toga, napravljena još dva dela nove dnevne bolnice, koji će za dve nedelje početi da rade na odeljenju Medicinske onkologije.

“Sredstva smo dobili iz programa Oportuniteta, uz podršku Ministarstva zdravlja, tako da smo to realizovali poslednjih mesec dana i evo, hvala Bogu, krenuli smo da radimo“, kaže dr Žegarac.

Objašnjava da su kapaciteti prošireni za 30 mesta.

“Otprilike 300 ljudi dnevno primi hemioterapiju, velike su cifre i za hemioterapiju i za radioterapiju. Radioterapiju smo već prošle nedelje premašali cifru od 400. Svaki dan se preko 20 pacijenata operiše“, ističe dr Žegarac.

Plan je, kaže, da se i na Dečjem odeljenju oformi mala dnevna bolnica.

M.J./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu