Rat u Ukrajini

Kijev: Nastavljamo kontraofanzivu uprkos hladnom, mokrom i blatu 2

Foto: AP/Alex Babenko

10. 9. 2023. / 12.20

Kijev: Nastavljamo kontraofanzivu uprkos hladnom, mokrom i blatu

Kontraofanziva ukrajinskih snaga koja je počela pre oko tri meseca nastaviće se uprkos sporom napretku i ograničenom prostoru za napredovanje zbog nadolazeće jeseni

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija tokom noći izvela napad dronovima na Kijev, prenosi RTS.

Kako navode, eksplozije su odjekivale dva sata, a delovi oborenih dronova pali su na nekoliko centralnih gradskih četvrti – Darnjickij, Solomjanski, Ševčenkovski, Svjatošinski i Podil.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je jedna osoba povređena u naselju Podil, a izbio je i požar u jednom od gradskih parkova.

Kijev, sa druge strane, najavljuje nastavak kontraofanzive uprkos nadolazećoj jeseni i pogoršanim vremenskim uslovima.

"Borbena dejstva će se nastaviti na ovaj ili onaj način. Po hladnom, mokrom i blatu teže se boriti“, rekao je šef kijevske obaveštajne službe Kirilo Budanov na konferenciji u Kijevu.

Tri meseca sporog napredovanja

Ukrajina je ovog leta pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga sa stotinama tenkova i oklopnih vozila sa Zapada. Uspeli su da pod svoju kontrolu vrate više od deset sela na jugu i istoku tokom tri meseca, suočavajući se sa minskim poljima i utvrđenim ruskim snagama.

Zapad je isporučio milijarde dolara vojne opreme i obučio hiljade ukrajinskih boraca za kontraofanzivu kako bi pomogli Kijevu da pokuša da povrati teritoriju.

Ali spor napredak kontraofanzive izazvao je zabrinutost među pristalicama Kijeva da će Zapad moći da održi obim vojne pomoći Ukrajini.

Pročitajte još Kontraofanziva ukrajinskih snaga: Veliki gubici i sporo napredovanje

Borbe u jugoistočnom regionu Zaporožja, koji je sada usredsređen oko sela Robotine i Verbove, smatra se ključnim delom operacije koja nastoji da podeli ruske okupacione snage na pola na jugu. Operacija, međutim, kako prenosi RSE, daleko je od tog cilja.

"Naša kontraofanziva se odvija u nekoliko pravaca", rekao je Budanov, priznavši da je napredak bio "sporiji nego što je želeo“ i ocenivši situaciju kao tešku.

Osim ogromne koncentracije ruskih mina, on je kao ključni faktor koji je usporio dosadašnji napredak Ukrajine identifikovao i veliki broj ruskih dronova "kamikaza“

A.E/Radio Slobodna Evropa/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu