Rat u Ukrajini

Kontraofanziva ukrajinskih snaga: Veliki gubici i sporo napredovanje 2

Front: Ukrajinski vojnici u blizini Bahmuta

Foto: Roman Chop via AP

9. 8. 2023. / 9.54

Kontraofanziva ukrajinskih snaga: Veliki gubici i sporo napredovanje

Gotovo dva meseca nakon početka dugo očekivane ukrajinske kontrafanzive, zapadni funkcioneri počeli su da dobijaju sve "trezvenije" procene o sposobnosti ukrajinske vojske da povrati značajniju teritoriju i promeni ravnotežu rata u svoju korist, javlja CNN

"Naši brifinzi su postali otrežnjavajući. Upoznajemo se sa izazovima sa kojima se Ukrajina suočava, ovo je najteži period rata", rekao je za CNN demokratski kongresmen iz Ilinoisa Majk Kvigli koji se nedavno vratio iz Evrope sa sastanaka sa američkim oficirima koji su obučavali ukrajinske oklopne snage.

Drugi viši zapadni diplomata za CNN je rekao da će se "u narednih nekoliko sedmica videti postoji li šansa za neki napredak“, ali da je "malo verovatno“ da Ukrajinci na bojnom polju u dogedno vreme ostvare uspeh "koji bi promenio ravnotežu sukoba".

Primarni izazov za ukrajinske snage su stalne poteškoće u probijanju ruskih višeslojnih obrambenih linija u istočnim i južnim delovima zemlje, koje su prožete desetinama hiljada mina i složenim mrežama rovova.

Ukrajinske snage su tu pretrpele velike gubitke, zbog čega su komandanti zadržali neke jedinice kako bi se pregrupisale i smanjile broj žrtava.

"Rusi imaju niz obrambenih linija i ukrajinske snage zapravo nisu još prošle kroz prvu liniju", kazao je za CNN jedan visoki zapadni diplomata. Dodaje da "čak i kad bi nastavili da se bore u narednih nekoliko sedmica, ako nisu uspeli da ostvare proboje za osam nedelja, kolika je verovatnoća da će sada, sa još iscrpljenijim snagama, u tome uspeti? Uprkos "zaista teškim uslovima“, kaže

da svi i dalje veruju da ima vremena i prostora za napredovanje.

Prevelika očekivanja

Više zapadnih funkcionera je reklo da približavanje jeseni, kada se očekuje da će se vremenski uslovi pogoršati, ostavlja ukrajinskim snagama ograničen prostor za napredovanje. Osim toga, zapadni funkcioneri ukazuju da je spor napredak razotkrio poteškoće transformacije ukrajinskih snaga u kombinovane mehanizovane borbene jedinice, ponekad sa samo osam nedelja obuke na zapadnim tenkovima i drugim novim sistemima naoružanja.

Nove procene predstavljaju značajnu promenu u odnosu na optimizam na početku kontrafanzive. Američki funkcioneri sada kažu da su prvobitna očekivanja bila "nerealna" i da sada doprinose pritisku na "nekih na Zapadu“ na Ukrajinu da počne mirovne pregovore, uključujući razmatranje mogućnosti teritorijalnih ustupaka.

"Putin baš to čeka. Može da žrtvuje ljude i kupuje vreme", rekao je za CNN Kvigli. Neki funkcioneri strahuju da će sve veći jaz između očekivanja i ishoda podstaći "igru optuživanja" među ukrajinskim liderima i njihovim zapadnim saveznicima, što bi moglo da stvori podele unutar saveza koji je ostao uglavnom kompaktan nakon gotovo dve godine rata.

J.H./FoNet/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu