Ekonomija

Imamo najskuplje gorivo, a biće još skuplje 2

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

19. 9. 2023. / 10.46

Imamo najskuplje gorivo, a biće još skuplje

Visoke akcize i pogrešan Pravilnik kojim se obračunuvaju cene goriva, dva su glavna razloga zašto su one toliko visoke u Srbiji. Primera radi, građani Bosne i Hercegovine evrodizel plaćaju 171 dinar, benzin za dinar više

Vozači u Srbiji plaćaju naskuplje gorivo u regionu , pa je tako litar dizela skuplji i za 50 dinara nego u nekim drugiom zemljama.

Pojedini stručnaci navode da do ovoga dolazi usled smanjene proizvodnje sirove nafte, kao i viših cena na berzi. Međutim, Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi, kaže za Danas da najveći problem leži u samom obračunu cena.

Pročitaj još Od 202 dinara za litar dizela, 100 ide državi

 

"Po našem Pravilniku na cenu derivata ne utiče cena sirove nafte. Jer Uredba i Pravilnik kažu da je reperna cena gotovog proizvoda evro dizela na paritetu Mediteran. Cene koje izlaze petkom i važe za narednih sedam dana, zasnovane su na kotacijskim cenama derivata placa Đenova-Lavera, plus logistički troškovi dopreme na tržište Srbije, obračunati na 64 dolara po toni. Upravo ta cena je previsoka i "napumpana“ pogrešnim Pravilnikom", ističe Rakić

Kako dodaje, sa tim sirova nafta, od koje se u rafineriji u Pančevu proizvode derivati, nema nikakve veze.

"Na sve to je visoka akciza, uz dodatno primenjivanje PDV-a. Iz tog razloga, novim povećanjem akciza možemo očekivati i povećanje cena goriva“, smatra Rakić.

Pročitajte još Gorivo ponovo poskupelo, a šta će tek biti od 1. oktobra

 

On ističe da se vođenjem tzv. "kvalifikovane matematike“ dolazi do pogubnog rezultata za džep građana, i kako kaže "pljačkanja potrošača od strane vlade“.

"Ostaje nejasno i kojom logikom je akciza po litri tečnog naftnog gasa viša nego po litri benzina i dizela, kada je TNG ekološko gorivo“, zaključuje Rakić.

Do petka će litar evrodizela u Srbiji koštati 211 dinara, a litar benzina 192. Prema podacima "Danasa", gledano prema cenama goriva, najskuplja iza Srbije je Mađarska, gde litar dizela košta 200, benzina 198, a TNG-a 98 dinara.

Primera radi, građani Bosne i Hercegovine evrodizel plaćaju 171 dinar, benzin za dinar više.

B.G./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu