Cene

Gorivo ponovo poskupelo, a šta će tek biti od 1. oktobra 2

Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis

15. 9. 2023. / 14.01

Gorivo ponovo poskupelo, a šta će tek biti od 1. oktobra

Od 1. oktobra počinju da važe nove uvećane akcize na naftne derivate. Ko će preuzeti trošak povećanja akciza, potrošači ili naftne kompanije

Gorivo u Srbiji ponovo je poskupelo. Evrodizel poskupljuje za četiri dinara po litru, a evro premijum BMB 95 za tri dinara, tako da evrodizel sada koštati 211 dinara po litru, dok je nova cena benzina evropremijum BMB 95 – 192 dinara po litru.

Gorivo na našim pumpama je već skupo, a u narednom peridu može biti i skuplje, a kao razlog se navodi cena nafte na svetskom tržištu gde je barela premašio 90 dolara.

Međutim, od 1. oktobra počinju da važe nove uvećane akcize na naftne derivate.Od oktobra akciza na najprodavaniji evrodizel biće veća 4,76 dinara, na benzin 4,63 dinara, na tečni nafni gas – 3,61 dinar. Hoće li isto toliko poskupeti i litar goriva, još se ne zna. Taj trošak ili bar deo, mogle bi da preuzmu naftne kompanije.

"To će naravno biti veći trošak za sve koji stavljaju derivate nafte na tržište. Znači oni će morati za toliko više da plate. U kojoj meri će se to odraziti na cene, to je drugo pitanje, jer nije samo to što utiče na cene. Pitanje je šta će se u tom trenutku dešavati sa kotacijama ako one budu padale. Može se desiti da one ostanu i iste, i obrnuto, ukoliko budu rasle. Čak da cene budu i veće nego što je rast akciza", navodi generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Pročitaj još Od 202 dinara za litar dizela, 100 ide državi

 

Iz Vlade pojašnjavaju: dve godine nije bilo uobičajnog usklađivanja akciza na derivate nafte sa rastom inflacije i to je samo vraćanje akcizne politike na gorivo u zakonske okvire.

U Udruženju naftnih kompanija ukazuju i na negativne posledice rasta akciza na promet.

"Svako povećanje akciza zapravo doprinosi malom odlivu potrošnje. Recimo, ka susednim zemljama. Ta razlika, koja je velika u ceni u Srbiji i okruženju, jeste posledica razlike u državnim dažbinama", kaže Mićović.

B.G./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu