U novom broju

Goran Ješić: Da je sreće, svaki bi građanin podržao paore 2

Dok tajkuni zarađuju za jahte, seljaci dobijaju po njušci: Goran Ješić

Foto: M. Milenković

18. 8. 2022. / 13.22

Goran Ješić: Da je sreće, svaki bi građanin podržao paore

“Aleksandar Vučić je fabrici guma ‘Tojo tajers’ u Inđiji dao 130 miliona evra subvencija, ‘UBM feedu’ bezmalo 40 miliona evra, a takvih fabrika koje su dobile slične subvencije ima mnogo u Srbiji. Hoće da pravi nacionalni stadion koji košta 400 miliona evra. EPS mu je rasturen i tamo ulažemo ogroman novac iz budžeta. Plaćamo 600 miliona evra prenos Premijer lige. Ne možeš da kažeš da za poljoprivrednike nemaš 50 miliona evra, a da ovako idiotski trošiš novac iz budžeta”

Goran Ješić u javnosti je najpoznatiji kao dugogodišnji, višestruko nagrađivani predsednik opštine Inđija. Bio je prvobitno član Građanskog saveza Srbije, da bi potom prešao u Demokratsku stranku. Na čelu sremske opštine nalazio se punih 12 godina posle petooktobarskih promena, a nakon toga postaje vojvođanski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i potpredsednik Vlade Vojvodine. Ješić je danas konsultant za poljoprivredu i strane investicije, a i dalje je član Demokratske stranke. Jedan je od onih koji su zdušno podržali aktuelne proteste poljoprivrednika koji su započeli u Novom Sadu i proširili se na celu zemlju.

VREMENedavno ste izjavili da su neki od zahteva paora opravdania da neki nisu… Na šta ste konkretno mislili?

GORAN JEŠIĆ: Realni i opravdani su zahtevi za uvođenje premije za mleko i subvencionisano gorivo. Pre neki dan sam se vraćao iz Slovenije i tamo napunio rezervoar dizelom koji je koštao 1,67 evra po litri. U Srbiji je cena negde oko dva evra, što je nenormalno skupo, pogotovo ako se uzme u obzir da je u Sloveniji plata tri puta veća nego kod nas.

Hoću da kažem, naši paori plaćaju najskuplje gorivo na svetu. U svim razvijenim tržišnim ekonomijama, gorivo se poljoprivrednicima obračunava bez akciza i PDV-a. Neki su poljoprivrednici u sistemu PDV-a, a neki nisu, pa ne mogu da ostvare povraćaj. Matematički je jednostavno izračunati koliko je subvencionisanog goriva potrebno paorima. Svaki kvadratni metar njihovog zemljišta prijavljen je Upravi za agrarna plaćanja, a dužni su da prijave i setvenu strukturu. A tačno se zna koliko je goriva potrebno za koju kulturu…

Pročitajte ceo intervju sa Goranom Ješićem u nedeljniku "Vreme" od četvrtka, 18. avgusta 2022.

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu