U novom broju

General-major u penziji Dragan Kolundžija: Vojska nije igračka 2

Vojni rok od 90 dana nije rešenje: Dragan Kolundžija

Foto: Marija Jankvić

3. 6. 2022. / 8.38

General-major u penziji Dragan Kolundžija: Vojska nije igračka

“Iz iskustva znam – nije moguće za tri meseca obučiti tenkistu za angažovanje u borbi. Svi oni koji to zagovaraju treba da sednu u skučen prostor tenka, pa da vide kako je to kada se ispali prva granata, taj osećaj u ušima i mozgu, jedna vrsta kontuzovanosti. I to u poligonskim uslovima, a zamislite u borbi, gde očekujete da vas pogodi neki projektil poput ’zolje’ ili ovih današnjih savremenih sredstava. A zaštitu pešadije nemate, jer se povukla. Isto vredi i za sve ostale rodove, od pešadije nadalje”

“Trenutna situacija u sukobu Rusije i Ukrajine i fizionomija rata ukazuju na dinamično uvođenje novih sredstava, posebno bespilotnih naoružanih i izviđačkih letelica, a onda se nameće problem pariranja takvim sredstvima, kao i masovne upotrebe sredstava za blisku protivoklopnu borbu. Takve okolnosti potvrđuju potrebu uvođenja i razvijanja profesionalne vojske koja je sposobna i obučena za upotrebu tih sredstava i borbu protiv njih, što nije moguće postići sa vojnicima koji treba da ovladaju njima za tri meseca služenja obaveznog vojnog roka”, kaže u intervjuu za “Vreme” general-major vojske Srbije u penziji Dragan Kolundžija, nekadašnji komandant Operativnih snaga, a potom načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba.

 

"VREME“: Koje je Vaše mišljenje o obaveznom služenju vojnog roka u trajanju od tri meseca? Jedan Vaš kolega mi je rekao da je tenk M-84 “skupa igračka” da bi se dao na upravljanje u borbenim uslovima nekom mladiću koji ima tri meseca obuke na njemu…

DRAGAN KOLUNDŽIJA: Rešenje koji predlažu političari i tzv. analitičari, obavezni vojni rok od 90 dana, u sebi ima nekoliko nepoznanica, poput broja vojnika u svakoj godišnjoj “partiji”, zato to nije efikasno rešenje. Osnovno je pitanje nedostatka popune profesionalnim vojnicima i starešinama i taj problem ne može da se rešava ponovnim obaveznim uvođenjem vojnog roka, jer i dalje ostaje problem popune profesionalcima. Ključna stvar je naći rešenje za nedostatak popunjenosti jedinica profesionalnim sastavom, a kroz program aktivne i pasivne rezerve (koji nije zaživeo, prim. D. L.) rešavati stanje ratne vojske.

 

Pročitajte ceo intervju sa Draganom Kolundžijom u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (2. juna)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu