U novom broju

Drugi Vučićev predsednički mandat: On se ne menja, već prilagođava 2

Još pet godina: Aleksandar Vučić

Foto: Marko Drobnjaković/AP

3. 6. 2022. / 9.04

Drugi Vučićev predsednički mandat: On se ne menja, već prilagođava

Da li predsedniku države sreća okreće leđa? Rat u Ukrajini mu ne ide na ruku, međunarodni pritisci da donese odluku koja će Srbiju svrstati ili na Istok ili na Zapad su snažni, a ukoliko ispuni obećanje i povuče se sa mesta predsednika Srpske napredne stranke – makar to bilo samo formalno – otežaće poziciju svoje stranke na predstojećim lokalnim i pokrajinskim, a bogami i na parlamentarnim izborima, jer neće nastupati pod njegovim imenom. Valjda neće

Iako je obećao da će prilikom predsedničke inauguracije održati “samo kratak govor”, Aleksandar Vučić ni ovoga puta nije uspeo da pobedi logoreičnu narav. Svojim glamuroznim, ispraznim rečenicama udavio je i gledaoce ispred ekrana, a i celokupan državni vrh, uključujući onaj sastavljen od nezavisnih regulatora, potom religijski zbor, diplomatski kor i razne druge specijalne goste koji su ugurani u skupštinsku salu. Tu su bili dakako i raspušteni poslanici 12. parlamentarnog saziva, koji su valjda pronašli mesto za sedenje u sali pored gomile zvanica.

Predsednički iskaz je trajao nešto više od jednog školskog časa i bio je prepun poznatih fraza, prenemaganja i kukanja: red samosažaljenja, red samopohvala, red patriotizma, red Evrope, Kosova, Rusije, pa onda malo Konfučija, Marka Aurelija, Njegoša… Za svakog ponešto.

Prisutni su žestokim aplauzom reagovali na nacionalističke i autoviktimizirajuće konstrukcije, a ćutali kada je govorio o evropskim integracijama i racionalnim političkim odlukama. Teško se bilo šta iz konfuznog govora moglo saznati, osim da će, recimo, u novoj vladi na istaknutim mestima biti pripadnici nacionalnih manjina i da će biti formirana u julu.

 

Pročitajte ceo tekst Nedima Sejdinovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (2. juna)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu