SAD

Donald Tramp u utorak na sudu: „Lov na veštice radikalne levice“ 2

Foto: AP Photo/Evan Vucci

31. 3. 2023. / 19.17

Donald Tramp u utorak na sudu: „Lov na veštice radikalne levice“

Neposredno nakon što je protiv njega podignuta optužnica bivši američki predsednik je u cirkulornom mejlu svoje pristalice molio za novčanu pomoć da bi se odbranio od „lova na veštice radikalne levice“

Prvo ročište u predmetu koji je država pokrenula protiv bivšeg  američkog predsednika Donalda Trampa zakazano je u sudu u Njujorku za 4. april u 14:15 časova po lokalnom vremenu.

Njegov advokat Džo Tokopina rekao je za ABC njuz da Trampu neće biti stavljene lisice kada bude odlazio u sud, prenosi BBC.

"Ući ćemo tamo, Tramp će se izjasniti da nije kriv i počećemo rspravu o podnošenju zahteva u vezi s pravnom održivosti ovog slučaja i to ćemo uraditi odmah i veoma agresivno“, kazao je Tokopina.

Tramp je prvi aktuelni ili bivši predsednik SAD protiv koga se vodi krivični postupak, a tužilaštvo ga tereti zbog nezakonitog plaćanja 130.000 dolara porno glumici Stormi Danijels, kako uoči izbora 2016. godine ne bi u javnosti pričala o njihovom seksualnom odnosu. Ta vrsta tajnih isplata novca po američkom zakonu nije nezakonita, ali tužioci pokušavaju da dokažu da je Tramp falsifikovao poslovnu evidenciju da bi izvršio tu uplatu, što je u državi Njujork nedozvoljeno.

Tužioci takođe procenjuju da li je Tramp prekršio zakone o finansiranju kampanje, pošto su isplate izvršene neposredno pre predsedničkih izbora, što bi bilo mnogo ozbiljnije krivično delo za koje može da se izrekne višegodišnja zatvorska kazna. Kazna za pogrešno vođenje poslovne evidencije može biti zatvorska kazna kraća od godinu dana, društveno koristan rad, novčana ili uslovna kazna.

Optužnica se i dalje drži u tajnosti, prema "Njujork tajmsu“ trebalo bi da bude obelodanjena naredne nedelje.

Podrška Trampu

Sve to je "lov na veštice“ "radikalne levice“, napisao je neposredno nakon podizanja optužnice u cirkularnom mejlu svojim pristalicma Donald Tramp u kome ih ne moli samo za moralnu podršku, već i za novčanu pomoć. Najmanji prilog je 24 dolara, a ko hoće, može naravno da donira i više.

Zemlja prolazi "kroz najmračnije poglavlje svoje istorije“, piše u mejlu koji potpisuje Tramp, a "sa vašom podrškom ćemo ispisati sledeće veliko poglavlje u istoriji SAD-a, pa će 2024. godina zauvek ući u istoriji kao godina u kojoj smo spasili našu republiku“.

Donald Tramp je još pre nekog vremena najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika na izborima 2024.

Na Trampu sklonoj televiziji Foks njuz je republikanski senator Lindzi Greham takođe pozvao Amerikance da doniraju movac za odbranu bivšeg predsednika, jer je optužnica protiv njega "bukvalno pravni vudu“.

J.H./FoNet/New York Times/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu