Vesti

Dmitrij Medvedev: Pretnja strateškim nuklearnim oružjem 2

Put bez povratka: Dmitrij Medvedev

Foto: Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

22. 9. 2022. / 14.07

Dmitrij Medvedev: Pretnja strateškim nuklearnim oružjem

Nakon Vladimira Putina i bivši predsednik i premijer Rusije još eksplicitnije preti upotrebom strateškog nukleranog oružja. Kaže da je Rusija odabrala svoj put i da povratka više nema

Nakon Vladimira Putina i bivši predsednik i premijer, sada na funkciji zamenika sekretara ruskog Saveta za bezbenost i jedan od članova političke elite koja okružuje predsednika Rusije Dmitrij Medvedev još eksplicitnije od svog šefa preti da će Moskva upotrebiti ceo svoj arsenal oružja, "uključujući i strateško nuklearno oružje“, zarad odbrane teritorija koje se budu priključile Rusiji.

Medvedev misli na samoproglašenu Donjecku i Lugansku narodnu republiku, čiju je nezavisnot priznala samo Rusija neposredno pred invaziju na Ukrajinu, ali i delove hersonske i zaporoške oblasti,  koje su najavile da će od 23. do 27. septembra održati referendum o priključenju Rusiji. Princip je isti kao u slučaju aneksije Krima.

Gotovo jednogasno vojni analitičari i političari na Zapadu smatraju da su održavanje ovih refernduma i delimična mobilizacija koja je počela u Rusiji, a koja za cilj ima da 300.000 novih vojnika pošalje na ukrajinski front, uvod u novu eskalicaiju rata.

To je bio odgovor Kremlja na uspešnu ofanzivu ukrajinske vojske koja je probila delove fronta i naterala ruske trupe na povlačenje.

Ti referndumi će se održati, a teritorije tih oblasti će postati sastavni deo Rusije, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Napisao je i da se Rusija ne boji "idiota u penziji koji nose generalske čizme“ i "priča da će NATO da napadne Krim“, jer su ruske supersonične rakete brže.

"Zapadni establišment isvi građani NATO-država moraju da razumeju da je Rusija odabrala svoj svoj put i da povratka više nema“.

J.H./CNN/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu