Region

Crna Gora: Sutra o nepoverenju Vladi 2

Kriza za krizom: Dritan Abazović

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

18. 8. 2022. / 18.54

Crna Gora: Sutra o nepoverenju Vladi

Mnogo toga stoji u obrazloženju za glasanje o nepoverenju Vladi Dritana Abazovića, ali je razlog zapravo Temeljni ugovor koji je premijer potpisao sa patrijarhom Pofirijem

Poslanici crnogorskog parlamenta sutra će se na vanrednoj sednici izjasniti o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore koji je iniciralo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju predloga se navodi da je Vlada imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore, preneo je portal RTCG.

"Prioritet je bio konsolidovanje ekonomskih prilika u zemlji i reorganizovanje sistema zdravstvene zaštite u uslovima trajuće pandemije koronavirusa”, navodi se u predlogu i ocenjuje da su konkretni rezultati u realizaciji prioriteta izostali i da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija dodatno pogoršani.

"Uprkos nikad snažnijoj podršci evropskih partnera i širokom društveno-političkom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje", kaže se dalje u obrazloženju

Navodi se da je premijer Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, uključujući Crnogorsku akademiju nauka umjetnosti, i istaknutih stručnjaka i organizacija civlinog društva, svesno zanemarujući potencijalne posledice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Predlagači inicijative ističu da ne spore potrebu da se to izuzetno osetljivo pitanje reši na način koji bi bio u potpunosti prilagođen pravnom sistemu Crne Gore, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti. "Ali smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Dritana Abazovića, koje za posledicu ima podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadivi gubitak vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz naše evropske agende, Vlada izgubila legitimet".

Predlagači ističu da inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi predlažu u nameri da zaštite vitalne državne interese Crne Gore i da se sačuva šansa da država ubrzano krene putem evropske integracije.

Abazović je u utorak kazao da će na sednici Skupštine 19. avgusta saopštiti stvari koje će "biti zanimljive" i najavio da će ukoliko se ne izglasa nepoverenje Vladi odmah krenuti velika rekonstrukcija. "Biće pozvani i Demokratski front (DF) i Demokrate, ali neće biti mesta za one koji su podneli inicijativu – za DPS i SDP", rekao je Abazović.

U skupštinskoj proceduri nalazi se još jedna inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi koju su u sredu podneli poslanici DF, Pokreta za promene, Demokrata, Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene i Radničke partije.

Sednica parlamenta o toj inicijativi zakazana je za 2. septembar.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu