Vesti

Budžetski novac za „Informer“: „Privržen profesionalnim i etičkim standardima“ 2

Foto: Printscreen

29. 9. 2022. / 21.33

Budžetski novac za „Informer“: „Privržen profesionalnim i etičkim standardima“

Oni koji medijima dodeljuju novac iz budžeta ne postavljaju pitanje poštovanja profesionalne etike i standarda medija, već isključivo u kojoj meri i na koji način zastupaju politiku državnog vrha i to je razlog zbog koga neko dobija ili ne dobija novac

Prema javno dostupnim podacima, "Informeru“ je od početka 2020. godine do danas dodeljeno najmanje 18,3 miliona dinara na medijskim konkursima opština i gradova širom Srbije, iako mu je u tom periodu Komisija za žalbe pri Savetu za štampu izrekla čak 23 javne opomene, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Većinu tog novca "Informeru“ je uplatio Grad Beograd – skoro 17 miliona, dok su mu Novi Sad i Pančevo uplatili po pola miliona, Kikinda 200.000, a Odžaci i Sombor po 100.000 dinara. Novac je uplaćivan na firmu Dragan J. Vučićevićevića Insajder tim, koja izdaje dnevni list "Informer“, ali i njenoj ćerki firmi Info IT media, navodi CINS.

Kodeks novinara Srbije "Informer“ je prekršio i u sredu, kada je objavio intervju sa višestrukim silovateljem, što je izazvalo buru u javnosti i protest koji je održan u centru Beograda.

Savet za štampu, koji prati da li mediji poštuju standarde profesije, saopštio je da je tim intervjuom "Informer“ u više navrata prekršio Kodeks novinara Srbije. Na taj način je "ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce“, navodi se u saopštenju Saveta.

Iako je većinski vlasnik i urednik "Informera“ Dragan J. Vučićević pokušavao da intervju opravda novinarstvom, taj događaj je još jednom vratio u prvi plan pitanje davanja novca iz budžeta onima koji konstantno krše Kodeks novinara Srbije.

Analiza CINS-a je pokazala da se komisije koje dodeljuju budžetski novac već godinama ne obaziru na to što "Informer“ krši Kodeks. Tako se na jednom od poslednjih konkursa na kome je ovom tabloidu dodeljen novac u rešenju navodi da je projekat "Informera“ u skladu sa kriterijumima i da pruža "veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima“.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skozza objašnjava da oni koji dodeljuju novac ne postavljaju pitanje poštovanja profesionalne etike i standarda, već se postavlja pitanje isključivo u kojoj meri i na koji način ti mediji zastupaju politiku državnog vrha i to je razlog zbog koga neko dobija ili ne dobija novac.

"Imali smo situaciju da jedan tabloid dobije novac uz obrazloženje komisije da su oni svesni da on stalno krši Kodeks, ali su mu dali novac da bi se popravio“, kazala je Skrozza.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu