Vesti

Protest ispred zgrade „Informera“: Sram vas bilo!  2

Foto: Marija Janković

28. 9. 2022. / 14.07

Protest ispred zgrade „Informera“: Sram vas bilo! 

„Nasilnike u zatvore ne u medije“, „Na nasilje se ne klikće, nasilje se kažnjava“, neke su od poruka protesta ispred zgrade redakcije tabloida „Informer“ zbog intervjua sa višestruko osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem 

S.P
Nekoliko stotina građana blokiralo je saobraćaj na Terazijama ispred zgrade redakcije dnevnog lista "Informer“. Povod za protest bio je što je ovaj mediji u utorak uveče objavio "megaekskluzivni“ intervju sa višestruko osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem koji je prošle nedelje pušten iz zatvora nakon odležane zatvorske kazne.

Okupljeni na protestu koji je organizovao feministički pokret "Ženska solidarnost“ poručuju da hoće sigurnost, a ne strah. Na licu mesta mogu se videti transparenti: "Ženska patnja nije izvor prihoda“, "Nasilnike u zatvore, ne u medije“, "Kako država štiti građanke? Tabloidi intervjuišu serijske silovatelje?!“, "Na nasilje se ne klikće, nasilje se kažnjava“. Uredničkom kolegijumu "Informera“ je poručeno: "Sram Vas bilo“.

Anita Marković ispred nevladine pokreta "Ženska solidarnost“ poručila je da su okupljene devojke i žene besne kao i da su "mediji po ko zna koji put izneverili žene“. "Ukoliko mediji rade ovakve stvari oni su direktni saučesnici i vrše nasilje nad ženama“.

Nadležno Ministarstvo kulture i informisanja nije se još uvek oglasilo. Video intervju objavljen u utorak uveče danas je osvanuo i na naslovnoj strani ovog provladinog tabloida.

Okupljenim građanima pridružili su se i članovi opozicione koalicije "Moramo“.

Intervju sa višestruko osuđenim silovateljem samo je kulminacija medijskog izveštavanja u prethodnih nekoliko dana. Umesto poziva institucijama da preuzmu odgovornost za bezbednost građanki, mediji su preporučivali različite načine samoodbrane, od toga gde se može kupiti "peper sprej“, do toga da li svaka žena treba da nosi nož sa sobom.

Organizacije civilnog društva saopštile su u sredu ujutru da se tokom prethodnih dana stvarala atmosfera "parališućeg straha“. "Posebno je neetički da o svemu tome pišu mediji koji su u drugim slučajevima seksualnog nasilja dovodili u pitanje ispovesti žena žrtava istog“, navodi se u saopštenju.

Glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan J. Vučićević izjavio je u sredu da je jedini motiv za objavljivanje ovakvog intervjua "novinarstvo". "Nikoga nismo popularisali. Ali vi ste već presudili, ne vredi objašnjavati“, rekao je Vučićević.  Ocenio je da ako javnost ne razume ovakav postupak lista čiji je urednik, onda "ne razume ni izveštavanje BBC, NCB, SKY ni USA Today jer bi to uradio svaki svetski profesionalni medij".

S.P./N1/Nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu