In memoriam

Bogoljub Arsenijević Maki (1955–2023): Buntovni ikonopisac velikog srca 2

Foto: Braca Nadeždić

4. 2. 2023. / 10.15

Bogoljub Arsenijević Maki (1955–2023): Buntovni ikonopisac velikog srca

U Valjevskoj bolnici je, posle teške bolesti, preminuo slikar i ikonopisac, buntovnik i čovek sa velikim srcem, Bogoljub Arsenijević Maki. Imao je biografiju za više života, i u svakom od tih života uverio se, kao što je sam u mladosti zapisao, „da korača golobrad kroz bradat svet“

Krajem osamdesetih je Bogoljub Arsenijević Maki u valjevskoj Radničkoj koloniji podigao Spomenik Miloševiću, od belih siporeks blokova, u vidu ogromnog polnog organa, narodski rečeno qrca. Po otkrivanju spomenika, isti je srušen, a autor uhapšen i osuđen na uslovnu kaznu zatvora. Nedugo potom, kao odgovor na Miloševićevu suludu politiku, osnovao je Republiku Koloniju, što će ostati upamćeno kao "original falsifikata“ sveukupne propasti Srbije.

U julu 1999, u Valjevu, na Gradskom trgu organizuje Miting  protiv vlasti poznat kao Petrovdanski ustanak, kome je prisustvovalo preko 3000 ljudi. Kako je za njim raspisana poternica, sklanja se u Rerpubliku Srpsku, ali, posle sastanka sa generalom Perišićem, biva brutalno pretučen od specijalaca i uhapšen. Teško povređen, biva prebačen u zatvorsku bolnicu Centralnog zatvora, odakle, sam organizujući dostavu pitanja i odgovore na njih, daje intervju za nedeljnik "Vreme". Sa slomljenom vilicom beži iz Zatvorske bolnice, ali je u Okružnom sudu u Valjevu osuđen na tri godine zatvora. Priključuje se Petooktobarskim promenama, i među prvima "osvaja“ Skupštinu. Došlo je "novo doba“, ali je Makiju ostala kazna od tri godine zatvora, na to je Boris Tadić, kao predsednik, stavio tačku, donevši akt o pomilovanju.

Posle pada Miloševića, kad je većina gledala kako da se "naplati“, iako su mu nuđene kule i gradovi, povlači se u samoizolaciju i posvećuje oslikavanju crkava i manastira, ne retko i molerisanju, u Srbiji i Crnoj Gori. Poslednjih godina je živeo u banatskom selu Neuzine, za nevelike pare pazario potleušicu sa okućnicom, gde je slikao i u tom prostoru nameravao da organizuje izložbu.

Treba reći i da su se, posle Oktobra, mnogi pitali, čiji je Maki, i za koju službu radi, a on je, sklanjajući se od "dnevne politike“, pokazao da je samo svoj, i da mu je najmanje stalo do Carstva ovozemaljskog.

Zbogom prijatelju, u ime svih nas kojima je "ostalo ono malo duše“ i vere u bolji i pravedniji svet!

Ko je Bogoljub Arsenijević Maki

Tekst iz jula 1999. godine Ko je Bogoljub Arsenijević Maki (VREME br. 446, 24. jul 1999.) može se naći na adresi starog sajta "Vremena".

Kako je uhapšen Bogoljub Arsenijević Maki – Batine posle komplimenata (VREME br. 450, 21. avgust 1999.)

Ispovest: Bogoljub Arsenijević Maki – Kako me policija prebila i uhapsila (VREME br. 453, 9. septembar 1999.)

(Ne)milost vlasti, kako je ponovo uhapšen i najzad pomilovan Maki (VREME br. 1028, 16. septembar 2010.)

  • Za čitanje teksta prihvatite upozorenje o "riziku" (Advanced/Accept the Risk). Sajt je bezbedan, ne sadrži nikakve viruse ili "kolačiće", ali je star i nema savremene bezbednosne serverske protokole pa ga internet pretraživači i pregledači tumače kao bezbednosno sumnjivog

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu