Nedelja

Bogoljub Arsenijević Maki

(Ne)milost vlasti 2

foto: m. petrović

(Ne)milost vlasti

Kako su javile agencije, u nedelju 12. septembra, prilikom rutinske kontrole na graničnom prelazu Kotroman – prelaz od Višegrada ka Užicu – uhapšen je Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od simbola petooktobarskih promena. Da se podseti, Arsenijević je optužen za napad na službeno lice posle Mitinga protiv vlasti, koji je održan 12. jula 1999. u Valjevu, i u Okružnom sudu u Valjevu je osuđen na tri godine zatvora. Veću sudija je predsedavao sudija Mitar Đenisić sa Uba, neizabran na tu funkciju posle poslednje reforme sudstva, koji se kao takav, neizabran, javno pojavio među novim članovima naprednjaka Tome Nikolića. Vrhovni sud je poništio presudu, zatražio rekonstrukciju na licu mesta, a za Arsenijevićem je raspisana poternica jer se nije odazivao na pozive suda na obnovljenom procesu.

Da se još podseti, Maki je na ludilo iz vremena Miloševića odgovorio svojim "ludilom", još ‘92. je osnovao Republiku Koloniju (radničko naselje u Valjevu), gde je otkrio višemetarski spomenik Miloševiću u obliku falusa. Narodna milicija ga je sprečila da na spomenik Miloševiću natakne spomenik Šešelju u vidu velike zadnjice. I danas kapa dole za hrabrost i takvu umetničku viziju.

Na Petrovdan ‘99. u Valjevu je, što je bio uvod u kasnije promene, organizovao Miting protiv vlasti, pri pokušaju osvajanja zgrade opštine povređeno je i nekoliko policajaca. Nekako je zatureno da je to bio i miting protiv nesposobne opozicije, jer je Arsenijević tvrdio da jedino građani, što se i dogodilo Petog oktobra, mogu da sruše režim. Po mitingu Maki beži u Bosnu, prilikom brutalnog hapšenja u Beogradu slomljena mu je vilica, biva osuđen na tri godine zatvora, spektakularno beži i aktivno i najaktivnije učestvuje u Petom oktobru.

Posle promena, iako su mu, kako je izjavljivao, nuđeni stanovi i visoki položaji, nastavio je svoj posao, poslednjih deset godina je ikonopisao crkve i manastire, uglavnom po Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

U ponedeljak 13. septembra policija ga je privela u Viši sud u Valjevu. Na saslušanju pred Većem sudija Bogoljub Arsenijević je izjavio da se ni ubuduće neće odazivati na pozive suda, te da je jedino na šta pristaje, povlačenje optužnice protiv njega. Na okolnost da se neće odazivati na pozive, Veće sudija mu je odredilo pritvor u trajanju od dva meseca.

Po saslušanju Arsenijević se obratio i novinarima, rekao da mu je lično predsednik Tadić obećao amnestiju, vlast je imala deset godina da reši njegov slučaj, umesto toga, ponovo je uhapšen. Rekao i da će stupiti u štrajk glađu, da jedino pristaje na povlačenje optužnice.

Kako mediji javili, tokom saslušanja Makija, i pre, i posle, u Višem sudu viđen poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, koji izjavio da doš’o pomogne Makiju. Potpisnik ovije’ redova dodaje da ga i on opazio na zadatku, lako i u plavo obučen, sa plave cipele!

A na sajtovi i blogovi brojne reakcije na hapšenje Makija, sve imaju zajednički imenitelj, Sramota, hapse ga oni koje je doveo na vlast.

Šta još u taj zaključak, najverovatnije da će Maki biti pušten na slobodu, povlačenjem optužnice ili drugim "vanrednim pravnim lekom". Ali zna i Maki da će to vlast učiniti, ne njega, već sebe radi.

Iz istog broja

Filatelija

Guča i na marki

Vladan Stošić

Broj nedelje

22

Centar za promociju nauke

Čudo u Bloku 39

S. Bubnjević

Novogovor

Apsorpcioni kapacitet

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu