Balkan

Balkanski izlet kancelara Šolca: Veni, vidi, ode 2

Sa teretom Angele Merkel_ Olaf Šolc

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

12. 6. 2022. / 11.15

Balkanski izlet kancelara Šolca: Veni, vidi, ode

Kancelar Nemačke Olaf Šolc se tokom svoje dvodnevne balkanske turneje dohvatio mnogih problema, a ni jedan nije rešio. To nije bilo ni očekivano. Kancelar je hteo da pokaže da ovaj region nije zaboravljen u vilajetima EU, ali i da kod kuće pokaže da je spoljnopolitički aktivan

Posle Prištine i Beograda, preko večere sa Micitakisom u Solunu, nemački kancelar Olaf Šolc se u subotu obreo u Skoplju i Sofiji.

Od bugarskog rukovodstva je tražio da ukloni veto na početak prisupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali za nekoliko sati, nemački kancelar, ili ne, nije uspeo da okonča višegodišnji spor dve susedne države.

Iako je Šolc posle razgovora sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim rekao da vidi "mogućnost za napredak", to baš i nije bilo uočljivo, ali je on, Šolc, eto uradio sve što je mogao, prenosi "Politiko“.

"Ovakve stvari ne mogu da se naređuju, neophodno je da se razreše u saradnji“, rekao je Šolc, a isti reči mogao je da izrekne i na Kosovu i u Begradu, gde je tražio "međusobno priznanje“.

Rekao je Šolc i da očekuje da se narednih dana nastave razgovori, jer da je došlo do "nove dinamike", mada se ta dinamika ne čini drugačijom od nekih prethodnih "dinamika“ proteklih decenija.

Cilj nemačke Vlade je, kažu, da se problemi između Bugarske i Severne Makedonije razreše do sastanka Evropskog saveta, koji je zakazan za 23. i 24. jun.

Bugarska Vlada, međutim, visi o koncu nakon što je jedan od četiri koaliciona partnera povukao četvoricu ministara, uz obrazloženje da Petkov želi da ukloni veto na mekedonsko približavanje Evropskoj uniji, pa je bilo očekivano da Petkov kaže Šolcu da ipak ostaje pri uslovima koji su postavljeni Severnoj Makedoniji.

A to su: da Makedonci na svoju istoriju, jezik i identitet gledaju kao što je vide Bugari, a pošto to neće da učine, a odustali su bili i od imena svoje države u Sporu sa Grčkom, onda će Sofija da nastavi da blokira evropski put Skoplja sve dok Makedonci ne uvide da su Bugari u pravu.

Šolc je tokom posete Skoplju pohvalio Severnu Makedoniju za sve što je uradila u proteklih nekoliko godina, a pogotovo za rešenje spora sa Grčkom, tj. odustajanja od imena države.

"Nemačka je ozbiljna kada govori o evropskim integracijama čitavog regiona, a to se posebno odnosi na Severnu Makedoniju koja je ispunila sve uslove za formalni početak pregovora sa Evropskom unijom“, rekao je Šolc.

Još samo da ubede Bugare.

A.I./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu