Sankcije Aleksandru Vulinu

Ambasada SAD-a se ogradila: Nismo pozvali Vulina na svečanost 2

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

18. 9. 2023. / 18.17

Ambasada SAD-a se ogradila: Nismo pozvali Vulina na svečanost

Iz Ambasade su potvrdili da je obeležavanje godišnjice misije „Halijard“ događaj koji svake godine „okuplja Amerikance i Srbe kako bi obeležili neverovatan čin herojstva"

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu navela je danas da "nije lično“ pozvala direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina da prisustvuje obeležavanju godišnjice misije "Halijard“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Budući da je Vulin pre dva dana prisustvovao ovoj svečanosti, iz Ambasade SAD-a rekli su da je reč o "otvorenom događaju“ koji organizuje fondacija "Halijard“, potvrđeno je za RSE.

Pročitajte još Vulin kod Hila: Pod sankcijama na prijem

Kako navode, obeležavanje misije "Halijard“ je događaj koji svake godine "okuplja Amerikance i Srbe kako bi obeležili neverovatan čin herojstva“ iz doba kada su naši narodi bili saveznici u borbi za oslobađanje sveta od fašističkog terora.

Ambasador SAD-a Kristofer Hil na događaju je govorio "kako svi treba da crpimo inspiraciju iz misije ‘Halijard’ i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na evropski kontinent".

"Tu poruku podrške miru u Evropi mogli su da čuju svi prisutni – pa i gospodin Vulin, čak i ako ga Ambasada SAD u Beogradu nije lično pozvala da prisustvuje", naveli su iz Ambasade.

Pročitajte još Vulin pod sankcijama SAD: Optužen za umešanost u trgovinu narkoticima, oružjem i korupciju

Vulin se od jula nalazi pod sankcijama SAD zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom. On je najviši zvaničnik Srbije koji je stavljen na listu američkih sankcija od 2012. kada je Srpska napredna stranka došla na vlast.

Pročitajte još Strani mediji o Vulinu: Proruski šef srpskih špijuna

O sankcijama SAD-a Vulin se nije oglašavao u javnosti. Njegova stranka Pokret socijalista, koja je deo vladajuće koalicije sa Srpskom naprednom strankom, osudila je sankcije i iznela niz optužbi na račun SAD-a.

A.E/Radio Slobodna Evropa

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu