Amerika i Srbija

Strani mediji o Vulinu: Proruski šef srpskih špijuna 2

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

12. 7. 2023. / 12.50

Strani mediji o Vulinu: Proruski šef srpskih špijuna

„SAD sankcionišu proruskog šefa srpske obaveštajne službe zbog korupcije“, „SAD sanksionisale najvišeg srpskog bezbednosnog zvaničnika zbog akcija koje podržavaju ’maligne aktivnosti’ Rusije“, neki su od brojnih naslova

Uvođenje američkih sankcija direktoru Bezbednosno informativne agencije Srbije Aleksandru Vulinu tema je kojom se bave i svetski mediji od "Vašington posta“, i "ABC njuza“, do "Politika“ i "Blumberga“.

"SAD sankcionišu proruskog šefa srpske obaveštajne službe zbog korupcije“, piše "Vašington Post“ koji podseća da je Vulin prošle godine postavljen za "špijuna na Balkanu“, a da je prethodno, u ulozi ministra unutrašnjih poslova, jedan od retkih evropskih zvaničnika koji je posetio Moskvu i odbio da se pridruži sankcijama Rusiji.

Pročitajte još Američke sankcije Vulinu: Upozorenje pred isključenje

"Srbija je jedina država u Evropi koja nije bila deo antiruske histerije“, istaknute su reči Aleksandra Vulina.

"Blumberg“ Vulina opisuje kao "šef srpske obaveštajne agencije, koji je navodno pomagao Rusiji da podriva stabilnost na Balkanu, blizak je saveznik predsednika Aleksandra Vučića.“

"Politiko“ sa naslovom "SAD sanksionisale najvišeg srpskog bezbednosnog zvaničnika zbog akcija koje podržavaju ’maligne aktivnosti’ Rusije“ i drugi strani mediji, poput francuskih, koji su preneli ovu vest izveštavali su na gotovo identičan način – da je Vulin "srpski promoskovski šef“.

"Moskovski čovek“

Kada je postavljen za šefa BIA-e, sintagma "proruski špijun“ ni tada nije izostala. "Asošiejted pres“ je pisao da Vulin u rukovodstvu Srbije važi za "moskovskog čoveka“ i da se njegovo imenovanje za tako važnu funkciju smatra "još jednim prestupom prema Zapadu i njegovim pozivima Srbiji da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU“.

Čvrsto se držeći stava da Srbija treba da se okrene Moskvi, Vulin se obrušio, ne samo na političke neistomišljenike u svojoj državi, već i u susednim, nazivajući njihove lidere pogrdnim imenima. Stoga mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku koja je članica EU.

Vulin se zalaže za stvaranje "srpskog sveta“ – kopije ruskog sveta, koji bi ujedinio sve Srbe na Balkanu po jednom zastavom koju bi predvodio predsednik Aleksandar Vučić.

Prošle godine osnovao je Radnu grupu sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Kremlja, za borbu protiv "obojenih revolucija“ – serije masovnih protesta koji su ponekad dovodili do rušenja autokratskih režima u Aziji i na Bliskom istoku.

A.E./Vašington post/ABC news/Politico/Blumberg/AFP/AP

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu