Kultura

Autori koji učestvuju u projektu “NA VREME!”

Tihomir Čelanović (1977)
Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 1

Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Objavio stripove Kfatoliperazus i Eudora 2001. u Italiji. Strip album Trum objavio 2005. godine u Francuskoj. Ilustruje knjige Kreativnog centra i izdavačke kuće "Draganić" i objavljuje ilustracije u "Politikinom zabavniku", "Politici", "Bageru", "Velikom dvorištu", "Tik Taku", "Zvonu". Pored nekoliko samostalnih izložbi u zemlji, učestvovao je i na grupnim izložbama u Parizu, Angulemu, Torinu, Beogradu, Novom Sadu. Osvojio je prvu nagradu za strip na konkursu u Torinu na temu "La Città" (grad) 2000. godine.

Mane Radmanović (1976)
Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 2

Student 5. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Učestvovao je na 11. bijenalu vizuelnih umetnosti u Pančevu, 2004. Učesnik "Sveže/nova srpska estetika" 2004. i "Undo" – New Serbian Aesthetics", Festival Magdalena, Maribor, Slovenija, 2005. Radi u CAN Advertisingu 2003/2005.

Nebojša Cvetković (1979)
Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 3

Apsolvent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer grafički dizajn. Učestvovao na izložbama "Sveže – nova srpska estetika", galerija Nju moment, Beograd 2004. i "Undo" na festivalu Magdalena, Maribor 2005. Projekti na kojima je radio kao grafički dizajner obuhvataju festival elektronske muzike Dis-patch 2002–2004. godine, akciju "U pravu si!", vodič kroz ljudska prava 2002–2003. godine, a učestvovao je i na projektu Publikumovog kalendara za 2002. godinu "Život". Dobitnik specijalnog priznanja za inovaciju u grafičkom dizajnu 2003. godine, gran prija na Međunarodnom salonu stripa mladih u Beogradu 2003. godine, kao i dve specijalne Silver bra nagrade na festivalu Magdalena u Mariboru 2003. godine, u kategoriji zaštitnog znaka.

Slaviša Savić (1973)
Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 4

Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beorgadu, smer grafički dizajn. Radno iskustvo obuhvata angažman u S. Team Saatchi & Saatchi, Scholz & Friends, Beograd i Transun Oxford, UK. Učestvovao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, uključujući Magdalena i Golden Drum festivale u Sloveniji i Dizajn festival u Osaki.

Milan Pavlović Mr Stocca (1969)
Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 5

Diplomirao 1995. godine na odseku grafike FPUD-a. Magistrirao 2001. na predmetu ilustracija (ilustracije za knjigu Lautreamont: Les Chants de Maldoror). Ilustrator, crtač stripova, bavi se animacijom, grafičkim dizajnom. Objavljivao crteže, ilustracije i stripove u mnogim domaćim i stranim časopisima. Objavio knjigu radova Stočna hrana i sedam patuljaka, Les jours etrangers, Kako je Raša nadmudrio kišni dan… Dobitnik je više nagrada – Zlatno pero Beograda 1996. i 1999. godine. Izlagao na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu i imao četiri samostalne izložbe.

Dušan Pavlić (1968)
Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 6

Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Ilustrovao je oko 60 dečijih knjiga, a likovno uredio preko 200 izdanja. Ilustrator, likovni urednik i dizajner knjiga u izdavačkoj kući Kreativni centar. Ilustrovao je knjige za izdavačke kuce Atlas/Glénat – Francuska, Bosanska riječ, Sarajevo… Objavljuje ilustracije u "Politikinom zabavniku", "Nešenel džiografik Džunior", dečjem dodatku "Večernjih novosti"… Među mnogobrojnim nagradama treba istaći gran pri na međunarodnom bijenalu Zlatnog pera 1996. godine, nagradu za dizajn dečje knjige na Sajmu knjiga u Beogradu 1998. godine, treću nagradu na Evropskom takmičenju karikature u Belgiji, nagradu Salona "Porto Alegre" u Brazilu za ilustraciju. Učestovao na preko stotinu izložbi u zemlji i inostranstvu.

Boban Savić Geto (1972)
Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 7

Ilustrator i strip crtač. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beorgadu, a magistrirao na ilustraciji na Fakultetu primenjenih umetnosti. Objavljivao kontinuirano radove u "Politikinom zabavniku". Ilustruje knjige. Dva puta je bio predstavljen u američkom godišnjaku "Spektrum" posvećenom ilustraciji.

Maja Veselinović (1974)

Autori koji učestvuju u projektu "NA VREME!" 8

Rođena u Trsteniku, živi u Beogradu, gde je diplomirala na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti, smer Nastavnik likovne kulture – likovni pedagog. Bavi se stripom, slikarstvom, dizajnom i ilustracijom. Svoje radove objavila je u časopisima: "Stripburger", "Madburger", "Kuhinja", "Lavirint", "Šlic", "Buka", u antologiji ženskog stripa Feminus Stripus Ludens, kao i u mnogim drugim časopisima i strip revijama kod nas i u inostranstvu (kompletna stripografija na www.maja.com). Urednica zbirke stipova Celulit – zbirka stripova autora sa područja jugoistočne Evrope (u izdanju Centra za alternativna istaživanja, Beograd). Učesnica više kolektivnih strip izložbi, festivala alternativnog autorskog stripa i strip radionica u zemlji i inostranstvu. Pored ostalih nagrada, na Drugom međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2004. godine osvojila gran pri.
Majine ilustracije u "Vremenu": 1 2

Iz istog broja

Koncert

Romul i R.E.M.

Dragan Kremer

Pozorište

Otuđeni govor

Ivan Medenica

Roman

Vodokotlić i smrt

Teofil Pančić

TV manijak

Raspevana nedelja

Dragan Ilić

Koncert - Bijelo Dugme u Beogradu, Hipodrom, 28. jun

Bivša ravna Jugoslavija

Branko Rosić Rosa

Intervju - Slobodan Šijan, reditelj

Filmofilski triler

Sonja Ćirić

BELEF 2005.

Leto i koncentracija

Sonja Ćirić

BELEF - reč supervizora

Prepustiti deo moći

Mirko Ilić, grafički dizajner, Idejni tvorac i supervizor projekta NA VREME!

BELEF - reč selektora

Novi standardi vizuelne kulture

Anica Tucakov, selektor za vizuelni program BELEF-a

"Vreme" i BELEF - NA VREME!

Građanski umetnički aktivizam

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu