Pregled nedelje

Upotreba Ane Brnabić: Proglasi pobedu i beži od Rio Tinta 2

O Rio Tintu, "lažovu" i "Đilasu lopovu": Ana Brnabić

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

20. 1. 2022. / 20.51

Upotreba Ane Brnabić: Proglasi pobedu i beži od Rio Tinta

Kako je premijerka  poput političkog projektila sa navođenjem ispaljena i zaboravljena? Šta je gađano, a šta pogođeno? I da li će Aleksandar Vučić uskoro blokirati kakvu raskrsnicu i optužiti Savu i Ćutu da stoje iza Rio Tinta

Rio Tinto je zabrinut zbog zvaničnih izjava  o povlačenju prostornog plana za projekt "Jadar". Saopćenje iz kompanije stiglo je neposredno pred sjednicu vlade Srbije. Kad tamo, a ono Ana Brnabić baca u šreder svako rješenje, odluku i dozvolu vezanu za Rio Tinto. Ima da se nose iz Srbije…

Tko nije pratio premijerkinu konferenciju za štampu, taj nije vidio ništa.

Veli ona da je bila u Loznici i da je tamo niko nije  pitao za štetu od budućeg kopanja litijuma, uključujući i "tajkunske medije“. Kako li je onda  saznala za nju? Pa na ekološkim protestima i blokadama saobraćajnica koje je krstila kao "čist fašizam“. Međutim, već za dvije nedjelje usvojila je sve zahtjeve demonstranata i to u potpunosti. Zašto? Zato što je Rio Tinto nije razuvjerio da su netočni istupi govornika na protestima i izvještavanje "tajkunskih medija“.

Ali – konzistentno nastavlja premijerka – ekološke organizacije su financirane iz inostranstva. Ti donatori ne mogu biti veći licemjeri nego što jesu: em su iz zemalja odakle potiču rudarske kompanije angažirane u Srbiji, em daju pare za proteste protiv njih.

Kao poseban primjer Brnabić izdvaja Behtel. Ova privatna američka firma kasniće sa radovima zato što američka federalna državna agencija USAID financira ekološku organizaciju koja se bori protiv eksploatacije jednog  kamenoloma. Brnabić  prosto ne ide u glavu kako Džo Bajden tolerira takve stvari. Biće da joj niko nije rekao da Behetel nije javno poduzeće, a ni USAID stranačka prćija. To neznanje nije je spriječilo da sve skreše u lice zapadnim ambasadorima.

Uglavnom, premijerka kaže da je Srpskoj naprednoj stranci sa Rio Tintom podmetnuto kukavičje jaje prethodnih vlasti. Ne veli baš ništa o tome zašto je najveći broj "odluka i dozvola“ donesen za njenog vakta. Još manje zbog čega bi prethodnici na vlasti bili svjesni štetnosti Rio Tinta kada je ona tek nedavno to shvatila.

Sve u svemu, Ana Brnabić je poput političkog projektila sa navođenjem ispaljena i zaboravljena. Njena konferencija za štampu imala je samo jedan cilj: skidanje Rio Tinta i ekoloških problema kao jednog od ključnih izbornih pitanja. No, umjesto da na njih stavi točku, samo ih je dodatno učvrstila kao važnu političku temu i podigla rejting zelenih organizacija i stranaka – nešto što je trebalo izgledati kao primjer odlučnog državništva ispalo je u potpunosti nemušti neoradikalski skeč sa vrijeđanjem.

Razlog ovog povlačenja u neredu jeste svijest Aleksandra Vučića da mu slučaj Rio Tinta i drugih ekoloških problema ozbiljno kruni biračko tijelo. Kako su krenuli, sasvim je moguće da predsjednik Srbije sam blokira kakvu raskrsnicu i optuži  Savu Manojlovića i Aleksandra Jovanovića Ćutu da stoje iza Rio Tinta.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu