Komentar

Obraćanje javnosti Aleksandra Vučića: Praznom puškom preko Rubikona 2

Spasilac Srba na Kosovu: Aleksandar Vučić

Foto: Vladimir Sporčić/Tanjug

21. 8. 2022. / 16.17

Obraćanje javnosti Aleksandra Vučića: Praznom puškom preko Rubikona

Vučić želi da ostavi utisak da je svojom odlučnošću sprečio paljevine i pogrome. Tek kad je on zapretio i podviknuo, NATO se uzeo u pamet. Dakle, nova parola glasi: „Što me pitate za tablice, kad sam spasao mir i naš narod na Kosovu“

Reklamiran kao istorijski, nastup predsjednika Srbije ispao je ispod očekivanja. Sve što je čula, javnost već zna ili je mogla naslutiti. Nije zato iznenađenje da su se prva dva novinarska pitanja odnosila na mogućnost otkazivanja Prajda i dan kada će biti saopćeno ime mandatara.

No, Aleksandar Vućić je u pravu – što se tiče Kosova, Srbija je satjerana u ćošak. Bez relavantnih saveznika i usamljena, može voditi samo reaktivnu politiku. Nikakva inicijativa više nije u njenim rukama. Mrvice koje tu i tamo dobije od Kvinte, predstavljaju smokvin list za prekrivanje bankrota naprednjačke politike.

Predsjednik Srbije govori kako će spriječiti pogrom srpskog stanovništva sa sjevera Kosova čak i ako NATO u toj namjeri bude podržavao Aljbina Kurtija. Kako to misli izvesti, nije rekao. Iz konteksta – da je spreman žrtvovati svoju političku karijeru – može se nasluti da je spreman za radikalizaciju krize.

Koliko je to realno? Može li Srbija preko Rubikona sa praznom puškom? Jasno je da ne može. Ako bi Vučić na taj način žrtvovao političku karijeru, to onda govori da bi pao sa vlasti pod pritiskom stranog faktora što opet znači da bi se Srbi na sjeveru  Kosova našli u neusporedivo goroj situaciji od aktulne.

Ostanimo ipak u realnosti. Pošto Kurti zaista ima podršku Kvinte, Srbi sa sjevera Kosova biće prinuđeni da prihvate i kosovske dokumente i tablice RKS; možda dođe do prolongiranja roka od 1. septembra, ali ne zadugo. Naime, njemački kancelar Olaf Šolc je usred Beograda rekao da Berlin sve radi kako bi  Kosovo steklo punu državnost, a zna se da predstavlja zemlju koja je najvažniji ekonomski partner Srbije.

Tu činjenicu Vučić nastoji zamaskirati spominjanjem prelaska Rubikona, "Oluje“, izbjegličkih kolona… Namjera mu je bila da ostavi dojam čovjeka koji je svojom čvrstinom i odlučnošću spriječio paljevine i pogrome. Tek kad je on podviknuo i zaprijetio, NATO se uzeo u pamet. Dakle, nova parola glasi: "Što me pitate za tablice, kad sam spasio mir i naš narod na Kosovu.“

Kome nešto nije jasno, neka posluša o čemu govore Pinkovi analitičari. Prema njima – pitanje je minuta, najviše sata, kada će se zapucati. Kako onda narod da ne odahne kad mu šef države saopći da je poslije titanske i neravnopravne borbe spriječio krvoproliće i spasio Srbe na sjeveru Kosova?

Da sve ide u tom pravcu, svjedoči i Vučićevo "blagovremeno“ podizanje tenzija spram Hrvatske i hajka na srpske turiste koji tamo ljetuju. Ne košta ništa, a dobro je za odvraćanje pažnje i kanaliziranje strogo kontrolirane javnosti.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu