Pregled nedelje

Informer diplomatija: Kad je teško, razvali po ustašama   2

Šešeljeva škola u Pragu: Aleksandar Vučić

Foto: AP Photo/Petr David Josek

7. 10. 2022. / 7.32

Informer diplomatija: Kad je teško, razvali po ustašama  

Može li se zamisliti da nakon izjave Olafa Šolca da Srbija mora da prizna Kosovo, Vučić kaže da Nemačka od 6. aprila 1941. samo radi svoj posao

"Hrvatska je radila samo svoj posao koji radi od 1941, pa nadalje“. Ovako je Aleksandar Vučić komentirao odluku Evropske unije da u okviru osmog paketa sankcija Rusiji zabrani Srbiji uvoz ruske nafte preko Jadranskog naftovoda. Zašto? Zato što se "Hrvatska sama pohvalila da je za to zaslužna“.

U svađi sa jednom hrvatskom novinarkom, predsjednik Srbije je postavio retoričko pitanje dostojno Šešelja u punom kapacitetu: "Kome je na pamet pala NDH?“ Zaista – kome? "Vučić razvalio ustaše“, piše Informer. "Nije ustašama i njihovim saveznicima važno da li nešto ima smisla, već da li će to naškoditi Srbiji“, kliče Vulin. I da se ne nabraja dalje – jasno je.

Ovaj Vučićev istup namijenjen je isključivo tabloidima u Srbiji. Tamo će hvaliti njegovu hrabrost, snagu, beskompromisnost… Van zemlje, izjava šefa države djeluje tragikomično. Pogotovo što – dok je daje – izgovara i da je smiren.

Vučić je kasnije saopćio da je "na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda  skinuta derogacija norme za Zapadni Balkan“. Zašto nije imenovao te dvije države ako je već izjednačio Zagreb Andreja Plenkovića i Zagreb Ante Pavelića? Pada li mu na pamet zbog čega su ostale zemlje Evropske unije prihvatile hrvatsku inicijativu? I zar predsjednik Srbije nije otputovao u Prag da sam ratuje protiv četrdesetorice, pa kud puklo da puklo?

Odgovore na ova pitanja Vučić prećutkuje. Ne uklapaju mu se u Informer diplomaciju. Zapravo, može li se zamisliti da nakon izjave Olafa Šolca kako Srbija mora priznati Kosovo, kaže da Njemačka od 6. aprila 1941. samo radi svoj posao? Nema teorije: ovako “častiti“ neku veliku i uticajnu zemlju Evropske unije ima posljedice, a prozivati Litvaniju ili Estoniju  "ne radi“ u biračkom tijelu. Zbog toga Vučić igra na sigurno: em ustašizacija Hrvatske žešće pali u Srbiji, em spada u folklor srpsko-hrvatskih odnosa.

Ovdje postoji i duplo dno. Zabrana uvoza ruske nafte za Srbiju za sada je stornirana. Kakva će biti konačna odluka zavisi od mnogo čega. Na nju će i te kako uticati činjenice da je Srbija i dalje jedina evropska zemlja koja Rusiji nije zavela neki paket sankcija, te da Brisel očekuje okončanje pregovaračkog procesa sa Kosovom.

Drugim riječima, ako želi izbjeći izolaciju u Evropi, Vučić mora izići u susret Briselu i Vašingtonu. Što god, koliko i kada to bilo, predsjednika Srbije očekuje nezahvalan  politički salto. A kad je teško – razvali po ustašama. Recept mu je još devedesetih lično dao Šešelj.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu