Vesti

Aleksandar Vučić: Odložena odluka o blokadi ruske nafte za Srbiju 2

Hrvatska radi svoj posao: Aleksandar Vučić

Foto: AP Photo/Petr David Josek

6. 10. 2022. / 20.42

Aleksandar Vučić: Odložena odluka o blokadi ruske nafte za Srbiju

Novo prepucavanje na relaciji Beograd-Zagreb, ovog puta zbog zahteva da se Zapadni Bakan od 1. novembra ne izuzme  iz embarga na rusku naftu, što je srpska strana tumačila kao neprijateljski akt Hrvatske protiv Srbije, se završilo odlaganjem konačne odluke

Od "otvorenog akta nerijateljstva Hrvatske“ (Ana Brnabić), preko "šokiranosti i zgađenosti“ Hrvatskom (AleksandarVulin), do aluzija predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Hrvatska Srbima radi što im radi još od 1941. godine, kretala se amplituda medijskih poruka predstavnika vlasti Srbije na najavu da Srbija od 1. novembra neće moći da kupuje jeftinu rusku naftu koja dolazi preko Hrvatske.

Sa samita Evropske političke zajednice u Pragu Vučić je poručio da je odluka da se Zapadni Balkan ne izuzme iz paketa sankcija Rusiji koji obuhvata i naftu ipak odložena, to jest da nije definitivna.

"Kada je već sve trebalo da prođe, na inicijativu Hrvatske, a podržano od strane dve zemlje, jedne baltičke i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, sa dnevnog reda je skinuta derogacija norme za Zapadni Balkan. Hrvatski premijer je izašao sa tezom da nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte. A valjda je fer da imaju neke evropske zemlje. Pa čekajte, jel vi kažnjavate Rusiju ili Srbiju", zapitao je revoltirano Vučić.

Pa se zahvalio predsedniku Bugarske Radevu i premijeru Grčke Micotakisu, koji su, kaže, istakli da nije fer to što je predloženo.

"Moram da kažem da sam na drugom panelu dobio informaciju da su svoje nezadovoljstvo izrazili i Orban i Rama. Nije loše što je ta odluka za sada odložena. Mi smo manji potrošač i od Mađarske, Češke i Bugarske, pa bi to sada valjda smetalo, a ovi troše više ruske nafte pa ne smetaju. Nikakve tu želje nije bilo nego da se napakosti Srbiji", ocenio je Vučić.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je reakcije srpskih čelnika nazvao "prilično burnim i besprizornim“. Kaže da nije samo Hrvatska, već da je "puno zemalja“ bilo protiv toga da se Zapadni Balkan izuzme iz embarga na rusku naftu, a ni da se Evropska komisija tome nije protivila. Ne krije Plenković pritom da se i on zalagao da Srbija ne bude izuzeta iz osmog paketa sankcija protiv Rusije.

I dalje: "Imamo situaciju u kojoj će Srbija imati jeftinu rusku naftu koja će doći u hrvatske luke, otići Jadranskim nafotvodom u Srbiju, pa će u Srbiji zbog dila sa Putinom imati jeftiniju naftu, jeftiniji benzin, a mi ćemo tu biti šta? Nekakve korisne budale“.

Priča nije gotova, a Srbija je i dalje jedina evropska zemlja koja Rusiji nije uvela sankcije i u odnosu na druge ima privilegovan tretman u Moskvi.

M.N./N1/B92/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu