Loader

Uhapšeni policajci koji su tukli Roma

30.jun,22:09

Ministar policije Ivica Dačić izvinio se Danijelu Stojanoviću, momku koji je pre četiri godine bio žrtva policijske torture. Snimak na kom se vidi kako policajac Aleksandar Adamov udara mladića već dugo kruži internetom, a poslednjih dana pojavio se i na sajtovima srpskih medija.

Nakon susreta sa Danijelom i njegovim ocem Ganijem, Dačić je rekao da su policajci koji su umešani u taj slučaj, Aleksandar Adamov i Bojan Biserčić, uhapšeni i da su protiv njih podnete krivične prijave zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo zlostavljanja i mučenja. Procesuirana će biti i policajka Marijani Radivojević, koja ja načinila snimak.

Dačić je rekao da će biti smenjeni i svi odgovorni koji su se u to vreme nalazili na rukovodećim funkcijama. „Takvo postupanje je nanelo veliku štetu policiji“, rekao je Dačić.

27. jun

Danijel Stojanović je mladić sa snimka postavljenog na YouTube na kom se vidi kako ga policajac šutira i udara u glavu.

Snimak je nastao u policijskoj stanici u Vršcu 30. juna 2007. godine, a osim Danijela koji je u to vreme imao 17 godina, na njemu se vide policajci Aleksandar Adamov i Bojan Biserčić. Snimak je napravila policajka Marijana Radivojević.

Nakon što je snimak prikazan u više medija, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je dao nalog Direkciji policije da suspenduje policajce koji su snimljeni kako fizički maltretiraju mladog Roma. Ministar je naveo da je o tom događaju vođena interna istraga, ali da će sada, nakon što je snimak objavljen, biti obavljena revizija celog postupka.

Naime, kako je izjavio načelnik Uprave policije MUP-a Mladen Kuribak, te 2007. godine u oktobru Opštionskom javnom tužilaštvu dostavljen je izveštaj u vezi sa ovim događajem ali su tada sva trojica pomenutih – mladić i dva policajca – „negirali postojanje svega što se može videti na snimku“.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao je u ponedeljak (27. juna) da je do sada utvrđeno da oštećeni u postupku 2008. godine kada je davao izjavu, nije ukazivao na torturu, niti se prituživao na rad policije. „Danas je policija podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu, a sutra je zakazano i prepoznavanje u cilju identifikacije lica“, rekao je Zorić.

Ovih dana Danijel je dajući izjave za medije potvrdio da su ga policajci tukli, i to dva sata, dok su u drugoj prostoriji tukli njegovog oca.

„Tukli su me golog dva sata bez prestanka, rukama, nogama, drvenom motkom. Oca su tukli u drugoj sobi. U prostoriji je bilo nekoliko policajaca i jedan od njih je snimao. Molio sam da prestanu, plakao sam, psovali su mi majku cigansku“, izjavio je za Danijel „Blic“.

Dok su Danijela tukli, Gani je iz susedne sobe slušao zapomaganje sina, a kada je krenuo ka njemu, policajac ga je udario u stomak pa u glavu. „Udario me je šipkom. Na trenutak sam izgubio svest, a kada sam došao sebi, Danijel je i dalje plakao, a ja nisam imao snage da mu pomognem. Bilo je užasno“, rekao je Gani.

Danijel navodi da su ih nakon toga policajci pustili i zapretili da nikada više ne dođu u Vršac, gde su na pijaci prodavali robu.

Otac i sin priznali su da su iz straha negirali da se bilo šta od toga dogodilo.

Iako je ovaj snimak policijske torture javan već duže vreme, tek kada se pojavio u medijima, odlučeno je da se nešto po tom pitanju zaista i preduzme.

No, zanimljivo je da je nakon najave da će ministar policije Ivica Dačić u svom kabinetu primiti mladića Danijela Stojanovića i njegovog oca Ganija, Sindikat srpske policije kritikovao Dačića navodeći da se radi o ljudima iz kriminogene sredine.

Sindikat smatra da je ta odluka „sasvim nepotrebna, neumesna, neetička i veoma zabrinjavajuća“.

„Smatramo da postupak ministra doprinosi dnevno-političkom ubiranju poena, a ne smirivanju situacije“, navodi se u saopštenju Sindikata i dodaje se da su otac i sin skloni krivičnim delima i da su više puta osuđeni i privođeni, najčešće zbog krađa.

Sindikalci su naveli da su policajci sa snimka krivi i da tako nešto ne sme da se ponovi. Oni su se još požalili da ministar za njih nema vremena ali da za kriminalce ima.

Na kraju nije zgoreg podsetiti da Danijel i njegov otac možda jesu krali, ali da se krađa teško može porediti sa delom za koje će se teretiti policajci. Kako je primetio ovih dana Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava, za tako nešto je zaprećena znatno teža kazna – do osam godina zatvora.

A što se tiče sastanka ministra Dačića, to je valjda najmanje što on u ovom trenutku može da uradi, kako bi se vest – policijska brutalnost se kažnjava – što dalje pročula.

Pročitajte celo saopštenje Sindikata srpske policije o ovom slučaju.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve