Loader

Saopštenje Sindikata srpske policije

30.jun,00:16

Povodom najave da će se ministar policije Ivica Dačić sastati sa Danijelom i Ganijem Stojanovićem, ocem i sinom koji su doživeli torturu u policijskoj stanici u Vršcu, Sindikat srpske policije je saopštio:

„Sindikat srpske policije smatra da je sutrašnja najava da će ministar Ivica Dačić, u svom kabinetu, primiti Ganija i Danijela Stojanovića iz Kovina, sasvim nepotrebna, neumesna, ne etička i veoma zabrinjavajuća. Smatramo da postupak ministra doprinosi dnevno-političkom ubiranju poena, a ne smirivanju situacije.

Gani i Danijel Stojanović iz Kovina su lica iz kriminogene sredine, sklona su vršenju kriminala, osuđivani su i privođeni više puta, najčešće zbog imovinskih delikata. Za Danijelom Stojanovićem je do 23.juna 2011.godine bila je raspisana potraga PS Palilula, jer se nije odazivao sudu, za procese koji su u toku.

„Ne razumemo ovaj čin ministra Dačića. Slučaj još uvek nije ispitan do kraja. U javnosti se pojavljuju i plasiraju ne proverene informacije. Mediji pišu, da je Stojanović, nag tučen i prebijan metalnom šipkom u policiji. Ove informacije su veoma ozbiljne i treba slučaj ispitati do kraja. Za ovakve tvrdnje, Stojanović mora posedovati validne lekarske nalaze, i lekarsko uverenje, jer svaki udarac metalnom šipkom na telu čoveka mora ostaviti ozbiljne posledice.

Ukoliko se dokaže da Stojanović nema adekvatnu lekarsku dokumentaciju, može se doći do zaključka da neko koristi pogodan trenutak, i da pokušava da obmanjuje javnost i još više kompromituje policajce PU Pančevo, PS Vršac. Šta ako se dokaže da prebijanja metalnom šipkom nije bilo?

Što se ministra Dačića tiče, smatramo da nije trenutak ni vreme, ni mesto, da u

svoj kabinet prima lica iz kriminogene sredine, lica koja su ranije bila osuđivana, i za koje je do skoro bila raspisana potraga.

Sama činjenica da su lica romske nacionalnosti, ili to što je Stojanović pre nekoliko godina dobio par udaraca od policajca, nije i ne sme biti povod za dolazak kod jednog ministra. Treba li od kriminalca praviti heroje?

Pitamo se da li ministar Dačić želi da pokaže da romi imaju neka posebna prava u odnosu na druge građane u Srbiji? Pitamo se da li ministar Dačić prima sve građane koji su oštećeni? Koji su to termini, kada građani mogu doći na prijem kod ministra? Ministar za predstavnike sindikata nema vremena, termini su mu zauzeti. Za kriminalce, ministar je na raspolaganju!

Jasno je da su policajci krivi, ono se nije smelo i ne sme ponoviti. Ljudsko dostojanstvo i zakon se mora poštovati. Svaki čovek na zemlji, pa i policajac mora da odgovara za svoje postupke. Kazna mora biti primerna. Ali ostavimo da nadležni organi, istagu privedu kraju. Nemojmo sprovoditi medijski linč policajaca a veličati, lica poput Stojanovića i pozivati ih na prijem kod ministra. To ne doprinosi nepristrasnom radu istražnim organima.

Kada ministar Dačić poziva lica iz kriminogene sredine u svoj kabinet, poruka građanima je jasna: „Policajce koji tuku kriminalce suspendovaćemo, kaznićemo ili ih otpustiti!

Kriminalce veličamo,pozivamo ih na prijem, rukujemo se, slikamo i snimamo, pravi mali medijski spektakl. Poruka je jasna: „Kriminalci i lopovi imaju bolju prođu kod ministara i političara od policajaca, građana ili sindikalaca – budimo onda kriminalci, pre ćemo doći na red za prijem!“.

Rešenje problema ne sme biti ubiranje političkih poena u ovom mučnom i neprijatnom slučaju koji se zbio pre nekoliko godina. Jer policajci već komentarišu: „Ako ministar može da se družiti s kriminalcima, zašto to ne bi to mogli i mi policijci? Zašto se to nama brani?“ Jer ipak se valja ugledati na ministra!

Sutra će obezbećenje „Palate Srbija“ imati težak posao, moraće da povedu malo više računa na poštene goste, i dragocenosti koje se nalaze u zgradi, da nešto ne zafali, da ne bude da su policajci opet krivi…“

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve