Lik i delo

Živorad Milosavljević

predsednik Opštine Sopot

Živorad Milosavljević 1

Osnovni podaci: Živorad Milosavljević rođen je 1956. na obroncima Kosmaja, u selu Rogača u opštini Sopot. Završio je Pravni fakultet u Beogradu sa 23 godine, i započeo karijeru u trgovačkom preduzeću "Ropočevo". Od 1982. do 1986. godine radio je kao sudija za prekršaje, a naredne tri godine bio je sekretar SO Sopot. Prvi put je izabran za predsednika Opštine 1989. godine i od tada je na toj funkciji. Gradski odbornik bio je od 1989. do 2004, a republički poslanik od 1997. do 2000. godine.

I pored rukovođenja opštinom, Milosavljević nije napustio poljoprivredu – obrađuje oko 10 hektara imanja, a za sebe kaže da je samo poljoprivrednik na privremenom radu na čelu opštine. "Kada kažu da sam ja brend, odgovorim im da je Sopot sam po sebi brend, a da sam ja samo kockica u mozaiku, koja se dobro uklapa."

Oženjen je, otac dvoje dece, sin Bojan i ćerka Marija studiraju na Pravnom fakultetu.

Recept za četvrtvekovni mandat: Živorad Milosavljević je "čovek za sva vremena", na mestu predsednika Opštine Sopot Milosavljević je od novembra 1989, kada je izabran kao član Saveza komunista Jugoslavije, i neprekidno vlada 19 godina, pobedio je na sedam izbora. I po uspostavljanju višepartijskog sistema, kao jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije ostaje na vlasti. Narod mu poverenje ukazuje i nakon isključenja iz SPS-a, a i na nedavno održanim lokalnim izborima odnosi pobedu kao kandidat grupe građana. Na tim izborima GG "Živorad Žika Milosavljević" borio se pod sloganom "Znamo se" i osvojio je 13 odbornika, SRS – devet, DS – pet, četiri odbornika je uzela Grupa građana "Vladan Lukić" (bivši fudbaler Zvezde) i Grupa građana "Predrag Maksimović Maksa" – dva odbornika. Sopot je prva beogradska opština koja je konstituisana posle izbora 11. maja i na vlasti su dve grupe građana. Tajnu uspeha Milosavljević vidi u neposrednom komšijskom odnosu. "Recept je komunikacija s narodom. Oni hoće predsednika kod koga mogu da dođu u bilo koje vreme, popričaju i izlože svoj problem." Žika pruža pomoć komšijama i u poljoprivrednim poslovima. Otkako je on na vlasti, skoro svaka kuća u opštini dobila je telefon, mali je broj neasfaltiranih ulica, a vodosnabdevanje ne predstavlja problem ni u sušnim letnjim mesecima. Opština Sopot jedna je od retkih gde je svaka mesna zajednica dobila priključke na gas.

Najteži trenuci: "To je bilo 2000. godine, kad je rađena ‘operacija bez anestezije’. Preživeo sam 2000. kao jedini socijalista u Beogradu koji je pobedio. Zaista, ta presija je na meni i mojim saradnicima ostavila dubok trag."

Bivši socijalista: Milosavljević smatra da je razlog isključenja iz SPS-a 2000. godine njegovo zalaganje za reforme stranke. "Smatrao sam da partija treba da se reformiše i postane moderna stranka levice. Pridružio sam se Banetu Ivkoviću." Od tad nije član nijedne stranke. "Iako sam jedan od osnivača SPS-a, samo su me faksom obavestili da sam isključen iz stranke. Na izborima na kojima je partija doživela krah, ja sam pobedio. Nisu mi oprostili uspeh."

Kult Tita: Na zidu kancelarije okačene su slike sa kosmajskim motivima i veliki portret Josipa Broza, u pozlaćenom ramu. "Pre 10 ili 12 godina, pronašli smo u nekom magacinu ovu veliku sliku. Tada su svi bacali njegove portrete i biste, ali ja sam uzeo ovu sliku i lično je okačio na zid, da me posmatra s komandnog položaja. Vladao je 35 godina, stvorio stabilnu državu i malo mu je falilo da nas potpuno dovede u red. Nije džabe toliko pričao o bratstvu i jedinstvu. Da smo čuli nešto od njegovih priča, ne bi nam se dogodili ovi ratovi." Milosavljević ne krije da je bio i ostao levičar: "U Titovo vreme smo bili ozbiljna zemlja, čiji je pasoš bilo prestiž imati. Bez obzira na optužbe o njegovom poreklu i delima, tada smo lepo živeli. Ostao sam dosledan svojim političkim uverenjima, pa je i Broz ostao na zidu. Ne mogu ja kao neki da nosim prvo jedan pa drugi stranački bedž. Jedino kod srpskih političara, monarhista preko noći postane republikanac."

Ne planira penziju: "Znate, kada uđete u neki posao, pogotovo u politiku – i, ako hoćete da odete, to ne možete lako da uradite jer politički protivnici traže vašu glavu. Umesto da se borimo za ekonomske programe, ovde još uvek vlada politička ostrašćenost. Mnogima sam trn u oku, a ja im poručujem da nisam dobio ovoliko glasova, to bi mi bio znak da treba da se povučem."

Moto: "Iza svega što postoji, neko stoji."

Iz istog broja

Saradnja sa Hagom

Slučaj Stojana Župljanina

Miloš Vasić

Egzoskeleti

Robot na usluzi

Slobodan Bubnjević

Intervju – Dejan Racić, generalni direktor Delta real estate

Preko Ljubljane do Londona

Zoran Majdin

Izbori u Baščelucima kod Loznice

Asvalt, bandere i prigovori

Dragan Todorović

Izbori, penzije i budžet

Zašto je Krkobabić u pravu

Dimitrije Boarov

Kosovski spor

Jedna zemlja, a dva gospodara

Milan Milošević

Vreme uspeha

Bizins

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu