Topola – Jubilarno, slovima Trin’esto, takmičenje vinopija

Živeli smo kao jedan…

Sve je bilo ‘nako i rutinski, jelo se ‘leba i zalivalo vinom, a onda se, ko na jedan, Diplomate rođaka, koji više nije mog’o ni da kija, izneli iz sale, Onaj sa brojanice se uze skida, pokazuje zmija telo, i maje pevačicu, Kuvar bez kape pobednički da povraća u čašu...

Tačno prelomne 2000, pokojni etnolog i novinar Mile Nedeljković je u zavičaju, srce Šumadije slavne, obnovio obeležavanje Čistog ponedeljka, iliti prvog dana Vaskršnjeg posta, u narodu poznatog i kao Bekrijska slava. U Osnivačkim dokumentima je zapisano: Kao dragoceni deo običajnog života i kulturnog nasleđa, svetkovina Čistog ponedeljka jeste, i treba da ostane, svedočanstvo širine, bodrosti, vedrine i duhovne moći našeg naroda… Tako se ova Svetkovina, sve po svako slovo Osnivačkog akta, održava u kafani "Jezero" nadomak Topole slavne, što joj dodatno daje na obolu i ostalim takoreći državnonarodnim, ili narodnodržavnim, i ostalim potrebnim atributima. Treba li reći da je nedaleko ustanička Marićevića jaruga, da su tu Oplenac, Topola, da sve to događaju daje neophodnu širinu i tu duhovnu potku.

GUGUTKE U LETU: Dakle, kafana "Jezero", do Topole, i do puta. Lice mesta velika svadbarska sala, gore u čelu zid na kome umetnost, dve kraće na zeleno tepih staze plus dve veće na narandžasto mrtve prirode. Organizator na levi i desni zid dodade još umetnosti, levo uramljene fotografije sale, desno neku crkvu u odgovarajućoj slikarskoj tehnici, plus sliku sa tri, reklo bi se gugutke, u letu. Ispred čeonog zida, a na malo uzvišenje, neka bude stopa visine, behu obeleženi takmičarski stolovi, u levi ćošak muzika, ispred sto na kome piše Časni sud, pa Viteški sto, Pres astal, još stolova sve do ulaza. Sala uze da se puni, časni voditelj Pija Majstorović uze predstavi takmičare, broj Jedan, kuvar iz Gornje Šatornje, broj Dva, frizer iz Topole, broj Tri, radnik iz Topole, broj Čet’ri, ekonomista iz Beograda, broj Pet radnik iz Topole, istog prezimena kao i ekonomista.

Takmičari sedoše na mesta, za prvi astal Kuvar bez kape u neku sportsku garderobu, do njega Frizer sa kapu, pa radnik, u dukserici sa kapuljačom, koji je na svaku ruku im’o po crnu brojanicu, do njega Ekonomista, za koga nam poverljivo rekoše da je bivši službenik naše ambasade u Moskvi, a do njega, i na kraju, u njega rođak sa isto prezime. Konobar posluži meze, pred svakog stavi flašu vina, vodu, po volji kolu, Predsednik Časnog suda, reče propozicije, da ima i kazneni’ poena, i to za svaku vrstu uneređivanja. Javi se muzika, dve harmonike, violina i taj bas, Još litar jedan, dobrog vina dajte nama vi, svi uzeše da se založe, Kuvar bez kape je sve pravilno levom rukom met’o ‘ranu usta, Frizer sa kapom je poštov’o taj bonton, i Srbin sa dve brojanice savlada tehniku ‘ranjenja, Rođak od diplomatu ‘odma uze ljušti "ružicu".

Časni sud viknu, Zakletva, svi se digoše, ponoviše, Zaklinjem se na ovom časnom skupu… i da ću se svim silama truditi da se božanska čarolija vinskog napitka i danas preobrati u radost i lepotu ljudskog druženja, tako mi pomoglo vino koje popijem! Sve uze da se odvija, al’ nekako previše po pravilima, Kuvar bez kape je pušio, Frizer sa kapom nije skid’o kapu, Onaj sa brojanice se nešto ušukutio, Diplomata nije doito vino, jedino je Diplomate rođak tuko sve pred sobom, sve češće dizo, širio ruke, viko Ojha, sve ko kašikom jeo kiseli kupus. Voditelj najavi muziku po želji gazde kafane Rada, javi se muzika, Živeli smo kao jedan, i pevali svaki dan… Bi još pesme za gazda Rada, Rođak diplomate ubi i drugi litar vina, ostali su se nešto poštali, sporadično prelazili u taj razgovor i neverbalnu komunikaciju.

KAKO VAM SE ČINI: Na red dođe pogađanje zagonetki, dvojica napola pogodiše da se kod zagonetke Bez kože uđe, sa kožom izađe, radi o hlebu u peći, žiri, posle prvog sata, uze meri kol’ko ko popio, Kuvar bez kape iskapio litar, tu i Frizer, Brojanica nešto zaostaje, Diplomata nije ni laznuo, Rođak mu pred sudijom namiri dva litra. Sve se nastavi, Frizer uze nešto da aplaudira i da se javlja publici u sali, Brojanica da salutira, muzika pređe na Na kraj sela čađava mehana, Rođak uze s obe ruke gužva ‘lebac i trpa usta, Predsednik Časnog suda uze obilazi salu sa pitanjem, Kako vam se čini?

Muzika pređe na Pogledaj de mala moja, mala moja, Kuvar stade zviždi, Rođak ust’o pa samo zamanjuje s obe ruke, viče Ojha, ljubi diplomatu, žiri uze da ga opominje da bude dobar. Kad voditelj Pija uze čita nešto o tradiciji, negovanuju, doprinosima, objavi da specijalnu nagradu za sve to, za još toga, dobija reporter "Vremena". Reporter, prozvan, skoči na noge lagane, primi nagradu od tri litra vina u jednom komadu. Na red dođe izgovaranje zdravica, Kuvar nešto reče, Frizer uze čita sa mobilnog, Svoju decu čuvati… kralja Petra… teče vino, Brojanica objavi da je dosta sluš’o o manifestaciji, ocenio da je vreme da se pojavi, reče se kratko i Diplomata, Rođak iz sedećeg položaja podviknu, Ooo, Srbi ustajte… Brojanica se diže, svi prihvatiše, Oj đevojko Milijana

Rođak od diplomatu Ojha krenu u publiku, žiri ga vrati za sto, ovaj uze koja, mnogo i sve uzastopce, u sali počeše piju direktno iz flaše, Brojanica uze skida duksericu, i Rođak skide majicu kratkih rukava, osta u onoj na bretele. Žiri jopet uze meri kol’ko ko popio, Frizer savlad’o dva litra, Brojanica zaostaje, Diplomata još na apstinenciji, Rođaku izmeriće 2,6 litara, on ojha iz mesta uze jošte kija i traži da se odma proglasi pobednik. Onda u sve to upade pevačica, mlada, a dobro u’ranjena, lila čarape, levo rame sa samo bretelicu, stade ko da peva Da ćeš jednom iznenada, u zagrljaj meni doći, Brojanica ko da to primi lično, preko stola krenu pravo na pevačicu, i Rođak s obe ruke, i to kako bato, lupi o sto, sve što imade žirija ode da ga smiruje. Pevačica nastavi ko da peva, Brojanica da igra guja kolo oko nju, Rođak je sve nešto streso sa sebe, gazda Rade, stade pred muziku da jednu mnogo dobru izjavu za TV, svrati i do Pres astala, sve gledajući u Diplomate rođaka uze kaže da u pravila lepo piše, Piti vino, a na opiti se…

Šta onda bi, onda bi pevanje pesme po izboru, Kuvar bez kape viknu Krčma stara, krčmarica mlada, Frizer jopet potegnu u sebe mobilni telefon, bi nešto suvremeno, Nek se noćas umire, ja se ne bojim… Brojanici objasniše disciplinu, na jednoj nozi otpeva Donesi vina krčmarice, Diplomata, trezan ko policajac na dužnosti, sa svima se podeli, Ne kosite staru travu/ Ne dirajte staru ranu… žiri odustade od Rođaka koji beše upo u stolicu, međutim ovaj se kovarnu, ko da reče Oj đevojko Milijana, kad se istrtlja pokriše ga sa majicom plavom i njegovom. Kuvar sve uze nešto da se češe, Frizer udara u grudi, Brojanica jede s obe ruke i to sa mnogo efikasnu tehniku, uzme mesa punu šaku pa sve nagurava usta, Diplomata ode obilazi društvo za stolom, za koje poverljivi izvori rekoše da je neka policija na položaji.

ŠUŠKAVAC REANIMACIJA: Voditelj najavi pevača Čigiju, ovaj udari u neke takoreći šansone, Rođak definitivno u autu, Diplomata ne može veruje, priđoše štipkaju Rođaka, ovaj jok, umiše ga ladnom vodom, stadoše masiraju, još štipkaju, ne pomaže, doneše i šuškavac da ga pokriju, ovaj tek ako na jače štipanje otvori oči. Brojanica ode u publiku, sve gledajući ‘de nesta pevačica, nešto raspravi, ispred Rođaka skloniše sto, oslobodiše prostor da čo’ek more dija, nastaviše sa reanimacijom, digoše ga, obukoše šuškavac, cela sala udari u aplauz, Rođak nije dav’o nikakvog znaka, stadoše da ga iznose iz sale dok su mu noge vukući se sve nešto zaostajale, žiri naredi muzici jedno mnogo dobro kolo za ispraćaj Diplomate rođaka. Kuvar i Frizer stadoše da se naginju jedan ka drugom, Brojanica opet ode u muziku, bi disciplina hodanja po brvnu, koga je predstavljala traka zalepljena za pod. Svi nekako iskoračaše, žiri sve oceni, orkestar Zlatni gidža se nastavi, Kad sam bio dečko bez brčići, Diplomata poče diplomatski pijucka, Frizer uze nešto da se nadima, maše glavom, Brojanica je zaspiv’o i budio se, jeo celom rukom, guto nežvakano, sve se presamićiv’o ko da će povrati…

Muzika pređe na hit Odelo staro, cipele još starije/ A u duši isto ko i ranije, Diplomata uze diskretno podriguje, Frizer pije direktno iz flaše, dođe na red brzalica, Prolete kobac kroz pokrovac, i pronese iglu i konac, i to tri puta. Kuvar prolete ko kolac, Frizer prolete, prolete, Brojanica uze mikrofon, omaši disciplinu, krenu pesma, Oj lijepa Crna Gorotebe traže mene zovu… pridruži se Diplomata, bogumi pri’vati i sala, Oj Jelo, oj Jelena… Jopet usitni kolce, Diplomata sve ‘oće nešto kaže Brojanici, konobar pristade na saradnju sa policijskim astalom, koji je preko njega menj’o prazne flaše za pune kod Diplomate. Dok si rek’o akcija, ispade da je Diplomata popio tri flaše. Uzeše mere, Kuvar ister’o tri flaše, Frizer skoro ko Kuvar, Brojanica zaost’o, žiri konstatova da Diplomata mnogo napredov’o, doš’o do 2,5 litra. Komandovaše da se pije poslednjih 15 minuta, u tišini, Brojanicu uze boli glava, policijski sto objasni žiriju da se Diplomata naglo propio, objaviše da takmičenje nastavljaju Kuvar, Frizer i Diplomata, Brojanica eliminisan, ovoj trojici okačiše lente Viteza dobre kapljice.

Kuvar uze pozira sa čašom, Brojanica se skida i zateže mišiće, sve nešto i svima pokazuje srednji prst, žiri aklamacijom donese odluku da Brojanica dobija Specijalnu nagradu za poseban doprinos manifestaciji. Kuvar stade gleda samo pravo i preda se, Diplomata bude nedisciplinovan, Brojanica, koji nije napušt’o sto, uze pojede šta ostalo. Uto pevačica priđe Frizeru, Brojanica stade uzme da joj nešto kaže i veli, uđe u klinč sa Frizerom, žiri objavi da ostalo samo pet minuta, Kuvar i Frizer uzeše užurbano piju, Kuvaru se sve vraća, prosipa pod sto, ponovo sipa, naginje, Frizer ga prati, publika koristi priliku i sa kolica odnosi vino namenjeno takmičarima, Frizer u zadnji čas eksira, žiri svira kraj. Objaviše da Kuvar i Frizer ravnopravno dele prvo mesto, da Diplomata, u zadnji čas, stig’o do drugog. Nasta gužva i krkljanac, svak svakom čestita, svak se svakog do’vata, okačiše im još lenti, i sedma sila uze radi pos’o, predstavnici policijskog stola stadoše savetuju svog pulena da sve namešteno, Diplomata da ponavlja, Sve je namješteno. Očem se radi doaka i Brojanica, i on pređe na ijekavicu, stade da se drekenja da je sve namješteno, Kuvar uze u mikrofone viče Uuu, bilo je lepo, podrža ga Frizer, Brojanica upade u pres sto, sve će da i’ nabije…

Iz istog broja

Status kandidata bez statusa Kosova

Jedan korak napred

Andrej Ivanji

Srbija i evrointegracije

Muke jednog kandidata

Milan Milošević i Dokumentacioni centar "Vremena"

Slučaj policajca Tadića

Zašto prijave nema ko da piše

Mirko Rudić

Raspevana politika

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

Birokratija

Kolekcija haosa i ludila

Tatjana Tagirov

Vojislav Šešelj i predizborna Srbija

Ožalošćena porodica

Zora Drčelić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu