Portret savremenika - Svetlana Ceca Ražnatović

Žitije sa pevanjem i pucanjem

Vrtoglava slava Cece nacionale počinje tek posle udaje za najozoglašenijeg paravojnog komandata na Balkanu

Žitije sa pevanjem i pucanjem 1
SVADBA, SVADBA: Ceca i Arkan

Da je slučaj hteo da velika i moćna Madona i njen muž Gaj Riči procene da životna priča "balkanske Madone" može da se pretoči u milijarde dolara, danas bismo verovatno sa trunčicom nacionalnog ponosa, sve krijući se da nas neko ne vidi, odgledali megapremijeru romansiranog trilera, a posle komentarisali kako glavna glumica nije harizmatična kao "naša Ceca". Ali, do holivudske slave nije došlo, pa je tako čuveni srpski brend Svetlana Ceca Ražnatović ostala ovde večno da se bori za prvo mesto na regionalnom tržištu razgolićenog ženskog tela sa hrvatskom koleginicom Severinom. Štaviše, granice nekih stranih zemalja privremeno su se zatvorile za srpsku turbo-folk divu. Krajem marta ove godine, dnevne novine su izvestile da su ambasade SAD, Australije i Kanade odbile njene zahteve za vizu, odnosno zahteve za ograničene posete tokom kojih bi održala koncerte u tim zemljama.

"Istina je da je moja turneja po Americi i Kanadi na stend baju zbog toga što nisam dobila vize za te zemlje. Jedni mi vizu nisu dali zbog toga što sam bila hapšena u Sablji, a drugi zbog toga što sam bila Željkova supruga…", izjavila je Ceca na nekom koktelu. Australijska ambasada, kako navodi list "Danas", tražila joj je, između ostalog, i dokument od vojske da ne podleže vojnoj obavezi, što naši organi nisu mogli da joj izdaju budući da žene nisu vojni obveznici. Službenici konzultata ove zemlje branili su se rekavši da nije reč o diskriminaciji, jer je, eto, čak i partrijarh Pavle morao da podnese traženi dokaz iz vojnog odseka prilikom aplikacije za vizu!

121 DAN: Da je snimljen taj film o Ceci, režiser bi se možda odlučio da krene od najdramatičnijeg trenutka u njenom životu i uopšte u zemlji Srbiji posle 2000. godine, od ubistva premijera Zorana Đinđića. Hapšenje i ispitivanje popularne pevačice, arsenal oružja u njenoj kući, javnost u šoku, uvedeno vanredno stanje… Kao što se i moglo očekivati, prvi koji su je se odrekli istog trenutka kada je bila uhapšena u akciji Sablja 17. marta 2003. godine bili su upravo oni kojima duguje zahvalnost za svoju blistavu karijeru. To se, pre svega, odnosi na ružičastu Televiziju Pink, koja je devedetih godina svojim gledaocima intravenozno davala neophodnu dozu opijata "Ceca" u redovnim razmacima, i na njihovo udvoričko isticanje kako su "samostalno doneli odluku da neemituju njene spotove, bez političkih pritisaka".

Žitije sa pevanjem i pucanjem 2

Svetlana Ceca Ražnatović uhapšena je dok je sedela u svojoj vili u Ljutice Bogdana sa svojom sestrom Lidijom i poslugom, kako navodi njen advokat Rajko Danilović, posle pretresa kuće u kojoj je pronađeno oružja i vojno-policijske opreme dovoljno za višemesečno ratovanje: hekleri, škorpioni, revolveri, pištolji… ukupno 88 stavki, kako navodi policija. U zatvoru je boravila ukupno 121 dan i te svoje patnje opisala u knjizi 121 dan. Posle razotkrivanja njenih tesnih veza sa pripadnicima zemunskog klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom i Miloradom Lukovićem Legijom, broj Cecinih obožavalaca drastično se smanjio – na mitingu podrške u Beogradu okupilo se svega 2000 utegnutih devojčica sa ispeglanom dugom crnom kosom i napućenim usnama. Organizatori skupa su pričali da je, kao, autobusima sa Cecinim fanovima iz raznih krajeva Srbije bilo onemogućeno da se probiju do Trga Republike. Tu malu "belu" laž za Cecine uši, kojoj su svaki dan donosili novine u zatvor, smislio je njen pažljivi tata da bi malo oraspoložio uplakanu ćerku. "Svedok" prenosi da je Slobodanu Veličkoviću javljeno da su autobusi podrške iz Republike Srpske vraćeni sa granice.

Dok je ona bila u zatvoru, javno su je osudile listom sve njene koleginice, svaka moralnija i valjanija od prethodne. Iako je izgledala kao lak plen, nemilosrdne estradne pirane predvođene ćerkom policijskog zvaničnika Dragana Karleuše imale su dosta muka zbog toga što su napadale posrnulu Cecu. "Kada sam izašla iz pritvora, prvo što sam poželela što se moje profesije tiče jeste da odmah uletim u studio. Puna sam bila emocija… Imala sam veliku želju da nešto kažem kroz pesmu…", izjavila je Ceca kada je izašao album Gore od ljubavi, sa dosta čudnim naslovima pesama za jednu ženu koja je izašla iz zatvora zbog sumnje da je umešana u ubistvo premijera Zorana Đinđića: Plan B, Za malo, Pazi s kim spavaš, Stereo bol, Neću dugo, Prljavo… Još dok je bila u zatvoru, Cecine zabranjene pesme tajno su se puštale u noćnim barovima zatvorenog tipa u ranim jutarnjim časovima: "Isuse, daj mi lavlje srce da prebrodim dane buduće", "Kukavica" i drugi hitovi.

ŽIVOT NA MAGISTRALI: Svetlana Ceca Ražnatović (rođena Veličković) rođena je 14. juna 1973. godine u selu Žitorađa kod Prokuplja, takođe i rodnom selu Ivice Dačića (SPS), koji je kasnije pričao da su bili drugari. Detalji iz njene biografije dobro su poznati široj javnosti: kad je prvi put zapevala i ko ju je otkrio u letnjoj bašti na Crnogorskom primorju, kad je pobedila sa pesmom Cvetakzanovetak, kao i sve ostalo, uključujući i njenu školsku spremu (Srednja poljoprivredna škola, odsek svinjarstvo) i podatak da je od kuće pobegla sa 18 godina i otišla ravno u Švajcarsku. Ono što možda nije tako poznato, a čemu može da zahvali za svoju figuru, jeste da je Ceca bila prvakinja Jugoslavije u bodi-bildingu neke davne godine. Ostalo je mitologija: 14 albuma, neviđeni tiraži i lova do krova, brak sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, haljine sa prorezom do kukova. Robert Čoban, doajen žutog novinarstva, svojevremeno je objasnio da sa Cecom na naslovnoj strani tiraž "Sveta" obavezno skače za nekoliko hiljada.

Žitije sa pevanjem i pucanjem 3
POČECI: "Cvetak zanovetak"

Ako je neko propustio da se informiše o njenom ljubavnom životu pre udaje, sledi podsetnik: poznanstvo sa Arkanom došlo je u vreme kada je Ceca lečila ljubavne jade koje joj je naneo oženjeni bivši fudbaler Borca i kafedžija Hajrudin Haro Samardžić. Zapravo, najpre je bila tužna zato što je njen prethodni dečko, zvezdarski kriminalac Dejan Marjanović Šaban, ubijen, a zatim je došao Haro. Ceca i Arkan su se upoznali u Erdutu 11. oktobra 1993. godine kada je pevala na proslavi osnivanja Srpske dobrovoljačke garde; upoznao ih je pevač i dobrovoljac Oliver Mandić. "Bila je kratko ošišana, mršava i više ličila na dečaka nego na devojku koja će da probudi strast u ‘tigru sa dečjim licem’", pišu "Novosti" u feljtonu "Ljubav i drama Cece i Arkana" u 11 nastavaka.

KUKU, ĆERKO: Prema svedočenju Cecinih roditelja, Mire i Slobodana Veličkovića, odluka njihove ćerke da se uda za "balkanskog koljača", kako su ga nazivali mediji, nije naišla na odobravanje u krugu porodice. "Za zimsku slavu Sveti Nikola, Ceca je došla iz Beograda. Kada su se gosti razišli, ostali smo sa njim u sobi ja, Slobodan i moja mlađa ćerka Lidija, kada nam je saopštila šokantnu odluku", priseća se Cecina majka. "Rekla mi je: ‘Majko, udaću se za Željka.’ Kako je pre toga snimila pesmu u duetu sa Željkom Šašićem, pomislila sam da je on njen izabranik. Međutim, nisam uspela ni da pitam o kome se radi, kada mi je Ceca brže-bolje dodala ‘ali ne za Šašića, nego za Arkana’. Tada mi se kuća zavrtela. Slobodan, koji je do tada ćutao, samo je rekao: ‘Dok si moja ćerka, neće moći!’" Nedugo zatim, majka Mira je pomirljivo rekla: "Sine, nemam ništa protiv, neka ti je sa srećom"; otac Slobodan je ćutao. Ceca je verena 7. januara 1995. godine prstenom sa briljantom od tri i po karata; ona je imala 22 godine, on je imao 43.

I bi svadba 19. februara 1995, Arkan stigao u tazbinu obučen u svečanu varijantu crnogorske narodne nošnje, naoružan dugom cevi velikog kalibra. I pored ratničkog čuvenja, jabuku sa deset metara visoke motke skunuo tek iz petog pokušaja, zapraštali rafali heklera, pokidani kablovi obližnjeg dalekovoda zbog čega je Žitorađa danima posle venčanja bila bez struje. Pored luksuznih poklona razne estradne i mafijaške klijentele, mladenci su dobili i kravu, tele i traktor, a objavljeno je da je Ceca u miraz donela novi rols rojs. Vrednost poklona procenjena je na 150.000 tadašnjih nemačkih maraka.

Kad se lumpovanje završilo, na videlo su isplivali neki dotada nepoznati detalji iz života novopečenog zeta. Majka Mira je znala da je mladoženja ranije bio "ženjen", ali: "Ceca je tada znala samo za četvoro Željkove dece. Kad, posle, doznadosmo za ostale. Zvanično, on je bio samo jednom venčan", navodi se u feljtonu "Novosti". "Međutim, bio je u jednom zatvoru, spetljao se sa vaspitačicom, napravio vanbračno dete, bio u drugom zatvoru, ista priča. Doduše, svesni smo da je bio lep i privlačan čovek, a Ceca je posle otkrila još troje Arkanove dece i sve ih je okupila i zbližila, tako da nije bilo po onoj narodnoj ‘moje i tvoje dete biju našu decu’." Po stilu i tonu ovog iskaza može se zaključiti da majka Mira isprva nije baš bila oduševljena zetom koji je slab na "vaspitačice". Mama je kasnije "legla na rudu", pa u istom feljtonu objašnjava: "…Željko je bio čovek koji je poštovao zakon. On ovde nikoga nije ubio, a šta je radio u prošlosti, van granica, to ne znamo…" Otac Slobodan tvrdi da je tek kad je upoznao Arkana shvatio "kakav je on veliki čovek" i da ga je zavoleo kao svog sina. O mrtvima i zetovima sve najlepše, pogotovo zbog činjenice da je u tom braku rođeno dvoje dece – Veljko i Anastasija.

MITOVI I LEGENDE: Vrtoglava slava Cece nacionale počinje tek posle udaje za najozloglašenijeg paravojnog komandanta na Balkanu. Od tog trenutka teško je razdvojiti mitove i legende od istine, barem što se Cece tiče. Postala je opšte mesto, ženski princip krvave Miloševićeve vladavine. Svesno ili nesvesno, da bi udovoljila sujeti ili mužu, ona je podvriskivala na televizijskim kanalima dok je njen muž ratovao malo iz patriotskih razloga, više zarad ratnog plena, a delom i zbog toga što mu zločini nisu bili strani. A kad dođe kući umoran od ratovanja, Ceca čeka u kuli na dvorcu…

Marina Tucaković, jedna od Cecinih najbližih saradnica i tekstopisaca, koja nikad nije skrivala istinsko divljenje prema njoj, stalno je govorila da je između nje i Arkana postojala prava ljubav. Mlađana Ceca mislila je da je Arkan princ (tame) i da će njihova ljubav večno trajati. Kada ga je prvi put videla, kaže da su joj se "odsekla kolena, počele da joj drhte ruke i da se preznojavaju dlanovi". (Kao i mnogim drugim ljudima, s tim što je ona tu hemiju protumačila drugačije.) "Jednostavno sam mu prišla, rekla da ga volim i da mi se sviđa", opisuje Ceca susret sa tada već pokojnim mužem u intervjuu "Blicu" 10. oktobra 2001. godine. "Bio je totalno šokiran. Gledao me je onako iznenađen, i sve što je rekao bilo je: ‘Molim!?’ E, pa, prijatelju, to ti je to, pa ti sad vidi."

Željko Ražnatović Arkan ubijen je 15. januara 2000. godine. Ceca je tada imala 26 godina. Muž joj je umirao na kolenima dok ga je izrešetanog vodila u Urgentni centar.

"Ja sam za Željka mislila da je besmrtan. On je bio jedna apsolutno snažna ličnost, čovek mladog duha. Voleo je da gradi, da stvara." U silnim novinskim intervjuima koje je dala pre i posle toga, Ceca nikad nije prihvatala razgovore u kojima se njen suprug pominje u kontekstu kriminala, čak ni kada su njena venčana kuma Maja Pavić i Rade Ćaldović Ćenta izrešetani u centru Beograda. O njemu je uvek govorila sa najvećim uvažavanjem ističući njegov patriotizam i ostale lepe ljudske osobine.

Iz imovinske rasprave koja je usledila Ceca je izašla kao pobednik, jer je bilo veoma teško osporiti testament koji je Arkan ostavio za sobom. Prema testamentu, glavni naslednik Arkanovog bogatstva je Ceca, kojoj je pripalo skoro sve uključujući i njegove dugove. Nije prošlo mnogo vremena kada je udovica stavila na doboš ono što je Arkan gradio i stvarao, a čemu se ona divila – jedan deo FK "Obilića" prodala je pokojnom zemunskom kriminalcu Dušanu Spasojeviću. Bivša Arkanova žena Natalija Martinović pokušala je da se izbori za povraćaj imovine, ali u tome nije uspela. Naime, kuću u kojoj danas živi Ceca sa familijom Arkanu je poklonila bivša žena Natalija Martinović, koja je posle njegove smrti tvrdila da je njen potpis bio falsifikovan. Natalija je tužila Cecu i tražila povraćaj kuće, ali je sud presudio u Cecinu korist.

TRAČEVI, FUDBAL, NAKIT: Više od godinu dana posle Arkanove smrti udovica Ražnatović je tugovala, da bi se sredinom juna 2002. godine spektakularno vratila na estradnu scenu sa albumom Decenija i koncertom na Marakani na kojem se okupilo oko 100.000 ljudi. Neposredno pred koncert, novinar "NIN-a" razgovarao je sa Cecom i nazvao je "reprezentom Miloševićeve kulture". Uzvratila mu je: "Da li sam ja Miloševićeva tvorevina?" Ako je Arkan Miloševićeva tvorevina, a ona Arkanova, prostom logikom dolazi se do odgovora na njeno pitanje.

U to vreme, krhka Ceca (mada ona tvrdi da je visoka 1,73 cm) nije se pojavljivala mnogo u javnosti, osim kad je nešto bitno za pravoslavlje ili srpstvo. U okviru humanitarne akcije namenjene dečjim zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu (one na kojoj je budući-bivši muž Jelene Karleuše platio tanga gaćice svoje drage 120.000 dinara), Cecina haljina prodata je za 150.000 dinara. Kupio ju je Bojan Karić, verovatno da bi dokazao kako njegova izabranica Jelena zapravo nema konkurenciju, odnosno kako njena rivalka nema zaštitnika. Međutim, i bez "leđa" Ceca je uspešno plivala poslovnim vodama (predsedava FK "Obiliću" i fondu "Treće dete") i bila omiljena u gotovo svim krugovima. Gajila je imidž neutešne udovice kojoj je ispod časti da demantuje svakojake tračeve o njenom ljubavnom životu. Pričalo se da ima aferu sa Peđom Stojakovićem, Dragišom Binićem, Miloradom Lukovićem Legijom, objavljeno je i da je Čeda Jovanović vozio njen džip, pisalo se i da je Stojan Novaković Cope, dugogodišnji Arkanov prijatelj i jedan od potpredsednika SSJ-a po osnivanju, tvrdio da mu je Ceca pretila ubistvom…

A onda su je uhapsili, pa je zatim usledilo proširenje optužnice zbog pronevere 11 miliona evra dobijenih prodajom igrača FK "Obilića". U prijavi je navedeno da je predsednica fudbalskog kluba novac od prodaje igrača prebacivala na račune nekih inostranih banaka, a potom ga trošila u nefudbalske svrhe. U zatvoru je plakala i štrajkovala glađu. Privedena je i njena sestra Lidija. Njihovi roditelji su pretili blokadom puteva ukoliko ih ne puste iz zatvora.

Otac njene ljute rivalke Jelene Karleuše, visoki oficir MUP-a koji se posebno istakao tokom akcije Sablja, objašnjava početkom jula 2004. godine za nedeljnik "Evropu" da je UBPOK prilikom pretresa Cecine kuće tražio skupocenu ogrlicu koja je ukradena nekadašnjem austrijskom kancelaru Francu Vranickom.

"Nakit je tražen po poternici Interpola i na urgenciju austrijske ambasade. Oni su nam dali konkretne podatke koji su ukazivali na to da se ogrlica nalazi u posedu Ražnatovićeve. Ali, nažalost, nakit tada nismo našli. U zatvoru je Svetlana Ražnatović, u prisustvu svog advokata, potvdila sve što smo znali. Tražila je da ne insistiramo na tome, već da će ona, kad bude izašla, iz nekog svog sefa koji nije u kući uzeti nakit i predati nam ga. Ali, kad je izašla, ona je rekla da kada je otvorila sef, na njeno ‘veliko iznenađenje’ toga nije bilo", navodi Dragan Karleuša ističući da tvrdnje koje iznosi nemaju veze sa ćerkom mu Jelenom. Ceca je demantovala njegove navode, rekavši da su to "gluposti i notorne laži" i najavila tužbu protiv njega. "Upao je u kuću i izvršio pretres. Nije imao nalog. Pretres je izvršen bez svedoka. On mi se obratio samo jednom rečenicom. Pitao me je: ‘Da li biste bili ljubazni da prisustvujete pregledu umetničkih slika?’, koje je znatiželjno pogledao. Odbila sam i ostala u drugoj prostoriji. Ni reč više nismo razmenili", branila se Arkanova udovica, koja je više puta ranije izjavljivala da obožava nakit.

VOLIM JE I KAD JE KRIVA: Kad se cela ta gužva završila (tresla se gora, rodio se miš), Cecina popularnost je opet porasla i fanovi su se opet okupili oko svog idola. I ne samo fanovi – Isodora Bjelica je počela da piše knjigu o njoj, Danica Drašković ju je tešila. "Sećam se kada smo je Danica Drašković i ja hrabrile na onom famoznom ručku posle puštanja iz zatvora i davale joj savete kako da se vrati u normalan život", priča Isidora Bjelica u "Svedoku". "To je bilo totalno sumanuto – Dana, žena neverovatne energije i hrabrosti takođe sa zatvorskim iskustvom, i ja – koja sam sa 18 godina preživela pritvor, saslušanje, komunistički progon. Ubeđivale smo je da govori glasno o svemu što je preživela i da se ne skriva."

Svetlana Ceca Ražnatović je poslušala savet prijateljica i osnovala sopstvenu diskografsku kuću Cecamjusik. Dobila je ponudu da bude glavna glumica u meksičkoj sapunici (setimo se, imala je glumačko iskustvo u Koštani), dala je intervjue stranim časopisima, nagovestila karijeru u inostranstvu i najavila koncert u Beogradu. Kaže da više nije toliko emotivna i da se "radije posvađa nego što zaplače". Osporavana i obožavana Ceca, koja je godinama tvrdila da joj ne treba muškarac i da su joj zamrznute emocije, počela je da se "odmrzava" krajem prošle godine: "Jako bih volela da se u 2005. godini zaljubim. To je ono što ću sebi poželeti u ponoć", izjavila je u "Ilustrovanoj". Međutim, čak i da se uda za univerzitetskog profesora sa platom od 20.000 dinara, Ceca će još dugo živeti u strahu. Na suđenju za ubistvo Arkana, Mandića i Garića u leto 2004, izjavila je drhavim glasom: "Dobila sam anonimne pretnje. Rekli su mi: ‘Pripazi se, oni su jako moćni, svetiće ti se!’ Drhtim od straha…"

Iz istog broja

Prevara, posao najstariji

Lep crv na udici

Bojan Pantić

Istraživanje - budućnost železnice

Preudešavanje gvozdenog konja

Jelena Čarnaus, Slađana Ilić, Željko NaićKoordinator istraživanja: Aleksandar Ćirić

Beograd, grad domaćin

Veliko spremanje

Marija Vidić, Bojan Pantić

Prodaje i preprodaje

Karićevih “pet kila”

Tamara Skrozza

Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića

“Glup pakt sa glupim ljudima”

Miloš Vasić

Ministar, deca i ostali

Ima neka tajna veza

Zoran Majdin

Dupli program na Ravnoj gori

Boj se bije, bije

Dragan TodorovićAnterfilei: Radenko Udovičić, Svetlana Vasović-Mekina, Tatjana Tagirov, Slobodan Kostić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu