Ocenjivanje u Demokratskoj stranci

Zet u društvu šuraka

Nije samo Zoran Đinđić, uz Čedomira Jovanovića ostao bez ocene partijskih drugova, isto mu, u Valjevu, prošao i šurak Miroslav Filipović. Filipović je ostao neocenjan jer je tehnički ispušten, i to više nego slučajno, zaista slučajno, više nego sigurno slučajno...

Ko je rekao da su se funkcioneri otuđili, da ne brenuju ni narod ni Skupštinu, evo, demokrate su se stavile na raspolaganje, istina, i za početak, svom članstvu. Kako i zašto objasnio Čeda, pa Jovanović: "Demokratska stranka je otpočela sa novim vidom vrednovanja rada svojih funkcionera, bez obzira na nivo vlasti na kojem se oni nalaze". Pet hiljada članova ocenilo 1700 funkcionera. Čeda rek’o i o rezultatima i ostalom u tom smislu: "Mislim da je rezultat zadovoljavajući, i bilo bi dobro kada bi se tako nešto primenjivalo u svakoj kompaniji u Srbiji, parlamentu, ministarstvima, i da bi tako, svako ko preuzme određeni posao, uz preuzeta prava, razmišljao i o odgovornosti koja je neminovnost."

Čeda je, zajedno sa Đinđićem i Zoranom Živkovićem, jedini neocenjen jerbo, kako je obrazloženo, nisu ni u jednom upravnom odboru, a već je javljeno da je od republičkih funkcionera najbolju ocenu dobila Gordana Matković, od muških Boris Tadić. Njih ocenjivali članovi Glavnog odbora stranke, anonimno, poštom, ali se članovi GO-a nisu upecali na anonimnost – na koverti pošta udara žig – pa su na angro delili petice.

I u unutrašnjosti bilo anonimno, sve članove koji su na funkcijama ocenjivali članovi opštinskih odbora, odbornici, stranački poverenici… Nekima se zalomila prosečna ocena pet, brojem 5, neki omanuli kod drugova. Demokrate na čelu zaječarske opštine dobile 1,87 i 1,62, predsednik Mladenovca 2,27. Ovaj iz Mladenovca rek’o da zna i zašto, ne dozvoljava privilegije, jedan odbornik mu tražio da ne plaća porez, odbio i dobio od druga jedinicu. Zbog, moguće, i takvih motiva pri ocenjivanju vrh stranke najavio da će uvesti red u način vrednovanja rada funkcionera, "neki su dobili loše ocene samo zbog toga što se s njima ne slažu oni koji su ih ocenjivali".

NAJBOljI I LOŠI: Ajde da vidimo kakve je rezultate dao red u ocenjivanju kada je u pitanju Valjevo, koje je, da kažemo, specifična sredina, da li samo ono, kada je Demokratska stranka u pitanju. Ukratko, na čelu opštine su jedne demokrate, u Opštinskom odboru druge. Tako od skupštine iz 2001 kada je grupa članova, naravno demokratskim sredstvima, preuzela stranku, predsednik opštine i opštinske vlade nisu ušli ni u Opštinski odbor. Opštinski odbor je pre godinu i nešto čak tražio smenu predsednika opštinske vlade, ali je došao Čika funkcioner iz Centrale i postrojio drugove, epilog, zahtev za smenu prevaziđen. I kakve su ocene pale, od 150 sa pravom ocenjivanja, posla se pri’vatilo pola, najbolje ocenjeni, važan član Opštinskog odbora Nebojša Andrić sa 4,36, predsednik stranke Milovan Marković 4,27, sekretar ženskog pola 4 koma nešto. Relativno loše prošli republički poslanik Dragoš Babić, sa prosečnom ocenom 3, i predsednik opštine Tomislav Milanović sa 3,03, a načisto loše predsednik vlade Žarko Kovač, kome je 31 drugarska jedinica dala prosek 2,43. Sa spiska za ocenjivanje slučajno ispao član opštinske vlade Miroslav Filipović, koji je slučajno zet Zorana Đinđića.

Šta kaže predsednik partije, direktor Direkcije za izgradnju Valjeva, Mića 4,27 Marković. Akciju ocenjivanja je sproveo Izvršni odbor partije, pokušaj da se unutar stranke proveri nivo poverenja prema funkcionerima. Zamišljeno da to bude ocena rada, ali, bilo i ličnog utiska, što se tiče najviših opštinskih funkcionera, smatra da je bilo dovoljno elemenata za njihovo ocenjivanje, neka svako brine o tome kakvu je ocenu zaslužio. Ljudi su ocenjivali, nisu prepisivali, tvrdi, lobiranja nije bilo. Da nisu loše ocene opštinskih funkcionera posledica podela u stranci, ne, podele su prevaziđene, saradnja stranke i funkcionera postoji, mada tu nema spontanosti, pa je, moguće, razlog nekih loših ocena. O posledicama loših ocena ne bi, sve se radi u dogovoru sa visokim funkcionerima stranke, akciju vodi Izvršni odbor, i on će dati sugestije, sa loše ocenjenim obaviće se dodatni razgovori. Jesu tražili smenu predsednika opštinske vlade, bilo pa prošlo, to je bilo ponajpre zbog loše saradnje sa opštinskim odborom stranke, sada će poštovati instrukcije Izvršnog odbora. A kako je Đinđićev zet ostao neocenjen, tehnički ispušten, više nego slučajno, zaista slučajno, više nego sigurno slučajno… Pozdravljamo se sa predsednikom Markovićem, prati nas do vrata kancelarije, još jednom, još nekoliko puta, naglašava da je Filipović slučajno ispušten, da to nema veze…

OPŠTE I KONKRETNO: Na raspolaganju i predsednik Opštinske vlade Žarko 2,43 Kovač. Hoće li uopšteno ili konkretno, ajde prvo uopšteno, drago mu je da stranka, u kojoj je od osnivanja, krene sa vrednovanjem rezultata rada svojih članova, međutim, čini mu se da se u akciju krenulo u loše vreme i bez poznavanja sistema rada lokalne samouprave, moglo se sačekati mesec, dva, kada sva javna preduzeća i opštinski organi podnose godišnje izveštaje o radu, tako bi ocenjivači imali validniji materijal o radu. Ima utisak da se ocenjivalo radi ocenjivanja, bez poznavanja predmeta, opisa posla ocenjivanog, to je kao da su anketirani, naravno primera radi, ocenjivali da li je kosmonaut kvalitetno izvršio zadatak, a da ne znaju ništa o tome. Ovako, sve brzo i ishitreno, to su ponajmanje ocene o nečijem radu, pre koliko je neko nekome simpatičan, koliko je ko popularan.

Konkretno njegova ocena, nema utisak da je ocenjivan njegov rad, zbog mesta na kome je učestvuje u više projekata nego svi ostali zajedno, ni na jedan njegov izveštaj nije bilo primedbi. Kako komentarisati to da su najbolje ocene dobili oni koji su na čelu budžetskih ustanova, a on, koji kao predsednik vlade stoji iza tih ustanova, najlošije ocenjen, on loš, a oni petičari. Pa, on je prvi da se vrednuju rezultati rada, da sposobnost bude iznad podobnosti, rezultati ocenjivanja suprotni. Dobre ocene dobili oni koji se ničim značajnim ne bave, ako harangiranje i podmetanje nisu značajan posao. Konkretno opomenuo predsednika partije da Filipović nije na listi za ocenjivanje, odgovorio mu da ne zna o čemu se radi, ali da nema veze, Filipoviću usmeno svi daju petice. Po njemu, jednostavno je što Filipović nije bio na listi za ocenjivanje, ako mu, kao članu opštinske vlade daju loše ocene, nije zgodno, Đinđićev zet, ako ga dobro ocene, opet nije zgodno, član vlade odličan, a predsednik nedovoljan.

Iz istog broja

Ubistvo premijera Zorana Đinđića

Ekipa izveštača Vremena i Dokumentacioni centar Vreme

Univerzitet - ko je ko među studentskim organizacijama

Od tribina do nacionalnog bića

Marko Andrejić

Intervju - Dejan Medaković

Jadna nam je država

Vojka Pajkić

Potera za Karadžićem

Džeparenje Radovana

Slobodan Georgijev

Lik i delo

Jovan Prijić

Tamara Skrozza

SCG diplomatija

Ti mene serdare, ja tebe ambasadore

Slobodanka Ast

Život i smrt vanparlamentarne opozicije

Muke Davidove

Vera Didanović

Politički portret - Svetozar Marović

Markuzijanac sa Biblijom

Dragoslav Grujić

Ustav, konstitucija, Magna karta

Led kraj vatre

Milan Milošević

Intervju - Nebojša Čović, potpredsednik Vlade Srbije

Nikada celo Kosovo neće biti nezavisno

Nenad Lj. Stefanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu