VREME BR.987 | 3. DECEMBAR 2009.

Zatvori u Srbiji – Samica za troje

O mitu i torturi u leskovačkom zatvoru naveliko se govorilo. O "pobuni" niških osuđenika zbog katastrofalnih zatvorskih uslova ne zna se takoreći ništa

Dva incidenta u leskovačkom zatvoru, za koja se tvrdi da međusobno nisu povezana, otvorili su stare rane, priče o torturi i korupciji u srpskim zatvorima. Prvi se dogodio u januaru, kada su se u hodniku zatvora potukle dve grupe zatvorenika, koje su čuvari uspostavljajući red ujedno i premlatili. Slučaj mučenja zatvorenika nije otkriven sve donedavno, kada je neko od radnika zatvora dostavio Ministarstvu pravde video-materijal, corpus delicti. Ministarstvo pravde je do okončanja istrage suspendovalo bivšeg upravnika zatvora, načelnika službe obezbeđenja, dvojicu šefova smene i pet pripadnika službe obezbeđenja. Odmah je usledio još jedan incident. Otkriveno je da je osuđenik, Albanac iz Preševa, navodno platio 2000 evra kako bi imao bolji tretman u zatvoru. Zbog sumnje da su uzeli mito, uhapšeni su bivši upravnik i jedan vaspitač. Optuženi su da su za novac, između ostalog, prebacivali zatvorenike iz niškog u leskovački zatvor, gde im je navodno bilo bolje. No, za razliku od leskovačkog zatvora, o niškom se nije mnogo govorilo, iako je pre oko dva meseca stotinak zatvorenika Paviljona C štrajkovalo glađu zbog katastrofalnih životnih uslova u kojima izdržavaju kaznu.

SMRAD I BOLEST: Tim koji je oformio Zaštitnik građana, u kome su se našli pravnici, lekari forenzičari i mnogi drugi stručnjaci, obavio je vanrednu kontrolu tog zatvora. "Konstatovali smo da su u velikoj meri tačne primedbe osuđenika, a koje se svode na nezadovoljstvo smeštajem, higijenom, zdravstvenom zaštitom, ishranom i snabdevenošću kantine", kaže za "Vreme" Miloš Janković, zamenik Zaštitnika građana (Ombudsmana) Republike Srbije za zaštitu prava lica lišenih slobode. On kaže da i nije reč o pravom štrajku glađu, već su osuđeni odbijali hranu u zatvorskoj trpezariji, a uzimali onu koju su dobijali u paketima i kupovali u kantini. Međutim, ocena je da su uslovi njihovog života u pojedinim segmentima – ponižavajući.

"U suterenu II paviljona zatekli smo veoma loše smeštajne uslove, tu vladaju prljavština i enormna vlaga od koje su se zidovi, plafoni, i ionako prljavi dušeci ubuđali, vazduh je težak i zagušljiv, a dnevnog svetla gotovo da nema, samo škilje sijalice", objašnjava Janković. "U ruiniranom kupatilu Paviljona C nema nikakvog zastora, pa su osuđenici prinuđeni da se tuširaju naočigled stotina ljudi. Samice II paviljona, u suterenu, dimenzija 2 x 3,5 metra, dele po tri osuđenika, od kojih jedan mora da spava na podu. U ćeliji je jedan čučavac bez ikakve vizuelne, a kamoli zvučne i mirisne prepreke, nužda se obavlja naočigled ostalih zatvorenika. U polusuterenu II paviljona higijena je ispod granice podnošljivosti i u postojećim okolnostima ruiniranosti prostorija, vlage i prenaseljenosti nemoguće je učiniti bilo kakvo poboljšanje.

Otkrili smo paradoks da se u odeljenju s tako lošim uslovima najveći broj osuđenika nalazi – svojevoljno! Prihvatili su loše smeštajne uslove, jer u velikim blokovima nisu sigurni za sopstvenu bezbednost. U očima pojedinih zatvorenika često se vidi strah, oni žive u neprestanoj neizvesnosti šta im se može desiti, zbog nametanja neformalne vlasti zatvoreničkih grupa koje odlučuju o njihovoj sudbini. U svakom zatvoru sveta postoje neformalni sistemi vlasti, ali oni postaju problem samo ako se nametnu kao veći autoritet od zatvorske uprave.

Skoro svi osuđenici sa kojima smo kontaktirali tokom posete izrazili su nezadovoljstvo pružanjem zdravstvene zaštite u zavodu, pre svega jer im se ne omogućuje blagovremen pristup lekaru. To proističe i iz brojnih pritužbi Zaštitniku građana. Prilikom kontrolnog obilaska ambulante zatekli smo pet lekara, a nijednog osuđenog u ordinaciji ili čekaonici. To nas dovodi do zaključka da zaista postoji problem na koji osuđeni ukazuju.

Uvidom u jelovnike utvrdili smo da se osuđenima retko služi voće, sveža salata, mleko. Jogurt je na jelovniku jednom nedeljno. Osuđenici su nezadovoljni količinom obroka, pre svega mesa, ali i ukusom hrane i higijenom.

Prilikom obilaska zajedničke kantine za paviljone A, B i C, utvrdili smo da u tom momentu nije bilo moguće nabaviti ni hleb, ni mesne proizvode, ni mleko, ni mlečne proizvode, ni voće niti povrće. Rečeno nam je da je sve rasprodato, a kao razlog je navedeno da je to posledica povećane prodaje tokom proteklog odbijanja ishrane u trpezariji osuđenika iz paviljona C.

Međutim, pošto je zatvorska uprava pokazala punu kooperativnost u odnosu prema nama, uveren sam da će postupiti prema našoj preporuci koju ćemo uputiti kako bi se otklonile ove nepravilnosti. Svesni smo objektivnih problema u zatvorskom sistemu, finansijskih i kadrovskih, i zato smatramo da je neophodna šira, dodatna podrška radi poboljšanja stanja."

PRAVO NA VAZDUH: Situacija u drugim zatvorima, i to u onim najvećim, u Sremskoj Mitrovici i Zabeli u Požarevcu, daleko je bolja nego u niškom, kaže Miloš Janković. "Pre izvesnog vremena obišli smo i okružni zatvor u Vranju, i u odnosu na standarde koje određuju zakon i međunarodna zajednica, situacija je više nego zadovoljavajuća. Međutim, ne možemo porediti okružni zatvor gde je 100 osuđenih i jedan veliki kazneno-popravni zavod kakav je niški gde je više od 1300 osuđenika."

Najveći problem srpskih zatvora je što su prebukirani, prenatrpani osuđenicima. Naime, kapaciteti srpskih zatvora dovoljni su za sedam hiljada zatvorenika, a u 28 zatvorskih ustanova širom Srbije sada izdržava kaznu oko 11.000 osuđenika, i smatra se da će ih do kraja godine biti još više. Preostalih nekoliko hiljada i dalje će na slobodi čekati slobodno mesto u ćeliji. "Srpski zatvorski sistem možemo slikovito prikazati kao automobil registrovan za pet osoba u kome se već nalazi osmoro ljudi, a još nekoliko čeka da uđe. U takvom vozilu više nije pitanje gužve, već kad će pući osovina, i sa kakvim posledicama. Ipak, ohrabruje što Ministarstvo pravde intenzivno radi na strategiji za smanjivanje prenaseljenosti zatvora", kaže zamenik Ombudsmana.

U ćelijama je i po nekoliko puta više zatvorenika nego što bi to zakonski smelo da bude, a zakonski minimum su četiri kvadratna metra po osuđeniku. Zbog prenaseljenosti ne samo da je ugrožena elementarna higijena, nego je ugrožena i bezbednost, pa čak nema dovoljno mesta ni napolju, u krugu šetnje. Na adresu Zaštitnika građana stižu pritužbe osuđenika na to da im se ne omogućuje zakonski minimum da provedu dva sata na svežem vazduhu. Zatvori iz objektivnih razloga ne mogu da obezbede ta dva sata, naprosto nema dovoljno dvorišta, na nekoliko blokova postoji samo jedno dvorište, a poseban problem su osuđeni kojima po odluci suda nije dozvoljen kontakt sa drugim osuđenicima. Prema mišljenju Jankovića, sve je to posledica toga što su srpski zatvori u većini slučajeva nenamenski građeni, mnogi od njih su iz pretprošlog veka, osim toga mnogi su u centru grada. "U Pančevu se iz centralne gradske ulice ulazi u zatvor, okružni zatvor u Beogradu je usred rezidencijalne zone, u Bačvanskoj ulici, u Kruševcu je zatvor bio u centru grada tako da se pijaca naslanjala na njega, u Kraljevu je u strogom centru grada. Nema tu nikakvih mogućnosti za proširivanje kapaciteta, ne samo kruga za šetnju, nego ni za sportske aktivnosti."

Za to vreme broj zatvorenika se kontinuirano povećava, a u poslednjih pet godina je dupliran. Osnov tome leži i u pooštrenoj kaznenoj politici, novim propisima koji uvode nova krivična dela, insistiranju na oštrijem kažnjavanju, kaznama na duži period. Otuda očekivanja da će priliv osuđenika biti sve veći. S druge strane, sve je više mladih prestupnika koji čine sve teže zločine. Sve je više onih koji se opredeljuju za kriminal i u toj izopačenoj jurnjavi za novcem i nazovi društvenim ugledom, na kraju završavaju kao okoreli zatvorenici, živeći u uslovima koji ih mogu učiniti još beskrupuloznijim. "Ako dobrim tretmanom promenimo ijednog osuđenika, to je mnogo jeftinije nego saniranje štete koju on može prouzrokovati. Međutim, mi to nedovoljno radimo i bojim se da ćemo imati ogroman broj ljudi koji će po izlasku iz zatvora postati još opasniji na ulici", kaže Janković.

Kao veliki problem u našim zatvorima, zamenik Ombudsmana navodi i nedostatak uposlenosti. Ranije je u zatvorskom sistemu postojao sistem privrednih jedinica, od fabrika bojlera do poljoprivrednih ekonomija. Sada, usled krize, sve je stalo, a zatvorenici besposleni provode dane. Posle odslužene kazne bivši zatvorenik koji nema ni dana radnog staža, bez radnih navika i bez novca, socijalno izopšten, najčešće se vraća na stranputicu, a onda i u zatvor. Prema statistici, oko 70 odsto osuđenika u Srbiji su povratnici, a mnogi ističu da im je zatvor jedina životna sredina i da ne žele na slobodu, jer nemaju gde da odu ni šta da rade.

INVESTICIJA: Za razliku od mnogih država u svetu, mi nedovoljno poklanjamo pažnju građenju novih zatvora, kaže Janković, navodeći da se umesto toga nameće teza da će sistem alternativnih mera i sankcija (na primer, kućni pritvor, rad u javnom interesu) znatno rasteretiti zatvore. Taj sistem je po njegovom mišljenju dobar, neophodno je što pre pokrenuti ga, ali u uslovima povećanog priliva osuđenika, pet ili deset odsto osuđenika u kućnom pritvoru neće rešiti problem prebukiranosti, a i uporedna iskustva su pokazala da su njegovi domašaji mali.

"Obišao sam mnogo zatvora po Evropi i teško mi tu možemo da se poredimo. Tamo se pre svega namenski grade novi zatvori, van grada, u skladu sa savremenom zatvorskom arhitekturom, sa svim sadržajima koje zatvor treba da ima. Dok naše zatvorske vlasti rade u zatečenom stanju i u uslovima nedostatka finansijskih sredstava pokušavaju da to stanje održe uz minimalna ulaganja."

U Srbiji je u toku izgradnja manjeg zatvora, sa 400 mesta, u Padinskoj Skeli, a predviđa se i izgradnja zatvora u Medveđi. Nekome bi možda bilo i čudno ali, prema mnogim napisima, u Medveđi se novom zatvoru raduju. Tvrde, bar će se uposliti stotinak ljudi. Uostalom, gradnja zatvora je i jedina značajna investicija u toj nacionalno mešovitoj sredini, a biće to, kažu, i prvi kamen temeljac posle mnogo godina.

Iz istog broja

VREME 308 . 14. septembar 1996.

Dragiša Pavlović (1943-1996)

Milan Milošević

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Izjava mog ministra

Jug Grizelj

VREME BR 6 • 3 DECEMBAR 1990.

Srbija u poslednjoj jednopartijskoj nedelji

MILAN MILOŠEVIĆ, ROKSANDA NINČIĆ, FLIP MLADENOVIĆ i STOJAN CEROVlĆ

VREME | BR. 407 | 8. AVGUST 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Oficirke

Dr Mile Bjelajac Izbor: Milan Milošević

VREME 409 | 22. avgust 1998.

Žene u srpskoj istoriji – Ravnogorke

Bojan B. Dimitrijević Izbor: Milan Milošević

VREME BR. 12 | 14. JANUAR 1991.

Jug Grizelj (1926-1991)

ŽIVORAD KOVAĆEVIĆ

Vreme br. 29 • 13. maj 1991.

U boj u boj, za narod svoj

BORKA PAVIĆEVIĆ

VREME vanredni brojevi od 27. mart – 26. jun 1999

PRILOG KULTURI SEĆANJA: Ratno Vreme

Milan Milošević i ekipa izveštača Vremena

VREME 323. 28. decembar 1996.

Dve Srbije u jednom gradu: Sloba u toplom zecu

Milan Milošević s Pericom Vučinićem i Urošem Komlenovićem

VREME BR. 281. 9. MART 1995.

Srbija u razbijenom ogledalu: U mesecu mau kad ruže cvetau

Milan Milošević

VREME BR. 77. 13 APRIL 1992.

Promeniti nešto, da bi sve ostalo isto

Milan Milošević

VREME BR 280. 2. MART 1996.

Siromaštvo: Žene jedu poslednje

KATERINA BERTINI

VREME BR. 280. 2. MART 1996.

Hrvatska: HDZ protiv svih – Strah od pokojnice

JELENA LOVRIĆ

VREME BR 289. 4. MAJ 1996.

Taras Kennauner: Odgovor Nebojši Popovu – Pismo srpskom prijatelju

Taras Kermauner, Nebojša Popov

VREME BR 254. 4. SEPTEMBAR 1995.

Krunski svedok: Ivan Stambolić – “Put u bespuće”

Slobodan Inić, pripremila Roksanda Ninčić

VREME BR. 261. 23. OKTOBAR 1995.

Pouke jedne knjige: Društvena nemoć

SLOBODAN INIĆ

VREME BR. 256. 18. SEPTEMBAR 1995.

Iz ličnog ugla: O ilizijama i novcu

Branko Milanović

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Idu dani: Srbija se vraća kući

BRANKO BALETIĆ

VREME BR. 277. 10. FEBRUAR 1996.

Intervju: Dragoslav Avramović – Presipanje levo-desno

Dimitrije Boarov

VREME BR. 295. 15. JUN 1996.

Handke na južnoj pruzi

Bojan Bosiljčić

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Zakoračiti u ponor

IGOR MANDIĆ

VREME BR. 289. 4. MAJ 1996.

Nojeva politika

LASLO SEKELj

VREME BR. 283. 23. MART 1996.

Neopreznosti stručnjaka

Vladan A. Vasilijević

VREME BR: 323. 28. DECEMBAR 1996.

Politički autizam

MILENKO KARAN

VREME 323. 28. DECEMBAR 1996.

REAGOVANJA: Žrtve bez prava

Miodrag Milić, Konstantin Obradović

VREME BR. 255. 11. SEPTEMBAR 1995.

UVODNIK – Užas i nada

VESNA KRMPOTIĆ

VREME BR. 290. 11. MAJ 1996.

Iz ličnog u gla: Zenit naše istorije

Radomir Konstantinović

VREME BR. 23. 1. APRIL 1991.

DOKUMENTI VREMENA: Događaji pred 27. mart

Mihailo KonstantinovIć

VREME BR. 357. 23. AVGUST 1997.

Dokumenti: Epistola – Strah i nada, Zemun 1997.

Priredio: Milan Milošević

VREME 331. 22. FEBRUAR 1997.

Intervju: dr Stojan Babić – Pištalike za novu vladu

ZMAGOSLAV HERMAN

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Gmizaće dok se ne usmrde

Koča Popović, priredio Gojko Tešić

VREME BR. 105. 26. OKTOBAR 1992.

Evropski duh

Gojko Tešić

VREME BR. 25. 15. APRIL 1991.

Dokumenti: Ako ne umemo dobro da radimo, bar ćemo znati dobro da se tučemo

Priredio: Milan Milošević

VREME BR. 12. 14. JANUAR 1991.

Marko Nikezić (1921 – 1991)

Zoran Jeličić

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Što Srbin zamera Slovencu

Miljenko Jergović

VREME BR. 273. 13. JANUAR 1996.

Gazimestansko otrežnjenje

Tibor Varadi

VREME BR. 287. 20. APRIL 1996.

Iz stručnog ugla: Savezna vlada protiv guvernera

Miroljub Labus

VREME BR. 5. 26. NOVEMBAR 1990

Šta mi se događa: Nacionalno nepodoban

Ranko Munitić

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

Andrija Čolak

VREME BR. 1-5. 29. OKTOBAR - 26. NOVEMBAR 1990.

DOKUMENTI VREMENA: AGONIJA SKJ

VREME BR. 298. 6. JUL 1996.

Širenje “srpske istine”

MlODRAG STANISAVLjEVIĆ

VREME 321. 14. DECEMBAR 1996.

Intelektualci i protest – Moralni delikti

Mirjana Miočinović

VREME | 288 |27. APRIL 1996.

Iz ličnog ugla – Sudbina igrača

Miloš Mišović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1991.

SVET I MI – Velika prilika znatna konfuzija

DRAGIŠA BOŠKOVIĆ

VREME | BR. 45 | 2. SEPTEMBAR 1991.

INTERVJU – Milovan Đilas

Dimitrije Boarov

VREME BR. 441 | 19. jun 1999.

KRAJ RATA – Povlačenje,13 dana pre Vidovdana

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

ESEJ – Izgubljeni šarm Istočne Evrope

Stanko Cerović

VREME BR. 1 | 29. OKTOBAR 1990.

Šta sam rekao: Strah od sebe

Srđa Popović

VREME BR. 308 14. SEPTEMBAR 1996

Amerika i Kosovo

Sonja Biserko

VREME BR. 12 | 14 JANUARA 1991.

Novinari u literaturi – Ludak iz Treboula

Bora Ćosić

VREME BR. 11• 7. JANUAR 1991.

Javnost – Kriptopolitička komunikacija

Milorad Pupovac

VREME BR 1. 29. OKTOBRA 1991.

DA LI JE CVIJIĆ BIO U PRAVU?

LUBINKA TRGOVČEVIĆ

VREME BR. 50 |7 OKTOBAR 1991.

Hazardi zaštite nacionalnog interesa

Ljubomir Madžar

VREME br. 41 | 5. avgust 1991.

Iz krajnosti u krajnost

Bogdan Bogdanović

VREME BR. 48. 23. SEPTEMBAR 1991.

Predlog – Razoružati vojske i TV

Bogdan Denić

VREME BR. 22 | 25 MART 1991.

Cenzura – Izidin hram

Živojin Pavlović

VREME BR. 46 | 9. SEPTEMBAR 1991.

Pismo našim prijateljima u svijetu

Predrag Matvejević

VREME br. 255| 11. SEPTEMBAR 1995.

Stanje stvari – Završni račun

DRAGAN VELIKIĆ

VREME BR. 29| 13. M A J 1991.

Crveni ples

Dragan Veselinov

VREME 382| 16. MAJ 1998.

Stav: Univerzalna sve- ili ne-znalica

SERGIJE LUKAČ

VREME br. 245 | 16. NOVEMBAR 1996.

Televizija i demokratija – Hipnotisani u Bastilji

Milan Milošević

VREME BR. 279. | 24. FEBRUAR 1995.

Direktan prenos zatvaranja

Milan Milošević

VREME BR.1119 | 14. JUN 2012.

Protokoli i njihove poruke

Dragoslav Grujić i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.876 | 18. OKTOBAR 2007.

Ko mi je stavio bombe na prozor?

Dejan Anastasijević

VREME BR.709 | 5. AVGUST 2004.

Duša

Aleksandar Ćirić

Vreme 476| 19. februar 2000.

Špageti-egzorcizam

Frano Cetinić

VREME BR.1081 | 22. SEPTEMBAR 2011.

Između Meke i Brisela

Safeta Biševac

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Stvarno i moguće

Milan Milošević

VREME BR.114 | 28. DECEMBAR 1992.

Izbori, pobednici i poraženi – Uzdanje u glupost

Stojan Cerović

VREME BR. 500 | 5. AVGUST 2000.

Vic

F. Š

VREME |BR. 1106 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR. 690. 25. MART 2004.

Kosovo, 17. mart 2004.

Milan Milošević, Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1266 | 9. APRIL 2015.

Slučaj helikopter – Politička anatomija tragedije

Miloš Vasić

VREME BR.1315 | 17. MART 2016.

Neuhvatljiva lakoća glume i života

Đorđe Matić

VREME BR.1310. | 11. FEBRUAR 2016.

Intervju Vremenu – NATO nema alternativu

Sonja Ćirić

VREME BR.948 | 5. MART 2009.

Na stubu čitanosti

Ivana Milanović Hrašovec

Vreme 477, 26. februar 2000.

Strah i vika

Milan Milošević

VREME BR.645 | 15. MAJ 2003.

Drajfus bez Emila Zole

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.899 | 27. MART 2008.

Kuća časti

Prvoslav Karanović

VREME BR.363 | 2. OKTOBAR 1997.

Mahmurluk

Miloš Vasić

VREME BR.834-835 | 28. DECEMBAR 2006.

Mirni dani puni istorije

Milan Milošević

VREME BR.1082 | 29. SEPTEMBAR 2011.

DŽ. M.

Ajla Terzić

VREME BR 721. | 28. OKTOBAR 2004

Pesma može sve

Jelena Grujić

VREME BR.1091 | 1. DECEMBAR 2011.

Sećanje na bolji život

Dimitrije Boarov

VREME BR.57 | 25. novembar 1991.

Vukowar

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR.973 | 27. AVGUST 2009.

Kao ptica na žici

Zoran Paunović

VREME BR 634. 27. FEBRUAR 2003.

Bagzi uči da vozi

Jovan Dulović, Dejan Anastasijević

VREME BR 563. 18. OKTOBAR 2001

Karići, Bogoljub i braća

Dragoslav Grujić

Vreme broj 510, 12. oktobar 2000.

Veliki preokret

Milan Milošević sa izveštačima "Vremena"

VREME BR.507 | 21. SEPTEMBAR 2000.

Toma

Uroš Komlenović

VREME BR 819. 14. SEPTEMBAR 2006.

Španija u srcu

Milo Petrović, potpredsednik Udruženja španskih boraca 1936–1939. i prijatelja

VREME BR 997 | 11. FEBRUAR 2010.

Vehabije u bivšoj Jugoslaviji

Momir Turudić

VREME BR. 1262 | 12. MART 2015.

Dualno obrazovanje

Jelena Jorgačević

VREME BR.1140 | 8. NOVEMBAR 2012.

Suđenje seizmolozima iz Akvile

Slobodan Bubnjević

VREME BR.883 | 6. DECEMBAR 2007.

Zabranite fudbal

Aleksandar Ćirić

VREME BR.520 | 20. DECEMBAR 2000.

Pobuna

Zoran B. Nikolić

VREME BR.1125 | 26. JUL 2012.

San o izlasku iz večite krize

Dimitrije Boarov

VREME BR.1283 | 6. AVGUST 2015.

“Oluja”, 20 godina posle – Priča moje majke

Mirko Rudić

VREME BR.1181 | 22. AVGUST 2013.

Hrvatska teroristička emigracija i UDBA

Miloš Vasić

VREME BR.1121 | 28. JUN 2012.

Eksplozivno leto i posledice

Filip Švarm

VREME BR.44 | 26. AVGUST 1991.

Svet nije stao u Moskvi

Hari Štajner

VREME BR.152 | 15. SEPTEMBAR 1993.

Banjalučka pobuna– Država bez hleba

Miloš Vasić i ekipa izveštača "Vremena"

VREME BR. 245. 3. JUL 1995.

Eksplozija u „Grmeču”

Dejan Anastasijević

VREME BR.1139 | 1. NOVEMBAR 2012.

“Vreme” kod gospodina Palme – Dan otvorenih vrata u Jagodini

Dragan Todorović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Zamiranje smeška

Stojan Cerović

VREME BR.36 | 1. JUL 1991.

Kraj druge Jugoslavije

Roksanda Ninčić

VREME BR.9 | 24. DECEMBAR 1990.

Slovenija i plebiscit – San o samoći

Vojko Flegar

VREME BR.323 | 28. DECEMBAR 1996.

Težak šok

Stojan Cerović

VREME 14. DECEMBAR 1996.

Duga igra živaca

MILAN MILOŠEVIĆ, DOKUMENTACIONI CENTAR „VREME"

VREME BR.1271 | 14. MAJ 2015.

Čovek od milijardu dolara

Aleksandar Ostojić

VREME | BR 1321. 28. APRIL 2016.

Priča o Muhamedu Aliju

Stanko Cerović

VREME BR.1087 | 3. NOVEMBAR 2011

Beograd – Novi Pazar, via Istanbul

Jelena Jorgačević

VREME BR.688 | 10. mart 2004.

Nezaštićeni svedok

Ljubomir Živkov

VREME BR.117 | 18. januar 1993.

Velika čistka

Uroš Komlenović

VREME BR.889 | 17. JANUAR 2008.

Krimski Tatari – egzodus i povratak

Momir Turudić

VREME | BR 1220 | 22. MAJ 2014

Svedočanstvo: Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

Zločin, bez kazne

Filip Švarm

VREME BR.134 | 17. MAJ 1993.

O rušenju Ferhadije

VREME BR.509 | 5. OKTOBAR 2000.

Srbija u štrajku

Branka Kaljević

VREME BR.9 i BR.11 | 23. DECEMBAR 1990. – 7. JANUAR 1991.

Država pod sumnjom

Priredio M. M

VREME BR.318 | 23. novembar 1996.

Pobuna demokratske Srbije

Nenad Lj. Stefanović

VREME BR.1115 | 17. MAJ 2012.

Sve naše krađe

Ivana Milanović Hrašovec i Dokumentacioni centar "Vreme"

VREME BR.166 | 27. DECEMBAR 1993.

Ko je kako prošao

IVAN RADOVANOVIĆ

VREME BR.1291 | 1. OKTOBAR 2015.

Kako se sećati zločina

Ivan Ivanji

VREME BR.955 | 23. APRIL 2009.

Zdravstveni karton mršave boginje

Slobodan Bubnjević

VREME BR.614 | 10. OKTOBAR 2002.

Jaka frustracija, dobra muzika

NENAD ČANAK

VREME BR.1313 | 3. MART 2016.

Sudbina kapetana Buzova

Dejan Anastasijević

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Dačić u haremu

Dragoljub Žarković

VREME BR.576 | 17. JANUAR 2002.

Na večeri s predsednicima

Dragoljub Žarković

VREME BR.787 | 2. FEBRUAR 2006.

Uspomene i drugi demoni

Maja Uzelac

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Čovek koji završava posao

Jelena Jorgačević

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Dirigovana navigacija smrti i pravde

Tatjana Tagirov

VREME BR.1272 | 21. MAJ 2015.

Ova ne e na arno

Siniša Stanković

VREME BR.1070 | 7. JUL 2011.

Zašto Srbija nema antifašistički praznik

Jovana Gligorijević

VREME BR.729 | 23. DECEMBAR 2004.

Car

D.Ž

VREME BR.1203 | 23. JANUAR 2014.

Država zavere ćutanja

Miloš Vasić

VREME BR.1216-1217 | 24. APRIL 2014.

Hrvatska i srpska primena dve verzije istorijskog revizionizma

Lino Veljak

VREME BR.766 | 8. SEPTEMBAR 2005.

Karika koja nedostaje

Nebojša Popov

VREME BR.1030 | 30. SEPTEMBAR 2010.

Ordenje deljeno kao đinđuve

Slobodan Kostić

VREME BR.1162 | 11. APRIL 2013.

Tokovi novca: Džet-set u poreskom raju

Milan Milošević, Andrej Ivanji, Biljana Vasić

VREME BR.1093 | 15. DECEMBAR 2011.

Put za istok

Jovana Gligorijević

VREME BR.1254 | 15. JANUAR 2015.

Teret teške industrije

Dimitrije Boarov

VREME BR.844 | 8. MART 2007.

Musliman, Jugosloven i levičar

Dragoslav Grujić

VREME BR.1078 | 1. SEPTEMBAR 2011.

Predizborne uvrede i podmetanja

Tatjana Tagirov

VREME BR.1116 | 24. MAJ 2012.

Ispovest članova biračkog odbora

Radmilo Marković

VREME BR.1049 | 10. FEBRUAR 2011.

Vlast pod prismotrom

Miloš Vasić

VREME BR.1056 | 31. MART 2011.

Uhvati dan

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1109 | 5. APRIL 2012.

Hronologija opsade Sarajeva

VREME BR.1106 | 15. MART 2012.

Upozorenje na koje niko nije obratio pažnju

Jasmina Lazić

VREME BR.1273 | 28. MAJ 2015.

Put za Palmiru

Momir Turudić

VREME BR.1164-65 | 25. APRIL 2013.

Osujećeni poverioci u stečaju

Milan Milošević

VREME BR.439 | 20. MART 1999.

Che sara – sara

Roksanda Ninčić

VREME BR.437 | 6. MART 1999.

Srbija u razbijenom ogledalu – Epidemija podrške

Milan Milošević

VREME BR.1245 | 13. NOVEMBAR 2014.

Ogledalce u kesi tregerici

Tamara Skrozza

VREME BR.247 | 17. JUL 1995.

Srbija nije u ratu, Akademija se ne bavi politikom

Olivera Milosavljević, "Javna politička delatnost Srpske akademije nauka i umetnosti

VREME BR.1095-1096 | 28. DECEMBAR 2011.

Četvrti svet

VREME BR.1263 | 19. MART 2015.

Tragedija u magli politike

Miloš Vasić

VREME BR.637 | 20. MART 2003

Posle Đinđića

Stojan Cerović

VREME BR.916 | 24. JUL 2008.

Doktor Radovan i gospodin Dragan

Jovana Gligorijević, Jasmina Lazić, Marija Vidić

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Testament Zorana Đinđića

VREME BR.793 | 16. MART 2006.

Oproštajni udarac

Milan Milošević

VREME BR.1054 | 17. MART 2011

Uvod u kraj sveta

Slobodan Bubnjević

VREME BR.1053 | 10. MART 2011.

Kako je bilo i urbane legende

Miloš Vasić

VREME BR.1211 | 20. MART 2014.

Kraj petooktobarske Srbije

Zora Drčelić

VREME BR.1220 | 22. MAJ 2014.

Dnevnik iz potopljenog Obrenovca

Aleksandra Đerić

VREME BR.1059 | 21. APRIL 2011.

Strasna sedmica Tomislava Nikolića

Milan Milošević i grupa autora

VREME BR.533 | 22. MART 2001.

Predlog dogovora o državnom cilju

Zoran Đinđić

VREME BR.633 | 20. FEBRUAR 2003.

Virovitica, Karlovac, Karlobag – Hag

Miloš Vasić

VREME BR.1193 | 14. NOVEMBAR 2013

Propast našeg Mercedesa

Zoran Majdin

VREME BR.1104 | 1. MART 2012.

Pesma nas je održala

Jovana Gligorijević

VREME BR.739 | 3. MART 2005.

Partijska previranja

Milan Milošević

VREME BR.650 | 18. JUN 2003.

Dokumenti o nastanku imperije Pinka

Dejan Anastasijević

VREME BR.1103 | 23. FEBRUAR 2012

Čudo neviđeno

Sonja Ćirić

VREME BR.791 | 2. MART 2006

50%

D. Ž

VREME BR.1024 | 19. AVGUST 2010.

Šta Sretko zna, šta nagađa, a šta folira

Miloš Vasić

VREME BR.1123 | 12. JUL 2012.

Svako za sebe, svi za šerijat

Momir Turudić

VREME BR.910 | 12. JUN 2008.

Čudesni svet koalicija

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu