Jovanjica: Svedočenje inspektora Dušana Mitića

Zašto smo hteli da uhapsimo direktora BIA 2

VELIKA PODRŠKA GRAĐANA: Inspektor Dušan Mitić dolazi na svedočenje

fotografije: marija janković

Zašto smo hteli da uhapsimo direktora BIA

Jedan za drugim, branioci, Koluvija, ali i tužilac pokušali su da ospore svedočenje inspektora Dušana Mitića koji je rekao da je njegova i namera njegovih kolega bilo hapšenje tadašnjeg direktora BIA, a sadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića i Mirka Škera (šef beogradskog centra u BIA u vreme otkrivanja Jovanjice), te da su saznanja o njihovoj umešanosti u slučaj “Jovanjica” bila “najkvalitetnija”. Kako je Mitić istakao, načelnik Četvrtog odeljenja Slobodan Milenković je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, nakon čega su počeli učestali pritisci

Vrelo jutro pred Sudom za organizovani kriminal. Građani su se u utorak okupili kao podrška inspektorima koji su, prema optužnici, otkrili najveću fabriku skanka u Evropi – Jovanjicu. Transparenti, pištaljke, lupanje varjačama o šerpe… Bio je ispred “Specijale” i deo srpske opozicije, organizatori protesta “Srbija protiv nasilja”.

Desetine novinara, snimatelja i foto-reportera najpre su usmerili pažnju na prvookrivljenog vlasnika imanja Jovanjica, ostale optužene i njihove branioce. Okrivljen da je narkodiler, Predrag Koluvija uživa podršku državnog vrha, dela pravosuđa, televizija s nacionalnom frekfencijom, a ne fali mu fanova ni na društvenim mrežama i u Skupštini. Međutim, na ulici, građani su ga ispratili do ulaza u Sud uz zviždanje i povike negodovanja.

Nešto kasnije, istim putem do Suda prošao je i inspektor Dušan Mitić koji je išao na još jedno svedočenje. Hodao je sam. Okupljeni su mu aplaudirali, rukovali se sa njim i uzvikivali: “Dušane, nisi sam!”

KAD TUŽILAC ISPITUJE KAO BRANILAC

Vreo dan još više je uzavreo u sudnici. Šefa operative Četvrtog odeljenja beogradske policije Mitića ispitivali su advokati odbrane, okrivljeni i tužilac.

U publici, ovog puta, osim članova porodica optuženih, Mitićevo svedočenje pratili su i narodni poslanici iz opozicionih partija. Uskoro, atmosfera je postala naelektrisana, s brojnim polemikama, poput onih u parlamentu.

Jedan za drugim, branioci, Koluvija, ali i tužilac pokušali su da ospore svedočenje inspektora Dušana Mitića koji je rekao da je njegova i namera njegovih kolega bilo hapšenje tadašnjeg direktora BIA, a sadašnjeg ministra policije Bratislava Gašića i Mirka Škera (šef beogradskog centra u BIA u vreme otkrivanja Jovanjice), te da su saznanja o njihovoj umešanosti u slučaj “Jovanjica” bila “najkvalitetnija”.

Zašto smo hteli da uhapsimo direktora BIA 3

“Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića”, rekao je inspektor.

Kako je Mitić istakao, načelnik Četvrtog odeljenja Slobodan Milenković je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, nakon čega su počeli učestali pritisci.

“Posle toga se multiplikuju pritisci prema nama”, izjavio je Mitić odgovarajući na pitanja tužioca Saše Drecuna i dodao da je o svemu dobijao posredna saznanja preko Milenkovića.

Kada je reč o tužiocu Drecunu, publika se često zgledala s pitanjem: “Kakav je ovo tužilac?”

Naime, dok su se Koluvijini advokati pokazali kao veoma slaba odbrana u pokušaju rušenja svedoka i to sopstvenog, istakao se upravo tužilac.

Tužilac Drecun je ispitivao svedoka Mitića vrlo dinamično i na momente toliko neobično da je često reagovao i predsednik sudskog veća Zoran Ganić, koji je tužiocu zabranjivao pitanja: “Tužioče, šta radite, šta pokušavate? Čemu ovo? Zašto mu takva pitanja postavljate?”

Sam Drecun je pokušao da vodi i polemiku čije su veće zasluge za procesuiranje “Jovanjice” – tužilaštva ili policije, kao i da li je bilo pritisaka da vlasnik tog imanja Predrag Koluvija ne bude prvooptuženi, kako je inspektor Mitić ranije svedočio. I ponovo je usledila reakcija sudije Ganića, koji je tužiocu i inspektoru poručio: “Ovo je sudnica, nije mesto za raščišćavanje vaših međusobnih odnosa”.

Ponašanjem tužioca bila je zatečena i odbrana. Nekoliko advokata je reklo da ne razume zašto Drecun čita delove optužnice koji su već svima poznati:

“Šta radi tužilac, postavi pitanje pa sam odgovara… Tužilac svedoči samom sebi”.

Zašto smo hteli da uhapsimo direktora BIA 4
ZVIŽDUCI I DOBACIVANJA OKUPLJENIH: Predrag Koluvija

Na to je Drecun naglasio da on pokušava da odbrani svoj ugled i ugled institucije u kojoj radi – Tužilaštva za organizovani kriminal. Zapravo, u sudnici nisu odbranu iznosili samo Predrag Koluvija i ostali optuženi za Jovanjicu, već i postupajući tužilac.

A da je Drecunovo ponašanje kao tužioca bilo neobično još tokom davanja iskaza u istrazi, rekao je i inspektor Dušan Mitić.

“Postupajući tužilac i tada me je ispitivao kao da je Koluvijin branilac. Za marihuanu koristio je reč konoplja, kao i odbrana. Kada bi me prekidala Zora Dobričanin, Koluvijina advokatica, često ne bi reagovao. Recimo, tokom davanja iskaza, ja počnem da spominjem pripadnika BIA Aleksandra Tošića, advokatica reaguje: ‘Ne, ne, nećemo o tom. Ja gledam u tužioca, a on ćuti.”

Mitić je, takođe, prigovorio tužiocu što nije štitio policajce kada su pritisci počeli, ali i da je primećivao kod njega kolebanje.

“Izjava u martu 2020. godine data je u specifičnom ambijentu, jer je tužiocu u tom momentu najbitnija tema bila da li je prvooptuženi Predrag Koluvija koristio mobilne telefone ili nije. Odnosno da li je zvao nečijeg brata…”

Mitić je negirao Koluvijine tvrdnje da su ga terali da optuži za sve Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića, dodavši da je to bilo jedno od pitanja na poligrafu u Sektoru unutrašnje kontrole koje su svi ispitivani prošli. Istakao je i da je pritisak u medijima počeo 2020/21. godine novinskim člancima u kojima su bila objavljena pitanja koja su im postavljana na još jednom poligrafu, u Direktoratu policije, kao i da ga je testirao brat Ivice Kojića, šefa kabineta Aleksandra Vučića.

“I tada su nas pitali da li smo terali Koluviju da optuži Andreja (brat predsednika države). Rekli smo ‘ne’. I odgovor je bio tačan.”

Jedan od Koluvijinih branilaca je čitao citate iz intervjua koji je okrivljeni dao u prorežimskom tabloidu svom drugom braniocu Vladimiru Đukanoviću, inače funkcioneru Srpske napredne stranke. Branilac je insistirao da je Koluvija otet a ne priveden na auto-putu i da ga je Mitić terao na priznanja.

Inspektor Dušan Mitić je na tvrdnju da je okrivljenog terao na nešto, takođe odgovorio citatom:

“Tokom moje prve izjave pred tužiocem ‒ imate u transkriptu, pošto volite citate – videćete da mi Koluvija govori, citiram: ‘Dušane Mitiću, Vi ste korektni… Vi ste jako korektni… Vi ste vrlo korektni’.”

NEĆETE VI TO, MITIĆU, MOĆI DA IZGURATE DO KRAJA

Tek posle pauze, u nastavku, suđenju se priključio i branilac Đukanović izbegavši prthodno susret s okupljenim građanima. Upravo je to okupljanje bilo prvi komentar branioca Svetislava Bojića, koji je sudiju molio da im pomogne da se nikada više ne susretnu s takvom situacijom.

“Do sudnice smo prošli kroz špalir. Kao ‘48. godine. Bilo je jako neprijatno.”

Branilac Bojić pitao je svedoka kako on razlikuje konoplju od marihuane; koji deo te marihuane – list, stablo ili cvet, mladi puše; te da li su informaciju o Jovanjici zapravo dobili iz kabineta tadašnjeg ministra MUP-a…

Na većinu pitanja sudija Ganić nije dozvolio da se odgovori, uz komentar: “Branioče, Vi pitanja postavljate zbog novinara, ne zbog suđenja.”

Zatim se Svetislav Bojić pohvalio da je 25 godina radio kao policajac pre nego što je postao advokat i da je on nekada pred sudije donosio po 50 strana dokaza, te da nije radio kao “ovi inspektori protiv droga”, te je poručio svedoku:

“Nećete Vi to, Mitiću, moći da izgurate do kraja”.

Inspektor Mitić je, odgovarajući na pitanja branilaca, rekao da godinama traje pritisak na radnike Četvrtog odeljenja i da je u to uključena “državna mašinerija”, uključujući medije.

“Nisam imao ranije iskustva da državna mašinerija može da ugrozi moju i bezbednost mojih kolega”, naveo je Mitić.

KOLUVIJIN ADVOKAT IZRAŽAVA ZAHVALNOST TUŽIOCU

Poslednje pitanje za inspektora Mitića stiglo je od tužioca Drecuna: “Da li svojim istupanjem branite boje Četvrtog odeljenja ili predmet?”

Sudija ni to pitanje nije dozvolio glasno negodujući na takvo ophođenje prema svedoku. Zatim je tužilac izneo predlog, odnosno zahtev sudskom veću: “Tražimo da se presluša audio-izjava prve Mitićeve izjave, tražim i da se ponovo saslušaju inspektori Ljubomir Petrović i Milan Jurišević, pa da vidimo da li je izlaganje inspektora Mitića verodostojno”.

Na pomenuti zahtev reagovao je i Koluvijin advokat Vladimir Đukanović i rekao da je saglasan s tužiocem, te mu se zahvalio.

“Ovo danas su nova saznanja, tvrdnja da je Predrag Koluvija trebalo da bude drugooptuženi, ko je onda prvooptuženi? Hvala tužiocu što je pomogao odbrani. Da li vi nama saopštavate da je prvooptuženi trebalo da bude Gašić?”, upitao je Đukanović.

Sudija je rekao da će se o tom zahtevu odlučivati tek kada i preostala dva svedoka budu saslušana i najavio nastavak suđenja za septembar.

Jovanjica, Ahilova peta režima

Zašto smo hteli da uhapsimo direktora BIA 5

PODRŠKA MITIĆU: Predstavnici opozicije pred zgradom Specijalnog suda

Narodna poslanica stranke Slobode i pravde Marinika Tepić, koja je nedavno sa skupštinske govornice pozvala građane da pruže podršku inspektorima Dušanu Mitiću i Slobodanu Milenkoviću, na stepeništu koje vodi u sud stajala je zajedno sa kolegama Draganom Đilasom, Borkom Stefanovićem i poslanicima iz drugih opozicionih stranaka Miroslavom Aleksićem, Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, Danijelom Nestorović, Pavlom Grbovićem, Nebojšom Zelenovićem, Đorđem Miketićem, Jankom Veselinovićem, Srđanom Milivojevićem i drugima. Opozicionari su u Ustaničkoj ulici održali i kratku konferenciju za novinare.

Marinika Tepić je rekla da Koluviju u sudnici brani njegov advokat Vladimir Đukanović, a brani ga takođe i van sudnice.

“Koluviju brani i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. To smo prethodnih dana mogli da čujemo u Skupštini kada Gašić nije mogao da objasni svoje veze sa Koluvijom. Gašić je pokušao da Milenkovića i Mitića čak kriminalizuje, on je rekao da Mitić može i da laže na sudu, što nije tačno. Na sudu može samo zbog svoje odbrane da laže prvooptuženi Koluvija. Gašić je pokušao da ponizi i naše veštake koji tvrde da je u Jovanjici zaplenjena droga – skank, a ne industrijska konoplja. Gašić, zajedno sa (premijerkom Anom) Brnabić ponižava i tužilaštvo i sud, jer je sud potvrdio dve optužnice za Jovanjicu, ali to njima nije bitno jer je Jovanjica bila državni projekat”, poručila je Marinika Tepić.

Dodala je da i Koluvija ima botove, koji Milenkovića i Mitića zovu “glupim pandurčinama” i istakla da su zato danas ispred suda.

“Posao policije je da čuva građane. Nas su Mitić i Milenković čuvali, a danas smo mi ovde došli da čuvamo njih”, zaključila je poslanica Tepić.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke rekao je da su tu “zato što je u oktobru prošle godine (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić postao stečajni upravnik Specijalnog suda, jer je braneći Koluviju iz Dubaija kazao jasno i glasno da svaka kuća u Srbiji ima ono što je nađeno u Jovanjici”.

Podsetio je da je Vučićev savetnik Nebojša Krstić pre neki dan kazao da će Mitića i Milenkovića progutati mrak.

“Vi ste dokaz da mrak više ne pada u Srbiji da bi nekog progutao. Poruka koju danas šaljemo je – bićemo uz vas dokle god branite zakon i borite se protiv mafije i na optuženičku klupu će uskoro pored Koluvije sesti i nalogodavci afere Jovanjica”, istakao je Milivojević.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić poručio je da “kada nepravda postane pravilo, otpor građana mora biti obaveza. Mi imamo obavezu da podržimo ljude u sistemu koji su zdravo tkivo, kao što su Mitić, Milenković, policajka iz Valjeva, smenjene tužiteljke i svi drugi ljudi koji neće da ćute na kriminal”, kazao je Aleksić dodajući da je “Jovanjica istovremeno i Ahilova peta ovog režima”.

Dodao je da kada predstavnici vlasti “brane Koluviju a napadaju Milenkovića i Mitića, to vam samo potvrđuje da braneći Koluviju, brane sami sebe”.

“Gde se u svetu dešava da se proganjaju policajci koji se bore protiv mafije?”, upitao je Aleksić.

Iz istog broja

Demanti

Lični interes i senzacionalizam

Republički geodetski zavod

Dečja pornografija (II)

Predatori sa druge strane ekrana

Anđela Andrijević

Srbija i 500 dana rata u Ukrajini

Pilićarsko-šibicarski izbor

Ljubomir Madžar

Uloga vojske u režimskom marketingu

Kaplarski zazor

Davor Lukač

Anatomija jedne stranke

Kako je propao SNS

Nedim Sejdinović

Slučaj policajke Katarine Petrović

Kad kum nije dugme

Dragan Todorović

Lični stav

Sen Žist i napredna učenost

Đorđe Pavićević

Prilozi istoriji beščašća

Vlast protiv građana

Jovana Gligorijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu