Postizborni bedeker

Zar je važno ko je kriv 2

KORONA PARTI: M. Gojković, N. Selaković, A. Brnabić, M. Đurić i A. Vulin

foto: facebook.com

Zar je važno ko je kriv

"Raspust" na koji je otišao Krizni štab po završetku vanrednog stanja bio je nedvosmislen poziv te i takve struke da građani Srbije izađu na izbore. Ustanovljeno je pravilo da epidemiološka kriva opada s porastom predizbornih i izbornih aktivnosti i obrnuto. I sad, šta je tu je

Još jedan vodič, ovog puta, kroz postizbornu stvarnost koja nas je istog časa, posle izbora, vratila u sve strahote korona krize i raspalog zdravstvenog sistema u Srbiji. I ponovo, kao mnogo puta do sada, vlast je građane Srbije označila za glavne krivce što nam se "bolest vratila".


BIRNOVA SAZNANJA

Vest objavljena dan posle izbora da se prema saznanju BIRN-a, broj zaraženih poslednje nedelje pred izbore kretao između 300 i 340 dnevno, što više nego trostruko nadmašuje zvanične podatke od 97 novoobolelih. Ali i da su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244, saznanja su BIRN-a na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19. Ove su informacije dodatno urušile kredibilitet Kriznog štaba, zapravo "struke"; videti pod KRIZNI ŠTAB.


BRNABIĆ, ANA

Po režimskim tabloidima slovi za najverovatniju Vučićevu kandidatkinju da zameni samu sebe na mestu predsednice vlade. Ali su počele opklade i na Tabaković dr Jorgovanku. Nešto upućeniji, Anu Brnabić vide ubrzo van zemlje, odnosno, uvereni su da će joj Vučić ipak uslišiti želju i dodeliti joj neku diplomatsku sinekuru. Poslednjih dana je stigla da nisku svojih bisera koji i inače zabavljaju narod po mrežama, upotpuni svojim saznanjem da nisu svi umrli od kovida, zapravo žrtve kovida tj. ako čoveka pozitivnog na korona virus udari i ubije autobus to ne znači da je umro od posledica korona virusa. Tako predsednica vlade objašnjava neslaganje broja umrlih od kovida19 u Srbiji. Inače, ozbiljno je zasmejala svekoliku javnost načinom odbrane Novaka Đokovića. Njeno egalisanje sa najpoznatijim Srbinom na svetu kroz rečenicu poslatu celoj planeti "Napadajte mene, Novak nije ništa kriv!" takođe je prilog biografiji izvesno jednog od najneuspešnijih i najomraženijih premijera Srbije u našoj istoriji. U poređenju sa njom i Radoman Božović, nekada pojam arogancije, deluje sasvim uljudno i kompetentno. Vrhunac odsustva svake empatije pokazala je u Novom Pazaru kada je optužila građane koji su je dočekali zvižducima da su ispolitizovani, a ne iskreno ogorčeni zbog zdravstvene situacije u tom gradu (videti pod NOVI PAZAR)


DEMOKRATSKA STRANKA

Podele u DS-u postale su jedini događaji u vezi sa ovom strankom o kojima mediji još uvek nešto izveštavaju. O tome se ne može smisliti još jedna rečenica.


DAN POBEDE

U Rusiji je od početka pandemije zaraženo više od 600.000 ljudi. No, taj podatak nije sprečio Vladimira Putina da održi vojnu paradu na Crvenom trgu 24. juna, koju je već jednom pomerao zbog korona krize u Rusiji. Na vojnoj paradi bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov mlađi brat, Andrej. Videti pod VUČIĆ, ANDREJ.


IZLAZNOST

Sinonim za štelovanje u Srbiji. Ne postoji cenzus za izlaznost na parlamentarnim i lokalnim izborima i zakon zato omogućava pobedniku da formira legitimnu vlast makar izlaznost bila i 20 odsto od upisanih birača. Ovi Vučićevi izbori imali su kao fokus dve stvari: prvo, to su bili izbori za opoziciju, jer je Vučiću trebalo da postigne privid pluralizma u Skupštini, veći broj stranaka i političkih organizacija kojima bi parlament povratio svoj legitimitet; drugo, kako mu je na ovim izborima glavni takmac bila ne opozicija koja učestvuje u izbornom procesu, nego ona druga koja je izbore bojkotovala, Aleksandar Vučić je unapred zadao psihološki prag ispod kojeg izlaznost ne sme da padne: može biti samo 50 odsto plus 1 glasač. Zato je iz štaba SNS-a nekoliko sati po zatvaranju birališta objavljena informacija da je izlaznost bila 50,2 odsto, a posle su RIK i Republički zavod za statistiku štelovali procenat izlaznosti do tog Vučićevog praga. Ipak, nisu uspeli pa je RIK četiri dana posle izbora objavio da je izlaznost ispod 50 odsto. Verovatno nikada i nećemo saznati kolika je tačno bila izlaznost na ovim izborima, ali na pitanje Đorđa Vukadinovića kako je moguće da za dva poslednja sata izađe više od deset odsto građana, gotovo 700.000 na birališta, Miladin Kovačević (RZS) je odgovorio: "Ja upravljam mašinom koja vodi obradu, koja unosi zapisnike, koja to prenosi u kompjutere, koja sve to kontroliše i tako dalje. Rezultat je takav pa takav, sad da ja objašnjavam, kako je moguće da je između 18 i 20 izašlo… Jedini odgovor, Đorđe, je… pa moguće je."


KORONA SNS PARTI

Proslava pobede naprednjaka u noći posle tzv. izbora 2020. posle koje je zaraženo, kažu, pola vlade, za neke je informacija potvrđena, za neke druge, još nije. Bilo je grljenja i ljubljenja, igralo se kolo a po vazduhu su štrcale kapi znoja pomešanog sa šampanjcem. Masku spuštenu na bradu i rukavice, od viđenijih naprednjaka, imao je samo Ivan Tasovac. Kao ni u vreme vanrednog stanja ni sada nismo u prilici da saznamo kakvo je zdravstveno stanje Aleksandra Vučića, kojeg nema u javnosti već nekoliko dana, da li je testiran budući da je bio u neposrednoj blizini zaraženih naprednjaka, da li je u samoizolaciji zbog istog razloga? Za premijerku Anu Brnabić je, zahvaljujući njenim aktivnostima, jasno da nije u samoizolaciji, ali se ne zna ni da li je testirana budući da je bila u bliskom kontaktu sa zaraženim političarima u noći posle izbora što se moglo videti u TV prilozima i na fotografijama. Vladimira Putina, koji slovi za jednog od najvećih vlastodržaca na svetu, testiraju na dva dana i objavljuju rezultate naciji.


KOSOVO

Ponovo u međunarodnom fokusu u nedelji posle Vučićevih izbora zbog zakazanog pa odloženog sastanka u Beloj kući između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji je organizovao Ričard Grenel specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo. Ni Hašim Tači ne zna da li je "slučajnost ili spletka" to što je optužnica objavljena kad je on već bio na putu ka Vašingtonu. Ali, kako bilo, obećao je da će, budu li navodi iz optužnice potvrđeni, podneti ostavku na mesto predsednika Kosova. U senci Kosova, otkazanog sastanka u Beloj kući i vojne parade na Crvenom trgu, ostala je vest da sedam zemalja EU Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 2 u pregovorima Srbije sa EU o članstvu. Razlog: nedostaci i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izveštaj o Evropske komisije o ovoj oblasti, a poznato je da upravo poglavlja 23 i 24 o vladavini prava određuju i tempo napretka u svim drugim poglavljima. Prvi put od početka pregovora o članstvu Srbija neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jednog šestomesečnog predsedavanja EU.

Zar je važno ko je kriv 3
KRIZNI ŠTAB BEZ SUVIŠNOG KOMENTARA: P. Kon, D. Kisić-Tepavčević i S. Jankovićfoto: tanjug


KRIZNI ŠTAB

Isto što i izborni štab SNS-a, samo u vanrednom stanju ili vanrednoj situaciji zbog epidemije korona virusa koji se u Srbiji uvode u periodu kad nije zvanična predizborna kampanja. Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izašla je na glasanje i poručila da su preduzete sve mere prevencije, da je obavila građansku dužnost i glasala na svom biračkom mestu. Dodala je i da odlazak do biračkog mesta nije rizičniji od odlaska u prodavnicu.

Pojednostavljeno, uključila se u izborni proces i pozvala građane na izbore. U vreme vanrednog stanja nije želela da komentariše "neprimerena politička pitanja" koja "nisu za struku", a koja su se odnosila na predizborne aktivnosti predsednika države u vreme kad su bila zabranjena okupljanja ili na testiranje Aleksandra Vučića, koji je bio u kontaktu sa zaraženim sinom. Ustanovljeno je pravilo da epidemiološka kriva opada s porastom predizbornih i izbornih aktivnosti i obrnuto.

"Raspust" na koji je otišao Krizni štab po završetku vanrednog stanja bio je nedvosmislen poziv te i takve struke da građani Srbije izađu na izbore. Krizni štab nije reagovao na derbi u Beogradu, utakmicu Partizan-Vojvodina na Čairu, koncert Nataše Bekvalac u Rakovici veče pred izbore, ekskurzije, dodele knjižica i svedočanstava učenicima ostavljene su pameti i informisanosti direktora škola. Postizborno aktiviranje Kriznog štaba poklopilo se s naglim skokom epidemiološke krive u Srbiji i BIRN-ovim otkrićem (videti pod BIRN-OVA SAZNANJA) da su broj novozaraženih na dnevnom nivou i broj smrtnih slučajeva izazvanih korona virusom lažirani sve vreme predizborne kampanje. Javno zdravlje je žrtvovano zbog izbora, iako su malobrojni savesni lekari, poput profesora Zorana Radovanovića, upozoravali da izbori jesu ozbiljan faktor rizika za divljanje epidemije.


MASKE

Hirurške ili platnene, pale su istog dana posle vanrednog stanja; na naprednjačkoj proslavi (videti SNS KORONA PARTI) gotovo niko nije imao masku preko nosa i usta, grljenje i ljubljenje nije izostalo a svakog dana čujemo za poneki novi slučaj covid19 s te naprednjačke žurke. Maske su obavezne od 30. juna u 6h ujutru u Beogradu, prva je mera Kriznog štaba, posle izbornog raspusta. Za nedelju dana, najavljeno je, počeće i kažnjavanje građana koji ih ne nose. Ministar Zlatibor Lončar je dan ranije najavio da će se "pratiti situacija" tokom narednih 48 sati, (čitaj do kraja drugog kruga izbora) pa će biti razmotreno i donošenje odluke o zabrani okupljanja. Zasad je na snazi zabrana okupljanja za više od 500 ljudi, sem u onim opštinama poput Novog Pazara, u kojoj je zbog vanredne situacije uvedena mera zabrane okupljanja na javnim površinama za više od 5 ljudi.


MAĐARI U VRANJU

1) nedvosmislena potvrda kupovine glasova;

2) živi dokaz da su građani Srbije prvi u Evropi po funkcionalnoj nepismenosti.

Funkcionalno nepismeni ljudi u Srbiji kojih ima 60 odsto, ključni su razlog svih pobeda Aleksandra Vučića na svim njegovim izborima. Funkcionalno nepismeni su oni koji mogu da pročitaju tekst, ali ne znaju šta taj tekst znači. Dovoljno je što umeju da prepoznaju brojeve od 1 do 21, jer nisu potpuno nepismeni. To može biti jedino objašnjenje kako se dogodilo da manjinska stranka Savez vojvođanskih Mađara na parlamentarnim izborima u Vranju bude trećeplasirana sa 1265 glasova, posle SNS-a i koalicije SPS-JS. U Pčinjskom okrugu, celo selo Neradovac i deo birača u OŠ "Dositej Obradović" glasali su za SVM, iako u tom mestu nikada nije živeo ni jedan jedini Mađar. Naime, kako im je rečeno da glasaju za Srpsku desnicu Miše Vacića na lokalnim, opštinskim izborima, koja je bila pod rednim brojem 4, ljudi iz ovog mesta su zaokružili broj 4 i na listiću za parlamentarne izbore koji je bio redni broj Saveza vojvođanskih Mađara. Jednostavno, nisu razumeli šta piše u produžetku, posle broja 4.


NOVAK ĐOKOVIĆ

O tome šta se desilo Novaku Đokoviću i koliko je žrtva vlastite naivnosti a koliko talac grubih, zlonamernih grešaka tzv. Kriznog štaba i Vlade Srbije, manje-više sve je rečeno. Nema razumnog čoveka kome nije žao što je najbolji na svetu izvrgnut ruglu strane štampe zbog svoje očigledno ishitrene odluke da napravi teniski turnir u Srbiji i regionu. Posle svega, povukao se iz javnosti a jedna anonimna objava na Fejsbuku možda je ponajbolja preporuka Đokoviću i njegovoj porodici: "Kad sledeći put zbog neke poplave i druge nesreće Novak Đoković da donaciju bilo kome, treba ga testirati i videti da li je normalan."


NOVI PAZAR

Grad u Srbiji, već prozvan našim Bergamom, prvi u kojem zdravstveni sistem nije izdržao; veče pred dolazak Ane Brnabić i Zlatibora Lončara uklanjane su umrlice, kako bi premijerka i ministar zdravlja mogli da prebroje "pristojan" broj umrlih. U novopazarskoj bolnici nema dovoljno toplomera, aparata za krvni pritisak, pacijenti leže na hodnicima, stotine je zaraženih i teško obolelih. Lokalne vlasti nabavljaju metalne sanduke i vreće za posmrtne ostatke. Dok su se Brnabić i Lončar obraćali okupljenim građanima ispred Opšte bolnice, grupa lekara i medicinskih sestara okrenula je leđa u znak protesta. Građani su zviždali premijerki i ministru zdravlja i uzvikivali: "Lopovi, lopovi", ogorčeni zato što je zbog izbora zataškavana epidemija. U Novom Pazaru je na parlamentarnim izborima pobedila lista "Aleksandar Vučić – Za našu decu", sa više od 20.000 glasova, a na gradskim izborima lista "Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić", sa više od 18.500 glasova, a slika sa predizbornog skupa na kojoj Ljajić poput rok-zvezde utrčava u publiku koja ga baca i nosi, obišla je region.


SAVEZ ZA SRBIJU

List "Danas" objavio da SzS više ne postoji, da je ukinut na predlog Vuka Jeremića i Dragana Đilasa i da je u planu formiranje Srpske bojkot opozicije kojom bi se zamaskirao raspad Saveza za Srbiju. Đilas demantovao preko Tvitera, kaže da je "Danas" pustio lažnu vest u stilu Vučićevih tabloida. Elem, prema saznanju portala Nova.rs, SzS više ne može da bude bojkot opozicija pošto su izbori završeni, nema više šta da se bojkotuje pa se sprema širi politički front, bez ideoloških opterećenja, s jednim ciljem – fer izbori i rušenje režima. Pored Saveza za Srbiju, nova, šira organizacija, Srpska opozicija, biće otvorena za sve koji su bojkotovali izbore, regionalne i lokalne stranke i pokrete, jer time su se "legitimisali za borbu protiv režima". Da li to onda znači da Saša Paunović i Nebojša Zelenović neće ući u novi opozicioni blok?


STEFANOVIĆ, NEBOJŠA

Odlazeći ministar policije; beogradska štampa, željna puštanja krvi među naprednjacima, drži ga na prvom mestu Vučićeve liste naprednjaka "za odstrel". Razloga je za to mnogo. Em mu je doktorat pod sumnjom, em diploma (to je, i inače, Vučiću vrlo važna stavka!?) em mu je otac umešan u trgovinu oružjem preko državne firme Krušik, em je napravio lapsus decenije kad je na konferenciji za novinare, sve braneći predsednikovog brata Andreja, objasnio da se čovek, "šest meseci", unazad, ej, šest meseci nije čuo sa vlasnikom plantaže marihuane "Jovanjica", a tamo neki optužuju kako je taj vlasnik Jovanjice, Koluvija odmah po hapšenju zvao brata Andreja?! Ali, ništa sve to nije, naspram lošeg rezultata na beogradskim izborima jer je Beograd, njemu lično – poveren? Šef beogradskih naprednjaka nije, ruku na srce, ni mogao mnogo da uradi, jer sinergija gradskog inženjeringa Gorana Vesića i bojkot-kampanja koja je imala pogodno tle za razvoj u Beogradu, učinila je Nebojšu Stefanovića – potpuno nevidljivim. To je i Aleksandru Vučiću sasvim poznato. No, Nebojša Stefanović je (bio) vrlo blizak saradnik Vučićev. Opterećen znanjem o režimu u kojem je bio jedna od glavnih poluga, reklo bi se da će biti postavljen na neko prikladno mesto.


ŠABAC

Nebojši Zelenoviću, komandantu Štaba za vanredne situacije u Šapcu, stigli su apeli da proglasi vanrednu situaciju u gradu zbog drastičnog povećanja broja građana koji su pozitivni na korona virus, te da Šapčani ne treba da budu taoci borbe za vlast, zbog ponavljanja izbora u tom gradu.


VUČIĆ, ANDREJ

Brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U malobrojnim i krnjim biografijama koje su dostupne stoji da je član IO SNS-a s poslednjim radnim mestom u Narodnoj banci Srbije, po obrazovanju ekonomista, nema nijednu javnu funkciju, ali to uopšte nije nikakva smetnja da bude u zvaničnoj državnoj delegaciji na nedavno održanoj vojnoj paradi u Moskvi. U javnosti se njegovo ime provlači uglavnom kroz afere, nerazjašnjene okolnosti i glasine koje mogu stati u tri slike: Asomakum, pendrečenje na Paradi ponosa i Jovanjica. Ali pre svega toga, sam ga je Aleksandar Vučić uveo u fokus javnosti još 2008. kada je nakratko odlučio da se politički penzioniše zato što je Tomislav Nikolić napustio SRS i osnovao Srpsku naprednu stranku. Valjda nije mogao da se odluči kuda će, pa se pohvalio da može brat da ga zaposli u svojoj firmi.

U Agenciji za privredne registre, međutim, tek 2010. godine pojavljuje se kontroverzno preduzeće Asomacum, registrovano na ime Andreja Vučića, navodno na osnovu falsifikovane lične karte. Da podsetimo, reč je o jednoj od firmi preko kojih je, na osnovu isplata povraćaja poreza, protivzakonito uzeto oko 29 miliona dinara iz budžeta.

Još jednom je dve godine mlađi brat Aleksandra Vučića došao u središte pažnje javnosti 2014. godine. Bio je u društvu brata Siniše Malog, Predraga, kada je dobio batine od niškog odreda Žandarmerije koja je obezbeđivala gej paradu. Prema Tužilaštvu Vučić Andrej je pretučen pošto je legitimisan. Potom, odlazeći ministar policije Nebojša Stefanović povodom narko-afere "Jovanjica" izjavio je da Andrej Vučić nije razgovarao "pola godine unazad" sa Predragom Koluvijom, uhapšenim vlasnikom poljoprivrednog dobra na kojem ja nađena velika količina marihuane. Do RTS-ovog prenosa vojne parade u Moskvi 24. juna, o predsednikovom bratu se nije moglo čuti baš ništa. Kabinet predsednika Srbije nije odgovorio na pitanja novinara da li je brat predsednika države bio u zvaničnoj delegaciji i da li je putovao vladinim avionom u Moskvu. I dalje se pletu intrige i zašto Nebojša Stefanović nije bio deo pobedničkog partija iako ga je predsednik stranke opravdao da se nalazi u beogradskom štabu; videti pod NEBOJŠA STEFANOVIĆ i KORONA SNS PARTI.

Iz istog broja

Borba protiv melanoma

Koža nema cenu

Marko Pantić

Socijalna (ne)odgovornost u doba pandemije

Zarazi, pa vladaj

Ivan Sekulović

Lični stav

Miris zaraze u Novom Pazaru

Aida Ćorović

Korona virus i politika

Država na respiratoru

Jovana Gligorijević

Vučić i pregovori sa Kosovom

Osam godina trudnoće

Nedim Sejdinović

Nesuđeni sastanak u Vašingtonu

Kako su Tači i Grenel izbačeni iz igre

Nemanja Rujević

Intervju – Florijan Biber

Autoritarna dinamika Srbije

Jelena Jorgačević

Izbori u Srbiji

Mađarska do Vranja

Davor Lukač

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu