Divci, Valjevo – Nastavak čučavac turneje

Zamenićemo neonke 2

PREPOZNAJTE ULJEZA: Reporter i obožavaoci čekaju premijera

foto: đorđe đoković

Zamenićemo neonke

Premijer nastavlja da ruši rekorde, i ne menja ujedinjenu pobedničku ekipu, tu resorni ministri koji resorno statiraju, tu na motorinu iz Kancelarije Marko, tu specijalne TV izveštačice, pokretni "meštani" u ulozi zahvalnog naroda... a i toaleta nema da nema

Divci, mesto na desetak kilometara od Valjeva, prema Lajkovac, Beograd. S leve strane puta nova zgrada, ispred tabla "Obnovimo Srbiju", na tabli obaveštenje da to seoska ambulanta, 9.447.115,20 dinara, bez PDV-a. Pristigli "meštani" grupisani oko objekta, ka ulazu špalir, desnu stranu drže momci u crveno-žute trenerke, na kojima FK Divci, reklama "Auto-plac". Pred vratima objekta Mihailo Jokić, od Divci rodom, 37. na SNS listi za poslanike, brat Alekse Jokića, prvog Vučić savetnika.

Unutra medicinsko osoblje u beli mantili, direktor Doma zdravlja, koji u usavršavanju stig’o do Vulin partije. Unutra i žensko u marama nošnji, i muško u šajkača nošnji, koji drže pladnje sa pogačom, koja slabo narasla, čašicama rakije… Reporter u’vati sadržajnu raspravu između domaćina i protokola premijera, na temu, gde je vrpca, kako će premijer da uđe u objekat, a da nema crvene trake.

OVO JE TOALET: U sve stigoše mobilni izveštači, kamere uzeše da se nameštaju, po nitne na čizme odzada, reporter prepozna Specijalnu izveštačicu RTS-a, koja za ovu priliku bejahaše u crnoj suknji et kožnoj jakni, koja vukla na istraživačku boju lila. Pojavi se i od Uba SNS predsednik Glišić, kome lično premijer kum, zadužen za mobilijar koji se vodi kao "meštani", ode u vrata ambulante. Reporter u’vati programski razgovor između premijer protokola i obezbeđenja, u Valjevu će narod biti ispred škole, i biće iza škole…

Od ministri prvo stiže resorni gospodin Lončar, u na plavo radnu ministarsku uniformu, zagrli se sa za meštani mobilijar zadužen Glišić, krupni direktor "Krušika" Petković, koji radno bejahaše u svetlo-plave pantole model pidžama, za koga vele da vamilija sa Nikolić Tomislav, dobi samo od ministra ruku.

Lončara informisaše da pod ne valja, mora da se menja, prisutno medicinsko osoblje saznade da neće morati da vraća opremu koja dopremljena iz Kliničkog centra Srbije. S druge strane puta, desno od kućice na koju bili izlepljeni SNS plakati "Ujedinjeni možemo sve", uzeše da se parkiraju "audiji" i "leksusi"… Iz jednog od toga izađe resorni Verbić, oni što pristigli s njim uzeše mu nameštaju kravatu, prugom prođe voz, javi se voz sirenom…

Na tu stranu se parkira i na svom trotinet-motorinu, dva točka napred, pristigli direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko. Skide bijelu kacigu, pa uze da se još rasprema, ne bio narandžast, osta u plavoj džemper-pantalone, sa izvučenom košuljom, kombinaciji so braon cipele. Verbić se usudi da pređe put, resorno ga pozdravi Lončar, ‘De si, Verbiću! Lončar ministarski pozdravi i Kancelarija Marka, Jesi motorom! U sve se pridruži ministar sporta Poštovanje ja sam Vanja, Lončar i njega pozdravi tradicionalnim pozdravom, ‘De si, Vanja!

Od Beograda, peške, u pratnji za meštani mobilijar zadužen Glišić, eto ti lično Vučić premijera, u plavu radnu kombinaciju ojačanu na laktovi, prvi mu u susret, za stisak ruke pre Lončara, iskorači Poštovanje ja sam Vanja. Vučić premijer prigrli Jokić Mihaila, pruži ruku SPS gradonačelniku Valjeva, nastavi da deli srdačne pozdrave, kompletan meštani mobilijar pređe u veliki aplauz.

Vučić prođe špalir aplauze, stiže do ulaza u ambulantu, reče da drugi seku vrpcu, on će aplaudira, presekoše vrpcu, premijer uze ‘leba i soli, i Lončar se prekrsti, Vučiću predstaviše direktorku škole, koja bila u izvanredno svečanu frizuru. Uđoše u prostoriju "Overa recepata i intervencije", sve kamera uđe zabeleži taj istorijski trenutak, Vučić objavi da sve mnogo lepo, Lončar se resorno nastavi na tu lepu temu. Pređoše u "Ordinacija" prostoriju, Vučić ponovi da je to standard, da je to napredak, svi se složiše, skrenuše mu pažnju da pod nije dobar, Lončar resorno referisa, Pod je dobar, samo nije dobro urađen.

Zamenićemo neonke 3
BROJ JEDAN: Dres OFK "Divci" za predsednika vladefoto: d. t.

Nađoše toalet, Vučić se radosno javi, Ovo je toalet, pozva Marka, Vidiš li Marko šta je toalet, svi, kamere su imale prednost, nagrnuše vide Ovo je toalet čudo. Kad svi pokazaše streću et zadovoljstvo, nastaviše u prostoriju apoteke, gde se premijer duže zadrža u svi ti lekovi. Kako se pojavi napolje, Vučića sačekaše fudbaleri FK "Divci", predsednik kluba mu predade uramljen beli dres, broj jedan, na kome crvenim slovima pisalo Vučić. Primi ga, ispozira, zapita, gde njemu da bude golman, pa nastavi, Dobio sam fotografiju sa potpisima svih Bajernovih igrača, sad ću FK "Divci" da stavim pored Gvardiole, imate Romine boje, to mi je drago.

Gospodin Mika Jokić, brat od Vučić savetnik Aleksa, pokaza preko puta, na igralište FK "Divci", reče, Semafor. Pa gospodin Mika, brat od savetnik Aleksa, reče, Kanalizacija, Vučić odgovori da mu je dosta te kanalizacije, 16 puta ga je zvao zbog kanalizacije, pređoše na lakše teme, Vučić reče da je u Divcima bio više puta od Mike, a Mika odgovori da je brat Aleksa u tome šampion, sve što bilo meštana, sa samo jednu državnu zastavu na tanku močicu, dade završni aplauz.

ANATOMIJA: Sve nastavi ka Valjevu, policajci duž puta, u svetleći prsluci, su obezbeđivali prvenstvo prolaza, stigoše pred Medicinsku školu, ne bilo mnogo SNS naroda, inspektori policije objasniše da je glavnina snaga iza škole. Kako stiže u svoj narod Vučić ga pozdravi sa Dobar dan, a meštani odgovoriše aplauzima. Zakoračiše u školu, premijer povika, ‘De je Marko, požali se da ga ne vidi jer nije uobičajeno narandžast, pojavi se u plavom kostimu Marko, nastaviše hodnikom, uđoše na čas anatomije.

Premijer i tu nazva dobar dan, direktor škole zamoli novinare da se sklone, kako bi deca mogla da se slikaju sa premijerom, premijer upita profesorku, Nauče li deca nešto, on sa anatomijom nema pojma, pa reče Marku da vidi za neonke, reporter baci pogled kroz prozor, opazi mnogo puno meštana u dvorišu koji bili u punoj gotovosti. Premijer nastavi da drži čas da nema ništa bez čistih toaleta, opriča i kako je imao profesora iz pravopisa koji je neznalice terao da izlaze kroz prozor i trče oko škole, ponovi da će škola biti lepša i bolja, opomenu Marka da stavi toalete u program, na izlasku se vrati na anatomiju, Ja pojma nemam, ne znam razliku između gušterače i jetre…

Zatraži da vidi toalete, uđoše u toalete, kamere za njim, povika Marku da stavi toalete u program. Nastaviše do fiskulturne sale, stadoše pod koš, ko treba potpisa ugovor o izvođenju radova, Vučić dobi na poklon monografiju Brankovine, uze lista, svi, ministri, Kancelarija Marko, stadoše pažljivo prate Vučić listanje.

Zamenićemo neonke 4
PAŽLJIVO PRATE VUČIĆ LISTANJE: Delegacija u Medicinskoj školifoto: d. t.

Izađoše u dvorište, prepuno dvorište SNS aktivista dade aplauz, na mikrofon se javi direktor škole, Želim da pozdravimo našeg premijera, gospodina Aleksandra Vučića, mala digresija, on je prvi premijer koji je došao u ovu školu… aplauz dade SNS publika, aktivno se pridružiše SNS funkcioneri oko Vučića, svi ministri, a najbolje se aplauzu pridruži ministar Lončar.

Pa se javi Vučić gospodin, Dame i gospodo, dragi prijatelji… ja idem svuda po Srbiji čiste savesti i obraza zato što mislim da radim veliku stvar za našu zemlju, mislim da je velika stvar što smo posle mnogo godina i decenija rešili da obnovimo naše škole i bolnice… Zamenićemo neonke, uredićemo toalete, toaleti moraju da se zamene, iako to nije u tenderskoj dokumentaciji, čučavci su neprihvatljivi za dame, moramo da uradimo prave toalete… to je naš posao, na svaki način ćemo da pomognemo da životni standard bude bolji, neće to biti lako, i sa tim poslom ćemo da nastavimo… ja sam poslednjih mesec dana obišao više od 25 škola i bolnica, moj je plan da obiđem više od hiljadu ove godine, to će da znači neku vrstu renesanse… ovo je važno, vaša energija, energija pozitivnih ljudi mi je potrebna, da budemo ujedinjeni… Svi prisutni pozitivno odgovoriše aplauzom, pozitivno beše i Vučić okruženje, najpozitivnije je aplaudirao ministar Lončar.

Nasta povlačenje, iz protokola rekoše da će novinari moći pitaju pitanja u Koceljevi, međutim, Vučića dočekaše valjevski novinari, sa pitanje zašto do sada nije dolazio u Valjevo, je li je to zbog zato što SNS nije na vlasti. Vučić spremno odgovori da to zato što išao u druga mesta, sad će doći dva puta u deset dana, i to premijerskim poslom. Da ponovi, tu nema reči o politici, ni ovde nije govorio o politici, niti ga to zanima, i još jednom da ponovi, Od ‘45. godine svi premijeri zajedno nisu obišli mesta u Srbiji koliko ja za nepune dve godine, od ‘45. da izbrojim, za 69, za 70 godina svi zajedno nisu obišli mesta koliko ja za nepune dve godine, to nešto govori o posvećenosti…

Vučić kolona nastavi ka Draginju i Koceljevi, gde ga čekale jošte jedna ambulanta i škola, dosta motorizovano organizovanih "meštana" u’vati isti pravac. Sve uveče bilo na RTS Dnevnik, talentovana sa pusa stajling Specijalna izveštačica jedva spakovala u pola Dnevnika prilog o aktivnostima premijera koji nije u kampanji. Kako specijalno javljeno plate prosvetnim i zdravstvenim radnicima će još jednom biti povećane do kraja godine, a specijalno pitan, premijer specijalno rek’o da pouzdano zna da je snimak napada na funkcionere DS falsifikovan, odnosno skraćen, da neke važne stvari nisu prikazane, ali da je svaka vrsta nasilja neprihvatljiva, i da je treba u korenu saseći…

Iz istog broja

Dosije »Vremena« – Zatvori u Srbiji

Mi nismo ljudi, mi smo osuđenici

Jelena Jorgačević

Lični stav

Ideja njihova, pare naše

Nenad Popović

Analiza

Srpski izbori i (ne)moć opozicije

Đorđe Vukadinović

Martovske godišnjice i politika

Prolećno čišćenje istorije

Zora Drčelić

Mediji i nasilje nad ženama

Spaljivanje veštica

Jovana Gligorijević

In memoriam – Bogdan Denić (1929–2016)

Čovek koji je odživeo sve

Miloš Vasić

Tribina – Vojvođanski region i dobro upravljanje u svetlu Agende UN do 2030.

Manje države, više društva

Priredila: Katarina Stevanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu