Reforma

Zakon se mora dosledno sprovoditi 2

Zakon se mora dosledno sprovoditi

Američka privredna komora će nastaviti da bude partner Vladi Republike Srbije i da svojim savetima i ekspertizom pomogne iznalaženje najboljih zakonskih i praktičnih rešenja za poboljšanje poslovne klime. Očekujemo dosta izazova u 2015, ali i pozitivne pomake u većoj meri nego što je to bilo u godini koju ostavljamo za nama

Američka privredna komora u Srbiji i naredne godine će raditi na poboljšanju ekonomske konkurentnosti i zakonodavstva, kako bi se kreiralo bolje, predvidljivije i stabilnije poslovno okruženje. Ekonomski oporavak je svakako prioritet Srbije, što podrazumeva dalje sprovođenje odlučnih reformi koje će doprineti smanjenju sive ekonomije, povećanju likvidnosti poslovnog sektora i uspostavljanju povoljnih uslova kreditiranja, prvenstveno za mala i srednja preduzeća.

Prema istraživanju koje smo sproveli među našim članicama, reforme koje privreda očekuje od Vlade Republike Srbije u 2015. godini jesu povećanje predvidivosti poreske politike, kao i dosledno sprovođenje zakona. Američka privredna komora će nastaviti da bude partner Vladi Republike Srbije i da svojim savetima i ekspertizom pomogne iznalaženje najboljih zakonskih i praktičnih rešenja za poboljšanje poslovne klime. Očekujemo mnogo izazova u 2015, ali i pozitivne pomake u većoj meri nego što je to bilo u godini koju ostavljamo za nama.

U prethodnoj godini napravljeni su značajni reformski pomaci, pre svega donošenjem Zakona o radu i izmenama Zakona o planiranju i izgradnji. Kako je sivo tržište jedino moguće smanjiti kroz odlučnu akciju države, očekujemo da se nastavi sa doslednim sprovođenjem postojećih zakona. Kada budemo uspeli da smanjimo obim transakcija u "sivoj zoni", novi zakon o inspekcijskom nadzoru, čije usvajanje očekujemo do kraja godine, predstavljaće jedan od prvih koraka ka očuvanju i stabilizaciji legalnog tržišta. Naravno, ovaj zakon mora biti dosledno sprovođen i mora se na pravi način, putem stalnog radnog tela, uspostaviti koordinacija svih inspekcija na terenu.

Pored posvećenosti lokalnim prioritetima koje su definisale naše članice, mi u AmChamu radimo i na pozicioniranju regiona kao jedinstvenog i funkcionalnog, politički stabilnog entiteta. Zato će jedna od naših inicijativa naredne godine povezati deset AmChamova iz regiona i predstaviće potencijalnim investitorima region Jugoistočne Evrope kao jedinstvenu investicionu destinaciju pod imenom NEW SEE.

Imajući u vidu sve planirane aktivnosti, sa nestrpljenjem očekujemo godinu pred nama i spremni smo da uložimo veliku energiju i posvećenost kako bismo ostvarili sve zacrtane ciljeve.

Autorka je predsednica Američke privredne komore u Srbiji i potpredsednica kompanije "Filip Moris internešnal" za Jugoistočnu Evropu

Iz istog broja

VREME WEB TV – ZUMIRANJE 2

Teško do sporazuma sa MMF-om

R.V

Hronika društvenog života – elitna prostitucija

Oro i Sup

Ivana Milanović Hrašovec

Portret savremenika – Kapetan Dragan Vasiljković (Daniel Snedden)

Poslednji knindža i njegov slučaj

Miloš Vasić

Pregovaranje o notarima

Red optimizma i red neizvesnosti

Tatjana Tagirov

Ličnost godine – Olja Bećković

Svako razuman treba da ga se plaši

Tamara Skrozza

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu