Farma i druge realnosti (II)

Visoka škola usmerenog primitivizma 2

PROGLAŠENJE POBEDNIKA: Dejan Stanković, Dragana Milošević, Miloš Bojanić i publika

Visoka škola usmerenog primitivizma

U vreme kada se psovke i uvrede na televiziji pokrivaju pipserima, kada se usvajaju zakoni protiv diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti, u zemlji gde se otvara sve više sigurnih ženskih kuća, a širenje verske i nacionalne mržnje se sve češće procesuira, Milošu Bojaniću nije bilo teško da postane heroj svih protiv kojih se ove mere preduzimaju. Jer, kad već ne smeju sami da maltretiraju žene i vređaju one čije se prezime ne završava na "-ić", mogu sebi da daju oduška identifikacijom sa junakom koji sve to može

Hvala bogu, završilo se. U subotu, 26. juna, posle 104 dana, okončana je višemesečna kolektivna agonija, zvana Farma 2. Odabrani su pobednici, podeljeni su nagradni čekovi, a učesnici, producenti i gledaoci sada mogu da zastanu i probaju da nađu odgovor na pitanje koje se svima mota po glavama: "Šta bi ovo?"

A čega sve nije bilo, zaista. Pre svega, bilo je rekordne gledanosti. Prema podacima agencije AGB Nilsen medija riserč, drugu sezonu rijaliti programa Farma u proseku je gledalo oko tri miliona ljudi, a bilo je večeri kada je broj gledalaca dostizao i po pet i šest miliona. Polovinom maja, gledanost Farme je nadmašila sve što su piplmetri ove agencije izmerili od 2002. godine, kada je počela sa radom u Srbiji. U činjenici da je jedan rijaliti šou oborio sve dosadašnje rekorde gledanosti nema ničeg čudnog, jer je to uobičajeno u svim zemljama gde se ovakvi programi emituju. Nije nikakvo čudo ni to što je zbog ovog programa morala da reaguje i Republička radiodifuzna agencija, jer se i to događalo u ostatku sveta koji ovakve programe prikazuje. Protiv RTV Pink i dalje je u toku postupak koji je RRA pokrenula nakon većeg broja pritužbi građana na "ekstremno vulgarno ponašanje učesnika Farme" u noći između 22. i 23. maja, kada je došlo do prve velike svađe na imanju u Lisovićima gde se Farma snima.

Sve drugo što se događalo na Farmi i oko nje odudara od svetske prakse kada su ovakvi programi u pitanju i govori mnogo o mentalitetu i stanju duha ovog društva. Drugu sezonu Farme u Srbiji obeležio je pobednik, Miloš Bojanić, a ostaće upamćena po podelama koje je izazvala u javnosti, po dve uništene estradne karijere, jednom ničim izazvanom uspehu i nekoliko pokušaja razularene mase da linčuje učesnike.

KOJI SI TI ČOVEK: Pođimo od pobednika. Glavnu nagradu od 100.000 evra odneo je folk pevač Miloš Bojanić. Publiku nije osvojio šarmom, duhovitošću ili snagom karaktera. Do pobede nije došao ni tako što je, poput nekih drugih pobednika u drugim rijalitijima, imao iza sebe finansijere koji su uložili novac za slanje SMS-ova kojima se glasa. Od svih načina na koje se u ovakvim emisijama dolazi do pobede, on je odabrao da publiku "izvaćari" na najjeftiniji način, tako što je od sebe napravio žrtvu nakon što se zamerio svim ostalim učesnicima. Pobedio je čovek koji je za 104 dana uspeo da izvređa žene: "Babo, omatorila si, vuče ti se zadnjica po zemlji", "Vidi kakva si četvrtasta, ti za mene nisi žena", porodice ostalih ukućana: "Pogledaj na šta ti deca liče", "Napumpao si onu nesrećnicu na prevaru", nacionalne manjine: "Koji si ti čovek, kakvo ti je to prezime Fece?" Dodajmo tome i hvalisanje o posedovanju šest kuća i jednog broda, 50 pari "Hjugo Bos" čarapa i garderobi koju je doneo na farmu u vrednosti od nekoliko hiljada evra, ispovest o tome kako je zamolio prijatelje da mu "nađu neku finu ženu", pa kako ta fina koju su našli ne radi, ali joj on daje platu, a svakog dana ga dočekuje sa lavorom mlake vode za pranje nogu i čašom viskija, kako je prethodnu ženu ostavio kada je utvrđeno da će joj zbog raka materice biti urađena kompletna histeroktomija, jer "šta će meni žena kojoj je dole sve povađeno"…

Kad se uzme u obzir kako se pobednik ponašao, uz činjenicu da je za takvo ponašanje dobio 36 odsto glasova publike, jasno je da nije lako biti primitivac u Srbiji danas. U vreme kada se psovke i uvrede na televiziji pokrivaju pipserima, kada se usvajaju zakoni protiv diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti, u zemlji gde se otvara sve više sigurnih ženskih kuća, a širenje verske i nacionalne mržnje se sve češće procesuira, Milošu Bojaniću nije bilo teško da postane heroj svih protiv kojih se ove mere preduzimaju. Jer, kad već ne smeju sami da maltretiraju žene i vređaju one čije se prezime ne završava na "-ić", mogu sebi da daju oduška identifikacijom sa junakom koji sve to može. A njemu pravo da se tako ponaša daje materijalno bogatstvo koje poseduje, jedino merilo vrednosti i uspeha u očima njegovih glasača.

VRUĆE KESTENJE: Ostali učesnici reagovali su na Bojanićevo ponašanje kako su znali i umeli i u okvirima onoga što je dozvoljeno ugovorom sa producentima Farme. Doduše, kada je o ugovoru i pravilima ponašanja reč, produkcija je kršenja sankcionisala vrlo selektivno. Kada je Ivan Ivanović Đus uhvatio usnulog Bojanića za zadnjicu, diskavlifikovan je iste večeri. S druge strane, kada su Ivan Fece i Dragan Marinković Maca Bojanića polivali vodom i pljuvali u lice (ovo poslednje uradila je i Zorica Brunclik), niko nije reagovao. Razlog je prost: incidenti u kojima su učestvovali njih troje dogodili su se u vreme kada je već bilo jasno da važe za favorite publike, dok Ivan Ivanović nikada nije bio ni blizu finala. Zarada od SMS-ova, ipak, bitnija je od poštovanja pravila.

Jedino što su ostali takmičari postigli svojim reakcijama na Bojanića bio je pad rejtinga u očima publike. Kada se, nedelju dana pred kraj, konflikt toliko zakuvao da umalo nije došlo do fizičkog obračuna između Bojanića i glumca Dragana Marinkovića Mace, farmere je posetio producent šoua Zoran Pavlović Baki. Snimak tog razgovora nije emitovan na TV-u, ali je, slučajno ili namerno, dospeo na internet. On je došao da ih obavesti da se napolju digla velika prašina oko Farme i da produkcija i TV Pink imaju velike probleme sa RRA i da više ne mogu da se izbore sa "ovolikom količinom ludila na farmi". Na primedbu Dragana Marinkovića da je dovde došlo jer produkcija u startu nije sankcionisala lične i uvrede na nacionalnoj osnovi, Pavlović je odgovorio da format rijalitija dopušta takvo ponašanje. Većina takmičara se u tom trenutku složila sa Ivanom Feceom Firčijem, koji je producentu predložio da, ako ne može da se izbori sa situacijom, odmah prekine program. "Bacili ste kestenje u vatru, a sad kad je ono vruće, tražite da ga mi vadimo", rekao je Fece. Na zapažanje Zorice Brunclik da njih u kući trenutno ima osmoro, da su svi u konkurenciji u borbi za 100.000 evra, ali da se uprkos tome jedni prema drugima ponašaju normalno, dok samo jedan čovek svima pravi probleme niskim provokacijama, Pavlović je izgovorio nešto što bi moglo da bude manifest malograđanskog licemerja, ali i ključ Bojanićeve pobede: "Nije bitna provokacija, nego reakcija na nju, to pokazuje kakav si."

DOLIVANJE ULJA: Ovaj rijaliti ući će u istoriju televizijskog programa i zbog toga što je policija u nekoliko navrata sprečavala pokušaje linča pojedinih učesnika. Po scenariju, jedan od učesnika svake nedelje biva izabran za gazdu imanja. Taj ima zadatak da ode na pijacu i rukotvorine i lične predmete ostalih razmeni za sponzorske proizvode. Za razliku od prošlog serijala, kada se ovaj deo programa odvijao na improvizovanoj pijaci u blizini farme, ovogodišnji učesnici išli su na pijacu u Barajevu. Tamošnji prodavci, ispostaviće se, verni su navijači Miloša Bojanića, pošto su ostale redovno dočekivali uzvikujući njegovo ime. Ali, izviždali su i napadali i one koji se Bojaniću nisu zamerali. Zamerili su se, međutim, nekome drugom.

Visoka škola usmerenog primitivizma 3

Na Farmu je prvog dana ovog programa ušlo šesnaest učesnika. Međutim, dogodilo se da sva 104 dana u ovom programu učestvuje i sedamnaesti, nevidljivi takmičar, za kog ne važi nijedno pravilo, koji nije potpisao ugovor i nije dogovorio honorar. Zove se Saša Popović, direktor Grand produkcije. Suštinski, on je jedini pravi pobednik ovog programa i, premda verovatno nije svestan toga, u velikoj meri je odgovoran za činjenicu da su učesnicima Farme Nemanji Stevanoviću, Mileni Ćeranić i Ivanu Feceu u jednom trenutku bili ugroženi životi i lična bezbednost. Stevanović i Ćeranićeva, Popovićevi puleni i mlade zvezde Granda, inače u emotivnoj vezi, ušli su na Farmu da predstavljaju ovu kuću. Popović nedeljom uveče na TV Pink, vodi emisiju "Narod pita", u kojoj je jedina tema Farma, a koncept se svodi na direktna uključenja gledalaca koji sa Popovićem ćaskaju o učesnicima. Bilo bi zanimljivo proveriti da li je Saša Popović ikada pročitao neku studiju o psihologiji masa i upravljanju njima, jer ako nije, onda je reč o rođenom talentu za manipulaciju istima. Pažljivo osluškujući puls gledalaca koji su u prvim danima Farme bili zgroženi time što mlade nade Granda psuju i spavaju do podne, Popović je iz nedelje u nedelju kanalisao gnev i antipatije gledalaca, polako ih usmeravajući isključivo na mladu Ćeranićku. Dozirano je plasirao izjave o tome kako će kad izađu razgovarati sa njima dvoma, kako Stevanović ranije nije bio takav, ali da Milena izgleda izaziva takvo njegovo ponašanje, otvorio je Pandorinu kutiju, pa su obezbeđenje i policija Ćeranićku jedva odbranili od pomahnitale gomile na pijaci. Posledično, tabloidi su počeli sa pravljenjem spiskova bivših momaka ove devojke, a u poslednjim nedeljama Farme, Popović je otvoreno govorio o mogućnosti izbacivanja ovo dvoje iz Granda. To se redovnim gledaocima, izgleda, baš dopalo. Nakon ispadanja iz Farme, Milena Ćeranić je gostovala u emisiji "Narod pita" gde je dva sata sedela i slušala kako starije gospođe koje se uključuju telefonom razjareno vrište: "Izbacite je, ona je ološ!!!" i slično, na šta je skrušeno odgovarala: "Biće onako kako moj direktor odluči." U jednom slučaju, kada se javila gledateljka kojoj je mlada pevačica bila simpatična, Popović joj je naredio da "uradi ono zbog čega je otišla na Farmu, a nije radila": "Ajde, Milena sad pevaj." Momenat kada ga je Ćeranićeva uplašeno pogledala i pitala: "Da ustanem ili mogu sedeći?", bio je mučniji od svih svađa i incidentnih momenata na Farmi.

MILENA VS. DRAGANA: Planski uvedeni u nadi da će se upustiti u ono za čim vape svi producenti rijalitija u svetu, a to je seks, Ćeranićeva i Stevanović su u samom startu svima otvoreno stavili do znanja da im takva egzibicija pred kamerama ne pada na pamet. Ali, pošto su ušli u paketu, ispostavilo se da su pogodni za manipulaciju, pa je na Farmu naknadno uvedena Nemanjina bivša devojka, Dragana Milošević. Njeno prisustvo baš nikako nije uticalo na dinamiku odnosa između Milene i Nemanje, ali, vazda nasmejana studentkinja turizma i igračica Granda, sa dečjim glasićem, izgledom i karakterom sušta je suprotnost temperamentnoj i brbljivoj Ćeranićki, što joj je donelo treće mesto i 20.000 evra. Da sve bude još gadnije i isplativije, prema nezvaničnim informacijama iz Granda, postoji mogućnost da o tome da li će Ćeranićeva i Stevanović ostati bez posla, na jesen odlučuju gledaoci SMS glasanjem.

No, tu nije kraj Popovićevom uticaju na publiku. Kada je shvatio da mu ovo dvoje nisu osvetlali obraz i da su daleko od moguće pobede (koja Grand produkciji donosi polovinu osvojene nagrade), preorijentisao se na favorizovanje Miloša Bojanića. Pošto se kao prvi i najveći protivnik ovog folk pevača izdvojio Ivan Fece, Popović je vrlo spremno aminovao sve uvrede koje su gledaoci upućivali na njegov račun i nadenuo mu nadimak "Firer", koji se u narodu vrlo brzo odomaćio. Tako je Ivan Firči Fece preko noći postao simbol sveg zla na ovome svetu, noseći pri tome "strašan teret" toga što nije Srbin, a razularena masa na pijaci nije baš bila sigurna šta je, pa su ga za svaki slučaj nazivali ustašom i Turčinom, a slali su ga i nazad u Mađarsku. Ovim povodom, opet se oglasila RRA, saopštivši da će preispitati i ovaj slučaj i dodati ga postupku koji se zbog Farme već vodi protiv RTV Pink. Međutim, kako je ulje na vatru već doliveno, pa požar više nije lako ugasiti, 26. juna, u finalnoj večeri Farme, kada je Ivan Fece stigao sa imanja u Lisovićima u studio u Šimanovcima, na ulazu ga je sačekalo tridesetak osoba, koje su ga zasule jajima i kamenicama. Dve večeri ranije, grupa stanovnika okolnih sela, misleći da će upravo Firči ispasti te večeri i da neće stići do finala, navodno se spremala da na putu od Lisovića do Šimanovaca kamenuje automobil u kom je trebalo da bude muzičar. Srećom, ispao je Nemanja Stevanović. Ugrožavanju bezbednosti učesnika tu nije kraj: u finalnoj večeri, jedno jaje pogodilo je i pevačicu Zoricu Brunclik, koja je izjavila da se ne oseća bezbedno i napustila studio ne sačekavši proglašenje pobednika. Jaja su letela ispred studija, ali, ni unutra nije bilo mirno. U trenutku kada je proglašen pobednik, do drugoplasiranog Dragana Marinkovića Mace doletela je plastična flaša sa vodom. Ovo je još jedna potvrda tezi da su producenti programa pogrešno procenili uticaj na publiku i razmere popularnosti sopstvenog proizvoda, jer je studio Pinka u Šimanovcima u finalnoj večeri bio potpuno neobezbeđen.

Nakon 104 dana kolektivnog ludila, kada se u svakom vozilu gradskog prevoza, po frizerajima, kafanama, pa čak i po zubarskim ordinacijama, raspravljalo o tome ko je bolji čovek – Maca ili Bojanić, uzaludan je pokušaj da se napravi profil tipičnog gledaoca Farme. Podaci o gledanosti, uostalom, govore da nema čoveka u Srbiji koji nije odgledao bar nekoliko trenutaka. Mesecima unazad, estradne rubrike dnevnih novina punili su isključivo događaji iz Lisovića, a psiholozi su se utrkivali da daju objašnjenja i tumačenja ponašanja učesnika. Rekordna gledanost rijalitija, prema svetskoj praksi događa se po pravilu u sezonama kada dođe do seksa pred kamerama. U Srbiji tu vrstu masovne histerije i interesovanja nije izazvao seks, već svađe, agresija i pljuvanje. Podeljenost gledališta lepo je ilustrovao producent Pavlović prilikom posete farmerima: "Koji Boris Tadić i Toma Nikolić, oni su za vas mala deca." Pokušaj produkcije da učesnike dozove pameti i podseti ih da je reč o igri, stigao je prekasno, kada je vrag već uveliko odneo šalu. U tom smislu, prilično je istinita primedba Dragana Marinkovića da više nije reč o igri i da je po sredi sukob nazadnog i primitivnog naspram nekih drugih civilizacijskih vrednosti: "Ako je tvoja publika, Bojaniću, ona rulja koja jednoj devojci, Mileni Ćeranić viče: ‘kurvo’ i koja jednom Ivanu Feceu viče ‘Turčine’ i ‘ustašo’, onda sam ja presrećan što to moja publika nije i što nikada neće biti", urlao je Marinković, crven od besa i verovatno nesvesan da baš u tom trenutku obezbeđuje sebi titulu drugoplasiranog i nagradu od 30.000 evra.

Nagrade i honorari

Visoka škola usmerenog primitivizma 4

Prema nezvaničnim informacijama, na honorare i nagrade u drugoj sezoni Farme potrošeno je oko 537.000 evra. Najviše je profitirao Miloš Bojanić, koji je sa glavnom nagradom i nedeljnim honorarima zaradio oko 140.000 evra. Za njim sledi Zorica Brunclik sa 66.000 evra (njen nedeljni honorar bio je 2400 evra, a samo za ulazak u rijaliti program dobila je 30.000 evra). Trećeplasirani po zaradi je Dragan Marinković Maca, koji je ukupno zaradio 57.000 evra. U drugoj klasi zarada našli su se Dragana Milošević, koja je za ulazak dobila oko 20.000 evra, a osvojila je i nagradu za treće mesto u istom iznosu. Mina Kostić dobila je 25.000 evra, Ivan Fece Firči i Raka Radović po 22.500, a Milena Ćeranić i Nemanja Stevanović po 22.000 evra.

Iz istog broja

Saobraćaj – Koliko košta (ne)propisno parkiranje

Isti posao, različite tarife

Zoran Majdin

Kurs istraživačkog novinarstva – Profesionalizacija Vojske Srbije

Uniforma, posao i redovna plata

Milica Jevtić, Jelena Sević, Bojan CvejićKoordinator istraživanja: Jasmina Lazić

Kriminal

Žrtve nasilja i medija

Marija Vidić

Ekskluzivno – Uvid u ugovore između Milana Beka i medijske grupe VAC

Desant na »Večernje novosti«

Tatjana Tagirov

Dragan Šutanovac, ministar odbrane

Vojska je ekonomski adut Srbije

Vera Didanović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu