Intervju – Nataša Krstić, Eurobank EFG

Virtus za evropske vrednosti 2

Virtus za evropske vrednosti

Činjenica da Eurobank EFG pet godina kontinuirano i sistematski sprovodi društveno-odgovorno poslovanje, jasan je znak da nije reč o sporadičnim donatorskim akcijama, već o ozbiljnoj posvećenosti boljitku društva

Žiri Balkanskog fonda za lokalne inicijative doneo je odluku da ovogodišnju glavnu Virtus nagradu za doprinos na nacionalnom nivou na polju korporativne odgovornosti uruči Eurobank EFG za sveobuhvatan program "Investiramo u evropske vrednosti". Pored glavne nagrade, Banka je nagrađena i u kategoriji najinventivniji projekat za "Pokretni inkluzivni muzej", o kome je "Vreme" već pisalo. Nije prvi put da Eurobank EFG osvoji neku od Virtus nagrada, ali ovo je prvi put da se jednoj banci uruči nacionalno priznanje. Komisija Virtusa nagradila je sveobuhvatan program korporativne odgovornosti Eurobanke, pa smo sa Natašom Krstić, direktorkom korporativnih komunikacija, razgovorali o principima na kojima se zasnivaju evropske vrednosti koje banka promoviše i podržava u Srbiji.

DUGOROČNA PODRŠKA: "To su one vrednosti", objašnjava Nataša Krstić, "čijim će poboljšanjem srpsko društvo moći da se uporedi sa bilo kojom evropskom zemljom: ulaganje u visoko obrazovanje, zdravstvena prevencija, zaštita životne sredine, integracija osoba sa invaliditetom u normalne životne i radne tokove, vrednovanje kulturnih i umetničkih vrednosti. Naš program odgovornosti prema zajednici podelili smo u tih pet glavnih oblasti, kroz koje razvijamo projekte podrške društvu."

Program "Investiramo u evropske vrednosti" osnovan je 2006. godine, a Eurobank EFG je korporativnom filantropijom do sada uložila u srpsko društvo impresivnih 3,6 miliona evra. Činjenica da Eurobank EFG pet godina kontinuirano i sistematski sprovodi društveno-odgovorno poslovanje, daje jasan znak da nije reč o sporadičnim donatorskim akcijama, već o ozbiljnoj posvećenosti boljitku društva. Neki od projekata koje je Banka pokrenula su po prvi put implementirani u Srbiji i na inovativan način su skrenuli pažnju javnosti na određene društvene probleme.

"Pravi projekat odgovornosti nije onaj koji je najskuplji, već onaj koji korenito i dugoročno menja društvenu svest i skreće pažnju na neki gorući problem zajednice. Projekti treba da uključuju što veći broj učesnika: kompanije, neprofitni sektor, državne institucije, lokalnu samoupravu i zaposlene", napominje Nataša Krstić. Ona dodaje i da se Eurobank sa posebnom pažnjom odnosi prema mladima – podržava ih u razvoju karijere.

Sredinom decembra Eurobank EFG, po peti jubilarni put, nagradila je 50 najboljih studenata na državnim univerzitetima jednokratnom školarinom u pojedinačnoj vrednosti od 1000 evra. Od početka programa dodele školarina, 1350 mladih i izuzetnih ljudi nagrađeno je za postignuti uspeh na studijama, trud i svestranost. "Pokretni inkluzivni muzej" takođe je bila prilika da Eurobank EFG pruži priliku mladim i talentovanim ljudima da dođu do izražaja. U saradnji sa Centrom za razvoj inkluzivnog društva (CRID), banka je organizovala studentski konkurs za dizajn predmeta prilagođenih upotrebi osoba sa invaliditetom. Odabrano je 27 najboljih radova, koji u vidu pokretne izložbe obilaze sve veće gradove u Srbiji. Pozivajući domaće proizvođače da se priključe "Pokretnom inkluzivnom muzeju" i da proizvedu neke od izloženih radova, Nataša Krstić najavljuje i poslednju fazu ove izložbe u kojoj će se ostvariti puna saradnja banke, CRID-a i domaćih kompanija, sa ciljem da ovi predmeti zažive na srpskom tržištu.

Eurobank EFG je ove godine, pored "Pokretnog inkluzivnog muzeja", pokrenula akciju rekonstrukcije dečjih igrališta u državnim obdaništima širom Srbije. "U saradnji sa Fondom ’Ana i Vlade Divac’, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, lansirana je humanitarna MasterCard kreditna kartica ’Veliko srce’ kojom se prikupljaju sredstva kako bi se najmlađima obezbedilo lepše detinjstvo uz igru i sportske aktivnosti", podseća direktorka korporativnih komunikacija.

KREATIVNI PARTNERI: Ove godine je Eurobank EFG svoj program odgovornosti obogatila petim stožerom – kulturom, kroz koji će raditi na očuvanju i afirmaciji kulturno-umetničkih vrednosti društva. "Odlukom da sponzorišemo teatar Atelje 212, želimo da pozorišnu scenu, jednu od najboljih umetničkih vrednosti koju Srbija ima, približimo našim klijentima i zaposlenima, kao i da podržimo kreativan, avangardni duh Ateljea 212, koji je godinama bio rasadnik velikana domaće glumačke scene", kaže Nataša Krstić.

Kada je reč o daljim planovima Eurobank EFG, direktorka najavljuje zajedničke projekte sa ogrankom Ujedinjenih nacija, United Nations Environment Program for Finance Initiative (UNEP FI), čiji je nedavno postala član. Ova međunarodna organizacija promoviše održivi razvoj i ekološke projekte kod bankarsko-finansijskih institucija.

Iz istog broja

Intervju – Boris Barjaktarović, potpredsednik Vlade AP Vojvodine

Šansa za profit od »putarine«

Ana Radić

Dečje pitanje

Prebijanje, otimanje i zaštita

Momir Turudić

Iz ličnog ugla – Ekonomski pogled

Šta možeš danas, ne ostavljaj za sutra

Dr Nenad Popović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu