Intervju: Goran Ješić, bivši član Skupštine FSS-a

Vidić i ekipa su heroji fudbala 2

foto: milovan milenković

Vidić i ekipa su heroji fudbala

“Nije vrhunski fudbal toliko vezan za državu. Država mora da pomaže omladinski sport, kao što mora da finansira kulturu i medije, jer morate da imate zdravo stanovništvo, i tu se završava saradnja sa FSS-om. FSS je ozbiljna organizacija, deo FIFA koja ima više članica od Ujedinjenih nacija, tako da bi Vidić i ekipa oko njega, ako bi dobili šansu, mogli dramatično da poboljšaju gomilu stvari, a sigurno bi nastavili sa dobrim sportskim rezultatima. E sad, kada bi ih Vučić pustio da pobede, on bi pokazao da sazreva, da je konačno ušao u ozbiljne godine, ali to se, nažalost, neće desiti”

“Naša prvenstva su neregularna, stručni kadar sve slabiji, tereni su uglavnom katastrofalni, kriminalci i kontroverzni menadžeri trguju igračima na štetu klubova, a većina fudbalskih funkcionera je korumpirana i nesposobna”, govorio je pre 15 godina Goran Ješić pred izbore u Fudbalskom savezu Srbije, a slične rečenice danas izgovara Nemanja Vidić, kandidat za predsednika FSS-a koji želi da menja postojeći sistem. A ispred tog sistema isturen je za kandidata Dragan Džajić, i sudeći po sastavu delegata Skupštine FSS-a biće ubedljivo izabran, a sa njim i članovi Izvršnog odbora koji su, manje-više, i do sada vedrili i oblačili u fudbalskoj organizaciji i vodećim klubovima.

A nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke, dugogodišnji predsednik Opštine Inđija i potom potpredsednik Pokrajinske vlade, dugo je bio angažovan u fudbalu, u svojoj Inđiji i fudbalskim savezima, pa iako nije više direktno uključen, prati i poznaje situaciju pred Izbornu skupštinu FSS-a 14. marta.

VREME: Malo toga se promenilo nabolje od 2008. godine, kada ste kao delegat Skupštine FSSa otvoreno govorili o anomalijama u našem fudbalu, štaviše, danas imamo ogroman uticaj politike na Savez i klubove.

GORAN JEŠIĆ: Fudbal je ogroman biznis, naročito u Evropi, to je poznata činjenica. Budžet UEFA ove godine je skoro kao budžet Srbije i prosto se podrazumeva da ima veze sa politikom. Poslednji primer je prilikom pokušaja formiranja evropske privatne lige, tada je Evropski parlament u rezoluciji osudio takvu nameru velikih klubova i podržao UEFA, a kad je počeo rat u Ukrajini UEFA je na zahtev Evropske unije ekspresno suspendovala ruske klubove.

Ali, nigde u Evropi nije bilo ovakvog pritiska političkih moćnika na fudbalsku organizaciju i klubove, čak ni kod nas nikada u ovolikom obimu nije bilo uticaja jedne partije na fudbal. Eskaliralo je pre osam godina, kada je Slaviša Kokeza dobio politički zadatak da sruši Vladu Vojvodine, a on u Novom Sadu iz ličnog interesa srušio Fudbalski savez Vojvodine, kao prvu i najvažniju stepenicu za sklanjanje Tomislava Karadžića sa mesta predsednika FSS-a. Tada je prećeno ljudima iz Vojvođanskog saveza da će ostati bez posla, i njihovoj deci takođe, i svašta je tu bilo, samo da se ne bi kandidovali i bili protiv Kokeze, i on je uz neviđeni politički pritisak preuzeo FSS i praktično ostao bez opozicije u organizaciji.

To je tako trajalo donedavno, kada su se skupili fudbaleri i fudbalski radnici i kandidovali se. Interesantno je da su se fudbaleri, iako ih prate razni stereotipi, organizovali pre nekih drugih profesija, pre lekara, pravnika i inženjera, izabrali najboljeg među sobom i kandidovali se jer žele da menjaju stvari, bez obzira što su svesni da će u delegatskom sistemu izgubiti na izbornoj Skupštini FSS-a.

Na izborima za predsednika FSSa ispred vlasti nastupa Dragan Džajić, igračka i direktorska legenda Crvene zvezde, ali govori se u fudbalskim krugovima da će njegovim izborom Savez praktično preuzeti direktor Zvezde Zvezdan Terzić, a pod zaštitom vrhovnog autoriteta, predsednika Srbije Aleksandra Vučića?

Podsetiću da su njih dvojica abolirani nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast, a bili su optuženi za ozbiljne finansijske malverzacije u fudbalu, Zvezdan Terzić čak i u bekstvu od državnih organa. Dragan Džajić jeste veliko fudbalsko ime, ali je danas bez uticaja na fudbalsku politiku, dok je Terzić danas neko ko pokušava da utiče apsolutno na sve u srpskom fudbalu i oko njega. On je u moći da, na primer, pojedinačnom odlukom kluba menja datum odigravanja utakmice, i to velikog derbija, protivno pravilniku takmičenja, do toga da je Zvezdi pod njegovom upravom oprošteno blizu 60 miliona evra državnih para. A definitivno je Vučić tu, iza svega, od prvog dana po dolasku na vlast, ono kada se pojavio uveče u Crvenoj zvezdi. Njegov kandidat je bio Branislav Nedimović, a desna ruka u fudbalu mu je tip za takve sisteme i egzekutor Terzić. I onda se desio problem, a to je kandidatura Vidića, pa je Vučić pod uticajem javnosti brzo odustao od Nedimovića i isturio čoveka koji mu je dužan.

Može li ta javnost da utiče na Vučića toliko da na kraju odustane i od Džajića i prepusti Savez Vidićevoj ekipi?

Ne verujem. Oni su razmišljali dugo i na kraju suprotstavili Vidiću ime koje mogu da kontrolišu. Ipak, imaju problem, jer su pritiskali Kolarova i Baneta Ivanovića, razne ljude da budu na Džajićevoj listi, međutim niko od tih naših proslavljenih fudbalera iz te neke pretposlednje generacije nije hteo da ide protiv Vidića, naprotiv, većina ga je podržala.

Dajte nam kratak presek stanja u našem fudbalu i šta bi trebalo da se menja?

Situacija je loša, a fudbal je najveći sport i kod nas, bez obzira što nemamo na svetskom planu mnogo reprezentativnih i klupskih medalja i pehara, jer mobiliše najviše dece i omladine. A uloga države u tom procesu je katastrofalna. Na desetine klubova se iz sezone u sezonu gasi, znam dosta dobro situaciju u Vojvodini gde su mnogi gradići i velika sela ostala bez fudbalskih klubova, a to su bili jedini sportski kolektivi u tim mestima.

Potrebna je ozbiljna saradnja između FSS-a, koji je deo ozbiljnih organizacija kakve su FIFA i UEFA, i države da bi se takva situacija promenila. Tu ne mislim na nacionalne selekcije i profesionalni fudbal, već na bazični fudbal koji mobiliše najveći deo populacije. FSS mora da pokrene inicijativu rešavanja finansiranja fudbala. Dok sam bio predsednik Opštine Inđija, mi smo finansirali rad sportskih klubova, ali ne da bi sremskoligaši dovodili igrače iz Beograda, već za mlađe kategorije, troškove trenera, prevoza, uređenja igrališta. Danas gledamo kako se mnogi klubovi gase, dovoljno je da pregledate tabele liga u Vojvodini u “Dnevniku” utorkom i vidite da mnoge imaju neparan broj klubova, jer neki odustaju od takmičenja. Klubovi iz gradića i sela koji su važili za ozbiljne fudbalske institucije, koje danas nemaju ni seniorskih ni mlađih selekcija. Nekada su lokalni kombinati i firme finansirali te manje klubove, danas uglavnom lokalne samouprave, ali pored depopulacije, osipanju i gašenju doprinosi i potpuno pogrešno trošenje tih para. Inđija je primer toga jer godišnje se u klub ulije 600 hiljada evra za prvu ekipu, a skoro da nemaju mlađe selekcije, od 25 prvotimaca trojica su Inđijci i zato imaju dva i po gledaoca na utakmici.

Mnogo se daje iz državnog budžeta i budžeta državnih preduzeća i za dva najveća kluba?

Koliko se daje u ta dva i druge klubove je potpuna nepoznanica, jer nemamo valjani zakon. U Hrvatskoj je, na primer, to jasno definisano i zna se šta i koliko može lokalna samouprava da finansira i koliko klubovi tačno dobijaju, dok je u Srbiji to neuređeno potpuno; vi vidite da su u poslednjoj deceniji sa preko sto miliona evra državnog novca pokriveni razni dugovi, loši transferi, neprofesionalno ponašanje, korupcija i druge gluposti Zvezde i Partizana. A uz to Zvezdan Terzić i Milorad Vučelić vode dva najveća kluba, što prosto nije normalno, i to bez ikakve kontrole.

Na poslednjoj sednici Skupštine FSSa čulo se da su se doveli u red, da više nema prijava zbog nameštenih utakmica, da je budžet pun, da se grade stadioni

Ma, mi imamo i dalje katastrofalnu situaciju, a što se niže ide to je neregularnije, i ta neregularnost destimuliše decu da se bave sportom. Godinama imamo po dubini potpuno neregularna prvenstva. Superliga je poslednjih godina pod većom kontrolom UEFA zbog sprečavanja korupcije i pranja novca, ali i dalje postoje ogromni problemi i u tom najvišem rangu počev od delegiranja sudija. Prošle nedelje je naš najbolji sudija vodio utakmicu Lige šampiona između Intera i Porta, a onda je sledeći vikend delegiran da vodi susret Prve lige, odnosno drugog ranga.

I pored svih problema o kojima govorite, vlast preko Džajića i Terzića žestoko brani pozicije u FSSu.

Vučić i naprednjaci se tuku i za najmanju mesnu zajednicu. Napravili su revoluciju kada su izgubili mesne izbore na novosadskom Limanu, ofarbali pola grada i napadali ljude zbog gubitka Saveta MZ, koji nema ni budžet ni ingerencije, pa kako neće da se bore za kontrolu nad FSS-om, jednom veoma uticajnom institucijom? Budžet FSS-a se sa tek nekoliko procenata puni iz državnog budžeta i to je jedini sportski savez koji se održava bez pomoći države. Taj budžet se razlikuje od godine do godine, a dobro je popunjen kada se plasiramo na velika takmičenja jer su tada transferi iz FIFA i UEFA veći, ali nije samo stvar u parama, već pre svega u apsolutnoj kontroli svakog segmenta ovog društva.

Šta će se onda promeniti kada pobedi ekipa ispred koje je isturen Džajić? Govori se da će prvi na udaru biti selektor Dragan Stojković Piksi.

Stojković je bio strašno protiv Nedimovića i on je tim svojim tvrdim stavom delom kumovao propasti Izborne Skupštine krajem prošle godine. On jeste preuzeo neke funkcije koje ne pripadaju selektoru, ali to je manje bitno, jer je napravio čudo i za dve godine od polovne reprezentacije stvorio top evropsku selekciju, koja se direktno plasirala na Svetsko prvenstvo, pobedila Portugal na njegovom terenu, potom ušla u prvu grupu Lige nacija, što je vrhunski takmičarski a i finansijski uspeh. I sada kada je Piksi sve to obezbedio mislim da Terzić i ekipa imaju nameru da nameste Dejana Stankovića za selektora.

A da li će biti i nekih drugih promena?

Suštinskih sigurno neće, jer za to je potrebno da u Savez dođu Vidić i ljudi koje je okupio, koji bi ozbiljno resetovali sistem i otvorili dijalog sa državom kako da se reše problemi u bazičnom fudbalu. Pre nego što podiže stadione, država bi trebala da uradi fundamentalne stvari, da pomogne škole fudbala, unapredi struku i plaća trenere. Prosto rečeno, da napravi dobru bazu, a posle treba ulagati u stadione.

Da zamislimo da Vidić nekako dobije blagoslov onoga koji se za sve pita i preuzeme Savez: koliko bi mogao sa svojim saradnicima da promeni na bolje u ovakvoj državi i uz ovakvu vlast?

Nije vrhunski fudbal toliko vezan za državu. Država mora da pomaže omladinski sport, kao što mora da finansira kulturu i medije, jer morate da imate zdravo stanovništvo, i tu se završava saradnja sa FSS-om. FSS je ozbiljna organizacija, deo FIFA koja ima više članica od Ujedinjenih nacija, tako da bi Vidić i ekipa oko njega, ako bi dobili šansu, mogli dramatično da promene gomilu stvari na bolje, a sigurno bi nastavili sa dobrim sportskim rezultatima.

E sad, kada bi ih Vučić pustio da pobede on bi pokazao da sazreva, da je konačno ušao u ozbiljne godine, ali to se, nažalost, neće desiti.

Bez obzira što se govori da su i ljudi iz UEFA za izbor Vidića?

Znam šta mnogi iz UEFA o tome misle i koga podržavaju, međutim, oni nemaju prava da se mešaju dok god se u FSS-u nešto ne menja dekretom i mimo izborne procedure. Ovde postoji izborna procedura, koja jeste pod snažnim političkim uticajem, ali opet, to neće biti razlog da se UEFA direktno umeša.

Zato sada očekujemo Izbornu Skupštinu na kojoj izazivač u najboljem slučaju može da dobije deset od 85 delegatskih glasova?

Ali, tih desetoro su heroji našeg fudbala. Prvo ovi ljudi koji su mu dali podršku, petorica delegata i uz njih Nemanja Matić, koji je Vidića delegirao ispred Jedinstva iz Uba, kao i svi koji su prihvatili kandidature za potpredsednike i članove Izvršnog odbora. Kao neko ko voli fudbal i dugo je bio u fudbalu, ja sam fasciniran njihovom hrabrošću i odlučnošću da uđu u izbornu trku.

Ozbiljni i uspešni uz Vidića

Kandidati za predsednika Fudbalskog saveza Srbije priložili su, kako Statut FSS-a zapoveda, svoje sastave Izvršnog odbora, a po našem sagovorniku, tim koji je predložio Nemanja Vidić daleko je kvalitetnije i kompetentniji.

Za potpredsednike je Vidić predložio Branka Milutinovića, osnivača kompanije Nordeus, zatim proslavljenog sudiju Milorada Mažića, poznatog bankara i predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Petra Jovanovića, te znamenitog fudbalera i potom uspešnog trenera Slavoljuba Muslina. Uz njih, članovi IO biće i Dragoljub Vukadinović (vlasnik fabrike Metalac iz Gornjeg Milanovca i predsednik istoimenog kluba), Veroljub Dugalić (profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, predsednik Kluba malog fudbala Ekonomac), dr Vladimir Dugalić (načelnik Klinike za digestivnu hirurgiju KBC-a), Ivan Karapetrović (predsednik FK Jedinistvo Putevi iz Užica), Rade Todorović (bivši fudbaler, danas predsednik FK Kiker iz Kraljeva), zatim poznati trener Branko Sosa Babić, koji će predstavljati trenersku organizaciju, zvanično najbolja fudbalerka Srbije u prošloj godini, Jovana Damnjanović, ispred ženskog fudbala, Dragomir Stanković, bivši međunarodni sudija, ispred sudijske organizacije, kao i bivši reprezentativci Danko Lazović i Milan Lane Jovanović.

S druge strane, uz Džajića su, kao kandidati za potpredsednike, Branislav Nedimović (visoki funkcioner SNS-a i donedavni ministar poljoprivrede), Janoš Žemberi (predsednik FK TSC iz Bačke Topole), Sandra Sremčević (FK Crvena zvezda, zastupaće ženski fudbal), Branko Zečević (osnivač fruškogorske vinarije Imperator), a tu su i aktuelni predsednici regionalnih saveza – Nebojša Živanović (Zapadna Srbija), Dragan Simović (Vojvodina) i Marko Zdravković, dok će FS Istočne Srbije predstavljati Vladan Gašić, predsednik FK Trajal. Uz njih, u Izvršnom odboru članovi će biti i Dejana Delević (predsednik sudijskog strukovnog udruženja), Dragomir Lazović (predsednik FK Javor iz Ivanjice i predsednik Zajednice klubova Super i Prve lige), te Aleksandar Mihajlović, koji je i do sada bio u IO i važi za bliskog saradnika selektora Dragana Stojkovića.

“Oko Vidića se skupila ozbiljna ekipa, uprkos velikim pritiscima i pretnjama, i to su ljudi koji imaju autoritet i karijere iza sebe. Tu je Mažić, koji ima najveću sudijsku karijeru kod nas, zatim Vukadinović iz Metalca, čiji klub jedne godine igra u Superligi, sledeće ispadne, ali ne namešta utakmice, igra pošteno, pravi selekciju igrača, pa bivši reprezentativac Lane Jovanović, proslavljeni trener Branko Babić Sosa i drugi, ponavljam, veoma uspešni i ozbiljni ljudi, koji su se okupili i pronašli lidera koji može da ih predvodi, znajući pri tome da će zbog toga biti na crnim listama Saveza, Sudijske organizacije i tako dalje. Znači, sa jedne strane imate ljude sa ozbiljnim poslovnim i fudbalskim karijerama, a sa druge uglavnom partijske činovnike”, zaključuje Goran Ješić.

Iz istog broja

Crkva i Kosovo

Beseda u gromoglasnoj tišini

Jelena Jorgačević

Srbija i svet

Život na političkoj margini

Slobodan Georgijev

Kosovo i geopolitika

Odbrana Vučića po Bokanu

Nemanja Rujević

Lični stav

Plan, koncept ili sporazum za Kosovo?

Dr Zoran Lutovac

Lični stav

Evropa i saradnja nemaju alternativu

Bojan Kostreš

Zdravstveni sistem i građanska prava

Psihijatri i stvarni motivi jedne dijagnoze

Jelena Zorić

Lični stav

E-briga

Danilo Ćurčić

Atentat na Zorana Đinđića – dvadeset godina kasnije

Smrt od koje se Srbija nije oporavila

Nedim Sejdinović

Sećanje

Tri dana iz života i rada

Siniša Nikolić

Intervju: Božo Drašković, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Mehanizam pljačke društva

Radmilo Marković

Pravosudni sistem Srbije

Šta očekuje pravosuđe u budućnosti

Ivona Simonović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu