Društvo

Veran Matić: Neophodno je reaktiviranje Vladine Radne grupe za bezbednost novinara 2

Ugroženi novinari: Marko Vidojković i Nenad Kulačin

Foto: Screenshot

Veran Matić: Neophodno je reaktiviranje Vladine Radne grupe za bezbednost novinara

Životi Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, voditelja podkasta "Dobar, loš, zao" su ugroženi. Vidojković je zahvaljujući PEN centru Internešnal premešten na bezbedno mesto. Veran Matić će tražiti sastanke sa nadležnim institucijama kako bi se zaustavile sve pretnje upućene novinarima

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da će, povodom ugroženosti voditelja podkasta "Dobar, loš, zao" Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, tražiti sastanke sa nadležnim institucijama i reaktiviranje Vladine Radne grupe za bezbednost novinara.

Matić je ukazao da mu se 2. marta obratio Međunarodni PEN centar i zatražio pomoć kako bi vlasti u Srbiji s dužnom pažnjom razmotrile Vidojkovićev slučaj i osigurale njegovu bezbednost.

U pismu PEN centra navodi se da, s obzirom da je Vidojkovićev život ugrožen, PEN Internešnal je pomogao u njegovoj brzoj evakuaciji i preseljenju i da se on i njegova porodica nalaze na bezbednoj lokaciji.

"Drago mi je što se i sam Vidojković u ovoj teškoj situaciji racionalno ponaša i što je prihvatio tu vrstu pomoći, a u isto vreme žalim što Nenad Kulačin nije mogao da je prihvati", napisao je Matić i dodao da će učiniti sve kako bi se zaštitila bezbednost Kulačina.

Kako je naveo na portalu javniservis.net, Matić će tražiti sastanke s premijerkom Srbije Anom Brnabić, ministrom za informisanje i telekomunikacije Mihailom Jovanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem i ministarkom pravde Majom Popović.

Matić je dodao i da će sazvati sednicu Stalne radne grupe za bezbednost novinara kako bi se razmotrio status svih otvorenih slučajeva pretnji Vidojkoviću i Kulačinu, kao i mogućnosti da se postigne veća efikasnost u istragama i identifikaciji i kažnjavanju počinilaca.

"Mora se prestati sa organizovanim medijskim i političkim kampanjama protiv Vidojkovića i Kulačina koje direktno inspirišu ugrožavanje njihove bezbednosti", naveo je Matić.

On je naglasio i da se mora prestati sa kampanjama protiv svih novinara u Srbiji, jer postoji još nekoliko novinara koji često prolaze kroz politički i tabloidni linč do nivoa da je i za njih potrebna neka slična akcija preseljenja na zaštićenu lokaciju.

"Aktivnostima nadležnih institucija, efikasnim istragama i kažnjavanjem, kao i solidarnošću moraju se stvoriti uslovi da niko ne sme da bude gonjen zbog profesionalnog bavljenja svojim poslom, diskreditovan na način da postaje meta ubica, jer je ubistvo novinara izgleda postao najjeftiniji oblik ućutkivanja i cenzure", istakao je Matić.

On je upozorio da se nikada više ne smeju dozvoliti tragične smrti poput smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović, novinara Slavka Ćuruvije i novinara Milana Pantića, kao i paljenje kuća, teška prebijanja i zazidavanje medija.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu