Prezentacija bez granica – www.supruga.predsednik.rs

Velika supruga i majka 2

foto: saša colić

Velika supruga i majka

Zašto je sajt Dragice Nikolić uopšte napravljen, ko je bio toliko bahat da pomisli kako je normalno da to bude deo prezentacije predsednika Republike i da li će iko od uključenih u tu rabotu na bilo koji način odgovarati

Kad se Dragica Nikolić obuče u crno i sa suprugom se pojavi na koncertu Deep Purple, čovek to nekako proguta: znamo svi da ona za bend nikad ranije ni čula nije, ali eto, makar šalje neku poruku sebi sličnima.

Čak i kad u jadnoj i propaloj Srbiji obuče nešto što košta hiljade evra, možda možemo da se tešimo: kao, predstavlja nas negde, pa nek joj bude. Preživećemo i to.

Kad izgovara nonsense, kad joj se tokom susreta sa svetskim državnicima na licu vidi da ne zna šta će tu gde se našla, kad se pojavljuje, izjavljuje i tvrdi, Dragici Nikolić se nekako može progledati kroz prste i u svemu što radi pronaći bar zrno dobrog i pozitivnog.

Međutim, čak i uz najbolju volju, poslednji Dragičin gaf u vezi sa sajtom "Prve dame" ničim se ne da opravdati, nikako objasniti i praktično ga je nemoguće podneti bez ozbiljnijih mentalnih i gastroenteroloških potresa. Sajt www.supruga.predsednik.rs, za koji se saznalo 10. jula, problematičan je u svakom smislu: u ustavnom, političkom, moralnom, marketinškom, jezičkom.

VELIKA: Krenimo od jezika i stila. Pre svega, naziv sajta upućuje na zaključak da Dragica sebe doživljava i želi da predstavi isključivo kao Suprugu, što je u najmanju ruku neukusno i anahrono. Ipak, to nije biser koji ovo mesto na internetu čini tako neodoljivim: on se krije pod odrednicom, a kako bi drugačije nego – SUPRUGA PREDSEDNIKA. Kad se klikne na to mesto, posetiocima se, pored tema Ustav Republike Srbije i Nacionalni simboli, otvara i Biografija – štivo u toj meri antologijsko da se zapravo ne može prepričati (videti antrfile). Tragikomična kombinacija opštih mesta, patetičnih pasaža, besmislenih konstrukcija i više nego nevešte sintakse, učinili su da ovaj CV, samo nekoliko sati pošto je počeo da kruži društvenim mrežama, postane predmet sprdnje i razlog zbog kojeg su mnogi pomislili da je čitav sajt nekakvo zamešateljstvo neprijatelja bračnog para Nikolić.

To bi zapravo bilo i najlogičnije objašnjenje ovog slučaja, jer bi bolju priču o jednoj ženi napisao svako ko je u intelektualnom i verbalnom razvoju prevazišao nivo sastava na temu "Kako sam proveo letnji raspust". Zbog toga, prvo pitanje koje je "Vreme" uputilo Službi za odnose sa medijima Dragičine fondacije odnosilo se upravo na jezik i glasilo je: "Ko je pisao tekst za ovaj sajt i da li je Dragica Nikolić imala uvid u konačnu verziju teksta?" Odgovor nismo dobili.

Istovetnu sudbinu doživela su i druga pitanja "Vremena", između ostalog i ono koje se tiče teza za koje se ne zna da li su činjenice, poetski osvrti ili naprosto besmislice: "U tekstu biografije navodi se da gospođa Nikolić ima ‘titulu Velike supruge i majke’. Da li je u pitanju neko konkretno priznanje i ako jeste, čije?" Kada se na internet pretraživačima ukuca pojam "Velika supruga i majka", jedini rezultati odnose se baš na biografiju sa supruga.predsednik.rs. Ipak, i dalje nije jasno zašto ga je pisac ovog teksta onda stavio pod znake navode, zašto ga je napisao velikim slovom, zašto ga je nazvao titulom i, konačno, zašto ga je uopšte napisao.

CILJ, MISIJA I VIZIJA: Osim toga, na sajtu "Prve dame Srbije" nalaze se vesti i osnovni podaci o njenoj humanitarnoj fondaciji, ali bez dela koji se odnosi na projekte: tu samo stoji "Test projekat", bez daljih linkova, ali je posebnu odrednicu zaslužio projekat "VIŠE DA NAS BUDE". Naziv projekta govori dovoljno o njegovoj suštini, kako u srpskoj tako i u engleskoj verziji: u prevodu, ovaj projekat nazvan je "To have more children", odnosno "Da imamo više dece". Na žalost onih koji danima posećuju suprugin sajt, engleska verzija – još egzotičnija i bizarnija od srpske – netragom je nestala tokom prethodnog vikenda. Odgovor na pitanje zašto se to dogodilo takođe nismo uspeli da dobijemo od Fondacije "Dragica Nikolić".

Zanimljivo je ovde još i to da se pod odrednicom "O FONDACIJI" navode cilj, misija i vizija ove organizacije, ali tako što se posetiocima najpre objasni šta ti pojmovi znače. Ili, doslovce:

"VIZIJA = viđеnjе, prеdstava, zamisao.

Povеćanjе broja ljudi u cilju privrеdnog, kulturnog, obrazovnog i еkonomskog razvoja Srbijе".

DOMEN I PODDOMEN: Suprugin sajt izgleda identično kao sajt predsednika Republike i do njega se pre nekoliko dana moglo doći klikom na fotografiju i ime Dragice Nikolić koje se, uz odeljak "Galerija" i "Kontaktirajte predsednika", nalazi u dnu njegove veb-stranice. Međutim, u vreme pisanja ovog teksta (14. i 15. jul), Dragičina slika nije vas vodila nigde dalje. Ta "blokada" verovatno je rezultat opširnog teksta koji je "Blic" objavio u subotu 12. jula, gde se naglašava činjenica da su ovim sajtom prekršena ustavna ovlašćenja predsednika. Pre svega, "Blic" je naveo da je supruga.predsednik.rs poddomen sajta predsednik.rs, koji je zvaničan sajt predsednika Republike Srbije (kako god se on zvao i prezivao), a da je takav poddomen "moguće napraviti samo uz dozvolu vlasnika domena, odnosno institucije predsednika".

Tim povodom, Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda, rekao je da član 112 Ustava, koji govori o funkcijama predsednika, nigde ne pominje pomaganje u radu humanitarnih fondacija. "Na kraju osme tačke, posle svih nabrajanja, navodi se da predsednik vrši i druge poslove predviđene Ustavom, a fondacija njegove supruge u to sigurno ne spada", smatra Ivošević.

U međuvremenu, Toma se – makar tehnološki – "ogradio" od sajta svoje supruge, ali ona je ostala postojana. Na njenom sajtu, pod odrednicom "kontakt", navode se redom kontakti u predsedništvu, dok se kao "Izdavač" navodi Generalni sekretarijat predsednika Republike.

No, sve ovo su detalji – kao i još mnogo stvari koje se na sajtu mogu primetiti, a koje ovde nisu ni pomenute. Ono što je najvažnije, a o čemu niko ne progovara već sedam dana, jeste zašto je Dragičin sajt uopšte napravljen, ko je bio toliko bahat da pomisli kako je normalno da Dragica Nikolić bude deo prezentacije predsednika Republike i da li će iko od uključenih u tu rabotu na bilo koji način odgovarati.

Za početak, neka vrsta satisfakcije bila bi otpuštanje PR eksperata koji su se svega ovoga dosetili, i to ne zato što ih iz svojih bednih džepova plaćaju građani i građanke Srbije, ili zato što nisu uradili dobar posao za svoje poslodavce. Odgovorni su zato što je ono što su oni napravili – to nevešto, nepismeno i besmisleno delo – bruka za Tomu, bruka za Dragicu i bruka za svakog od nas.

Biseri iz Si-Vija

"U Šumadiji, srcu Srbije, nalazi se grad Kragujevac. Tamo, u skromnoj patrijarhalnoj porodicirođena je Prva dama Srbije…"

"Još tada, u ranom životnom dobu, Dragica Nikolić je imala viziju životnih ciljeva. Svi oni su počinjali i završavali se u jednoj reči, istovremeno skromnoj i očekivanoj, ženski i majčinski krupnoj i uzvišenoj (!!!!???? – prim. T.S.), reči Porodica"

"Sklonost ka filantropiji, suštinskoj potrеbi svog bića, pokazivala jе tokom cеlog života, nеsеbično pomažući savеtima, brigom i pažnjom onе kojima jе pomoć bila potrеbna. Timе jе stеkla nе samo uglеd i poštovanjе vеć i njoj najdražе priznanjе, tituluVеlika supruga i majka’"

Iz istog broja

Intervju – Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije

Za nas je zima već počela

Mirko Rudić

Intervju – Saša Radulović, predsednik pokreta »Dosta je bilo«

Dimna zavesa za tajne ugovore

Radmilo Marković

Nauka i politika

Doktorati su u modi

Jovana Gligorijević

Sukobi oko zakona o radu i fiskalne konsolidacije

Da se prekrstiš…

Dimitrije Boarov

Intervju – Profesor dr Žarko Puhovski

Čista savest kao polazna tačka za nove svinjarije

Zora Drčelić

Razgovor – Zvezdan Terzić

Nisam došao da privatizujem Zvezdu

Slobodan Georgiev

Obnova posle poplava

Kad će više te dve nedelje

Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu