Agrobiznis

Uspešna godina i uvećani prihodi Viktorija grupe 1

foto: viktorija grupa

Uspešna godina i uvećani prihodi Viktorija grupe

Raste prodaja proizvoda od soje i suncokreta Viktorija grupe na domaćem i inostranom tržištu

Piše: R.V

Prema konsolidovanim rezultatima poslovanja u agro godini 2014/2015, Viktorija grupa prihodovala je od prodaje više od 380 miliona evra, što je 15 odsto više u poređenju sa prethodnom agrogodinom, saopšteno je iz ove kompanije. Rast su zabeležile i domaća i prodaja na inostranim tržištima, pri čemu je izvoz generisao više od 40 odsto prihoda od prodaje.

Operativna dobit (EBITDA – earnings before interest, taxes, depreciation and amortization), uvećana je za deset miliona evra, odnosno za trećinu, kao rezultat bolje iskorišćenosti fabričkih kapaciteta, smanjenja troškova proizvodnje, povećanja prodaje, ali i rekordnog otkupa uljarica kao važnog preduslova na početku agrogodine. Fabrike Sojaprotein i Viktorijaoil, kompanije članice Viktorija grupe sa najboljim performansama, preradile su ukupno 500.000 tona uljarica – soje, suncokreta i uljane repice.

Uspešna godina i uvećani prihodi Viktorija grupe 2
Postrojenja Viktorija grupe

"Različiti faktori otežavaju poslovanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, kako u zemlji tako i u regionu, ali i u takvim uslovima postižemo stabilnu proizvodnju i u kontinuitetu obezbeđujemo sertifikovani kvalitet prema evropskim standardima", saopštio je Izvršni odbor Viktorija grupe. "Investicije u energetsku efikasnost i rekonstrukciju i proširenje pojedinih proizvodnih linija omogućile su korišćenje punih prerađivačkih kapaciteta naših fabrika. Jedan od efekata je i širenje izvoznih aktivnosti, što nas je pozicioniralo kao najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačke industrije. U ovoj agrogodini očekujemo dalji rast prodaje. Iako je započinjemo sa posledicama ovogodišnje suše i skupljom sirovinom, već smo obezbedili količine za maksimalne kapacitete Sojaproteina i Viktorijaoila. Nastavljamo sa orijentacijom na tržišta regiona i Evropse unije, kao i sa proizvodnjom i plasmanom proizvoda višeg stepena prerade", navodi se u saopštenju Izvršnog odbora Viktorija grupe. Kada je reč o pojedinačnim kompanijama, Viktorijaoil je uvećala prihode od prodaje za 32 odsto, pri čemu je izvoz zabeležio rast od 16 odsto. Ostvarena je rekordna prodaja flaširanog suncokretovog ulja od blizu 90 miliona litara, a pratila ju je odlična prodaja sirovog suncokretovog ulja. Sojaprotein je postigao tradicionalno dobre rezultate u prodaji teksturiranih sojinih proteina, segmentu u kome već godinama drži preko 50 odsto udela na evropskom tržištu, stavljajući fokus na proizvode dodate vrednosti i sojine proteinske koncentrate.

Iz istog broja

Ciljevi održivog razvoja

Do boljeg sveta u 17 koraka

 

Čemu služe stranački programi

Barokne ideološke fasade

Dimitrije Boarov

Glasanje u Unesku

Neočekivani dobitak i njegova cena

Zora Drčelić

Četvrt veka – Vremena »Vremena« (III)

Zločin koji je promenio sve

Filip Švarm

Portret savremenika – Hilari Klinton

Između Vol strita i radničkih prava

Ivana Stupar

Konferencija "Spoljna politika Srbije i unutrašnji održivi razvoj u svetlu novousvojenih razvojnih ciljeva UN"

Igramo za pravi tim

Priredio: Radmilo Marković

Rat tabloida

Urednici Srbije

Tamara Skrozza

Austrija – Izbeglice i iskupljenje

Dobro delo za dobar san

Maša Dabić

Afera »Robi Vilijams«

Bumerang za Malog

Ivana Milanović Hrašovec

Zima na izbegličkoj ruti

Destinacija Srbistan

Mirko Rudić

Tribina – Kako preživeti četvrt veka u novinarstvu

Posao koji se oseća na koži

Katarina Stevanović

Ratni zločin – Silovanje

Nevidljivi ožiljci u ime krvi i tla

Jovana Gligorijević

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu